Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 6. 2021,
17.55

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

1

Natisni članek

Joe Biden sankcije ZDA Rusija Aleksej Navalni

Nedelja, 20. 6. 2021, 17.55

2 leti, 10 mesecev

ZDA pripravljajo nove sankcije proti Rusiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

1

Aleksej Navalni | Foto Reuters

Foto: Reuters

ZDA pripravljajo nove sankcije proti Rusiji zaradi zastrupitve ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, je danes dejal svetovalec za nacionalno varnost ameriškega predsednika Jake Sullivan. ZDA so zaradi zastrupitve ruskega oporečnika že marca uvedle sankcije proti visokim ruskim predstavnikom.

Aleksej Navalni, oster kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je lani preživel zastrupitev z živčnim strupom, od januarja pa prestaja zaporno kazen v kazenski koloniji vzhodno od Moskve. Navalni je prepričan, da za njegovo zastrupitvijo stoji Kremelj. Zaradi zastrupitve in kasnejše aretacije so EU in ZDA proti Rusiji uvedle sankcije.

"Rusijo smo sankcionirali zaradi zastrupitve Alekseja Navalnega ... Evropske zaveznike smo zbrali v skupnem prizadevanju, da bi Rusiji naložili ceno uporabe kemičnega sredstva proti enemu od njihovih državljanov na ruskih tleh," je za ameriško televizijo CNN povedal svetovalec za nacionalno varnost predsednika ZDA Joeja Bidna.

ZDA so marca med drugim uvedle sankcije proti direktorju ruske varnostne agencije FSB, potem ko so ugotovile, da je agencija izvedla zastrupitev Navalnega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pripravljamo še en sveženj sankcij, ki jih bomo uporabili v tem primeru. Doslej smo že pokazali, da ne bomo udarjali nič manj močno, kot lahko," je dejal Sullivan. Sankcije bodo uvedene, ko bodo ZDA lahko "zagotovile, da bomo imeli prave cilje", je dodal.

Sullivan je za CNN spregovoril le nekaj dni po prvem srečanju Bidna in Putina v Ženevi, ki naj bi služilo umiritvi napetosti v ameriško-ruskih odnosih. Voditelja sta se dogovorila o začetku posvetovanj o kibernetski varnosti in nadaljevanju pogovorov o strateški jedrski stabilnosti ter odprla številne teme, med drugim o spoštovanju človekovih pravic.

Biden je po srečanju s Putinom glede Navalnega dejal, da bi bile v primeru smrti ruskega opozicijskega voditelja posledice za Rusijo uničujoče.

Ne spreglejte