Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
9. 11. 2016,
15.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,63

Natisni članek

Obama ameriške volitve predsednik predsedniške volitve Zgodbe strojev

Sreda, 9. 11. 2016, 15.08

6 let, 6 mesecev

Predsedniški tank se poslavlja – kakšne so njegove posebnosti?

The beast – to je najvarnejši avtomobil na svetu

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,63
Ameriški predsedniški avtomobil | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriška predsedniška limuzina tehta osem ton, njena vrata so težka kot vrata boeinga 757, edino okno, ki se odpre, je voznikovo. Pogledali smo v drobovje blindiranega orjaka, ki se poslavlja. Donald Trump se ne bo dolgo vozil v črni Zveri Baracka Obame, saj je ta letos odobril izdelavo nove predsedniške limuzine.

Bridka zgodovina je odnesla kabriolete

Predelan Lincolnov kabriolet, v katerem je leta 1963 umrl ameriški predsednik John F. Kennedy. | Foto: Predelan Lincolnov kabriolet, v katerem je leta 1963 umrl ameriški predsednik John F. Kennedy.

Američani varovanja državnikov že lep čas ne jemljejo zlahka. Eden ključnih trenutkov, ki so za zmeraj spremenili obliko prevoza njihovih predsednikov, se je zgodil pred triinpetdesetimi leti, ko so na ulicah Dallasa odjeknili streli. V lincolnu brez strehe je umrl John F. Kennedy. 

Od takrat naprej vlogo predsedniškega vozila zaupajo le še limuzini. Te dni se kot predsedniško vozilo poslavlja zadnji v vrsti tehnološko naprednih blindiranih orjakov t. i. The Beast, najvarnejši avtomobil na svetu.

Legendarna fotografija, posneta 22. novembra 1963, pred bolnišnico Parkland Memorial Hospital v Dallasu, kjer pod dovozom urgence pod napisom Samo za reševalce (Ambulances Only) ameriški tajni agentje in lokalni policisti pregledujejo predsedniško limuzino po atentatu na predsednika Johna F. Kennedyja. | Foto: Reuters Legendarna fotografija, posneta 22. novembra 1963, pred bolnišnico Parkland Memorial Hospital v Dallasu, kjer pod dovozom urgence pod napisom Samo za reševalce (Ambulances Only) ameriški tajni agentje in lokalni policisti pregledujejo predsedniško limuzino po atentatu na predsednika Johna F. Kennedyja. Foto: Reuters

Zakaj zver?

Ameriški predsedniški avtomobil | Foto: Reuters Foto: Reuters

Skoraj šestmetrski orjak je s 177 centimetri malenkost višji od povprečnega državljana Slovenije. Tehta osem ton in v njem je, vključno s predsednikom, prostora za sedem potnikov.

Poganja ga 6,5-litrski dizelski motor, katerega zmogljivosti niso razkrite, porabil pa naj bi med tridesetimi in štiridesetimi litri goriva na sto kilometrov.

Največja hitrost je okoli sto kilometrov na uro, pospešek do tja pa traja petnajst sekund.

Video: Kako smo z ameriškimi veleposlanikom v mustangu "pobegnili" varnostnikom

Oštevilčeno: Kako bo novi predsednik ZDA Donald Trump vplival na Slovenijo

Vse o volitvah v ZDA 2016

Zver svoje delo opravlja od leta 2009 in za vsak predsedniški mandat, torej vsake štiri leta naredijo novo. Ko odsluži prvemu človeku države, se pomakne nižje po hierarhični lestvici državnikov. Običajno je drugi na vrsti podpredsednik. | Foto: Reuters Zver svoje delo opravlja od leta 2009 in za vsak predsedniški mandat, torej vsake štiri leta naredijo novo. Ko odsluži prvemu človeku države, se pomakne nižje po hierarhični lestvici državnikov. Običajno je drugi na vrsti podpredsednik. Foto: Reuters

Kevlar, titan in kisikove jeklenke

Predsednikova limuzina je pomen blindiranega avtomobila dvignila na novo raven. | Foto: Reuters Predsednikova limuzina je pomen blindiranega avtomobila dvignila na novo raven. Foto: Reuters

Potnike ščiti 15 centimetrov debela karoserija, okrepljena s številnimi plastmi jekla, aluminija, keramike in titana. Dno vozila med drugim ščiti 13 centimetrov debela jeklena plošča, gume, ojačene s kevlarjem, so odporne proti rezom, ne zmotijo jih niti krogle ali eksplozije.

Potniška celica je nepredušno zaprta (kisik lahko zagotavljajo posebne jeklenke) in je odporna tudi proti nevarnosti kemičnega vojskovanja. Vrata, skozi katera vstopa predsednik, so težka kot vrata potniškega letala boeing 757.

Zmogljivosti Zveri presegajo obrambne zadolžitve. Oborožena je tudi s puškami šibrenicami, puškami za izstreljevanje solzivca in celo z lahkimi prenosnimi raketnimi sistemi.

