Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 5. 2013,
8.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Severna Koreja obsodba zapor

Četrtek, 2. 5. 2013, 8.55

7 let, 12 mesecev

ZDA poziva Severno Korejo k izpustitvi svojega državljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Severna Koreja je ameriškega državljana Kennetha Baeja spoznala za krivega obtožb zločinov proti vladi, zato ga je obsodila na 15 let zapora, je sporočila severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Baeja so pridržali lani, ko je v Severno Korejo vstopil kot turist, nato pa so ga aretirali in obtožili zločinov proti vladi. KCNA je še sporočil, da je Američan priznal krivdo, med sojenjem pa naj bi priznal tudi, da je nameraval izvesti državi udar. "Vrhovno sodišče ga je obsodilo na 15 let prisilnega dela za njegov zločin," je poročal KCNA.

Turistični vodnik, ki je tudi katoličan Bae je v Severno Korejo vstopil lani novembra, in sicer prek pristaniškega mesta Rason, ki je pravzaprav posebno gospodarsko območje med Severno Korejo in Kitajsko. Bae naj bi bil po poročanju Associated Pressa turistični vodnik korejskih korenin, ki je veren katoličan. "Pozivamo Severno Korejo, naj izpusti Kennetha Baeja. Skrbi nas zaradi pomanjkanja transparentnosti v tem primeru," je povedal tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Patrick Ventrell.

V zadnjih letih je Severna Koreja aretirala že nekaj Američanov, med njimi novinarjev in katoličanov, obtoženih poskusa spreobračanja verskega nadzora drugih ljudi. Ti so bili izpuščeni po posredovanju znanih ameriških javnih osebnosti, med katerimi sta nekdanja predsednika ZDA Bill Clinton in Jimmy Carter, ki sta oba odšla na obisk v Pjongjang. Tako je leta 2009 Clinton odšel v Pjongjang in se pogajal za izpustitev dveh ameriških novinark, Laure Ling in Eune Lee, ki ju je Severna Koreja obtožila nezakonitega vstopa v državo. Obe sta bili obsojeni na 12 let prisilnega dela, preden so ju izpustili.

Se želi Severna Koreja z Američanom zavarovati? Nekateri so prepričani, da bi lahko Pjongjang Američana uporabljal za ščit med napetimi odnosi na Korejskem polotoku, piše BBC. Združeni narodi so po tretjem jedrskem poskusu vpeljali nove sankcije proti Severni Koreji, ta pa se je na njihovo odločitev odzvala z grožnjo. ZDA in Južni Koreji je zagrozila z napadom, medtem pa iz industrijskega kompleksa Kaesong, ki je nastal v sodelovanju z Južno Korejo, odstranila vse svoje delavce. Ko se ni odzvala na južnokorejske pozive k pogovorom, se je tudi Seul odločil za umik svojih delavcev. Tako v Kaesongu ostaja le sedem delavcev.

Ne spreglejte