Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 10. 2017,
11.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

3

Natisni članek

Južna Koreja ZDA Severna Koreja

Sobota, 28. 10. 2017, 11.04

6 let, 6 mesecev

ZDA nikoli ne bodo sprejele Severne Koreje kot jedrske sile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

3

Jim Mattis | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški obrambni minister Jim Mattis je ob obisku v Južni Koreji oblasti v Pjongjangu danes posvaril, da ZDA nikoli ne bodo sprejele Severne Koreje kot jedrske sile. Dejal je, da se grožnja severnokorejskega jedrskega napada stopnjuje, a obenem zatrdil, da se ta še vedno ne more kosati z vojaško močjo ZDA in njene zaveznice Južne Koreje.

"Severna Koreja je okrepila grožnjo, ki jo s svojim nezakonitim ter nepotrebnim raketnim in jedrskim programom predstavlja sosedam in svetu," je ob drugem dnevu svojega obiska v Južni Koreji po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Mattis.

Obenem je ponovil, da si v Washingtonu še naprej želijo diplomatske rešitve, a pomenljivo dodal, da so ameriški diplomati "najučinkovitejši takrat, ko imajo podporo kredibilne vojaške sile". "Da ne bo pomote, vsak napad na ZDA ali naše zaveznike bo poražen," je bil še jasen Mattis.

ZDA ne bodo namestile taktičnega jedrskega orožja na Korejskem polotoku

"ZDA nikoli ne bodo sprejele Severne Koreje kot jedrske sile." | Foto: Reuters "ZDA nikoli ne bodo sprejele Severne Koreje kot jedrske sile." Foto: Reuters Njegov južnokorejski kolega Song Jong Mu je na skupni novinarski konferenci izpostavil dogovor o nadaljnjem sodelovanju z ZDA pri krepitvi obrambnih sposobnosti Južne Koreje. Med drugim z ukrepi, kot sta odprava omejitev glede zmogljivosti bojnih glav na južnokorejskih konvencionalnih raketah in podpora Južni Koreji pri pridobivanju "najnaprednejše vojaške opreme".

Na novinarsko vprašanje glede nakupa jedrskih podmornic, h kateremu pozivajo nekateri južnokorejski politiki, minister ni hotel odgovoriti. Je pa zavrnil možnost, da bi ZDA na Korejskem polotoku namestile svoje taktično jedrsko orožje, za kar se zavzemajo nekateri konservativno usmerjeni politiki.

"Z vidika nacionalnega interesa je veliko bolje, da se tega ne namesti," je bil jasen Song, saj naj bi zavezniki na Korejskem polotoku že imeli "zadostna sredstva" za odgovor na morebiten jedrski napad Severne Koreje. V Južni Koreji, ključni zaveznici ZDA v regiji, je med drugim nameščenih 28.500 ameriških vojakov.

Predsednik ZDA Donald Trump bo Južno Korejo prvič obiskal čez dober teden v okviru svoje azijske turneje, ki bo vključevala še obiske na Japonskem, Kitajskem, v Vietnamu in na Filipinih.

Ne spreglejte