Rezervoar za gorivo je obdan s posebno peno in je v teoriji, predvsem že zaradi izdatne zunanje zaščite, praktično nedovzeten tudi za neposredne zadetke. V ekstremnih primerih je vozilo opremljeno tudi s posebnim sistemom izstreljevanja dimnih granat kot protiukrep napadom z raketometalcem ali protitankovskim orožjem. | Foto: Reuters Rezervoar za gorivo je obdan s posebno peno in je v teoriji, predvsem že zaradi izdatne zunanje zaščite, praktično nedovzeten tudi za neposredne zadetke. V ekstremnih primerih je vozilo opremljeno tudi s posebnim sistemom izstreljevanja dimnih granat kot protiukrep napadom z raketometalcem ali protitankovskim orožjem. Foto: Reuters

V kabini tudi krvna banka za primer hujših poškodb

Ameriški predsedniški avtomobil | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ob predsednikovem sedežu je satelitski telefon z dvema neposrednima povezavama – z eno do podpredsednika, drugo do Pentagona. Blindiran tank na štirih kolesih je vsak trenutek povezan s spletom, s pomočjo posebne kamere vidi tudi ponoči, opremljen pa je tudi z zalogo predsednikove krvi – za nujne primere transfuzije v primeru hujših poškodb.

Še ena zanimivost: v vozilu sta le dve stekli pomični – voznikovo in tisto, ki ločuje potniško celico od kokpita. Prvo se lahko odpre za največ deset centimetrov – predvsem zaradi neposredne komunikacije voznika s tajnimi agenti, ki občasno v konvoju hodijo ali tečejo ob vozilu. Drugega lahko s posebnim gumbom dviga in spušča le predsednik.

Zver je verjetno tudi edini avtomobil na svetu, ki ima svoje letalo – vojaško transportno letalo C-17 globemaster. Družbo mu delata še brat dvojček in oklepni chevrolet suburban kot spremljajoče komunikacijsko vozilo. | Foto: Zver je verjetno tudi edini avtomobil na svetu, ki ima svoje letalo – vojaško transportno letalo C-17 globemaster. Družbo mu delata še brat dvojček in oklepni chevrolet suburban kot spremljajoče komunikacijsko vozilo.

Nastaja nova zver

 | Foto:

Ameriški avtomobilski paparaci so že ujeli zver naslednje generacije, v katero se bo usedel novi predsednik ZDA Donald Trump. Podrobnosti o novincu še niso znane, prve fotografije zamaskiranih prototipov pa razkrivajo ponovitev limuzinske karoserijske zasnove in velikanske mere. Njegov nastanek je že v začetku tega leta odobril Barack Obama.

Gre za povsem neserijski avtomobil, katerega tehnične skrivnosti verjetno nikoli ne bodo v celoti razkrite. Bo pa nova Zver nedvomno bolj prilagojena oziroma odporna proti izzivom nove dobe in novega predsednika.

Nerodna reč: neuničljivega je zaustavil navaden kovinski prag

Ameriški predsedniški par se je maja 2011 v okviru velike evropske turneje mudil na obisku na Irskem, kjer pa se jima je zgodila manjša, a hkrati precej nerodna nesreča, ki je osmešila predvsem tajno službo in podjetje General Motors kot dobavitelja vozila. Predsednikovo "neuničljivo in neustavljivo" blindirano vozilo je na izhodu z dvorišča ameriškega veleposlaništva v Dublinu ustavil kovinski prag robnika med vrati. Izpod Zveri je le nemarno zaškrtalo, avtomobil pa je počepnil ter kot prikovan ostal na mestu. Predsedniški par Barack in Michelle Obama sta pred zbrano množico morala zamenjati vozilo.


Ne spreglejte še: Zgodbe strojev


Kaj pa ruski predsednik? Po Sloveniji se je vozil z mercedesom pullmanom.

Ruski predsedniki že od devetdesetih let uporabljajo Mercedes-Benzove limuzine. Putin se je po Sloveniji vozil v že nekoliko starem mercedes-benzu pullmanu S 600. Avtomobil, dolg 6,3 metra in z medosno razdaljo 4,3 metra, je opremljen z varnostnimi sistemi in je neprebojen za večino orožja, na primer tudi za protitankovsko orožje in protipehotne mine. Vozniki so izkušeni člani ruske obveščevalne službe. Čeprav se ruski predsedniki že dolgo vozijo z nemškimi limuzinami, Putin že dalj časa želi vrnitev k predsedniški limuzini ruskega porekla. V Rusiji so oblikovali konzorcij podjetij, ki izdelujejo novo Putinovo (oziroma predsedniško) limuzino. Nekoč so limuzino znamke ZIL vozili na primer predsedniki Gorbačov, Jelcin in Brežnjev. Mercedese bo na čelu ruskih delegacij kmalu spet zamenjalo rusko vozilo.  | Foto: Matej Leskovšek Ruski predsedniki že od devetdesetih let uporabljajo Mercedes-Benzove limuzine. Putin se je po Sloveniji vozil v že nekoliko starem mercedes-benzu pullmanu S 600. Avtomobil, dolg 6,3 metra in z medosno razdaljo 4,3 metra, je opremljen z varnostnimi sistemi in je neprebojen za večino orožja, na primer tudi za protitankovsko orožje in protipehotne mine. Vozniki so izkušeni člani ruske obveščevalne službe. Čeprav se ruski predsedniki že dolgo vozijo z nemškimi limuzinami, Putin že dalj časa želi vrnitev k predsedniški limuzini ruskega porekla. V Rusiji so oblikovali konzorcij podjetij, ki izdelujejo novo Putinovo (oziroma predsedniško) limuzino. Nekoč so limuzino znamke ZIL vozili na primer predsedniki Gorbačov, Jelcin in Brežnjev. Mercedese bo na čelu ruskih delegacij kmalu spet zamenjalo rusko vozilo. Foto: Matej Leskovšek

Ne spreglejte