Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 3. 2015,
17.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ukrajina ZDA Rusija sankcije

Sreda, 11. 3. 2015, 17.22

8 let

ZDA naj bi Ukrajini poslale opazovalna letala in transportna vozila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
ZDA bodo v Ukrajino poslale neoborožena nadzorna brezpilotna letala tipa raven in 230 vojaških nebojnih terenskih vozil humvee, da bodo državi tako pomagale v boju proti proruskim separatistom.

To je francoski tiskovni agenciji AFP danes potrdil neimenovan ameriški predstavnik, ki je povedal še, da bodo 30 oklepljenih vozil humvee Ukrajini poslali v prihodnjih tednih.

ZDA so Ukrajini že poslale drugo nebojno vojaško opremo, kot so radarji in očala za nočno gledanje.

O novi pošiljki nebojne pomoči sta v telefonskem pogovoru danes govorila ameriški podpredsednik Jo Biden in ukrajinski predsednik Petro Porošenko, je povedal isti vir. Govorila sta tudi o novih sankcijah, ki so jih ZDA danes uvedle proti separatistom na vzhodu Ukrajine, ruski banki ter nekdanjim ukrajinskim ministrom.

Bela hiša, ki podpira vlado v Kijevu, sicer še ni sprejela odločitve o pomoči v orožju, ki jo želi Ukrajina. Več visokih predstavnikov ameriškega obrambnega ministrstva podpira tovrstno pomoč, vendar pa ji nasprotujejo zaveznice ZDA v Natu, kot sta Nemčija in Francija, ker ne želijo dodatnega stopnjevanja ukrajinskega konflikta.

ZDA s sankcijami nad ukrajinske separatiste, krimsko banko

Ameriško finančno ministrstvo je na seznam sankcioniranih uvrstilo osem separatističnih voditeljev, prav tako pa Evrazijsko mladinsko zvezo, rusko nacionalistično skupino, ki naj bi novačila borce za separatistične sile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med sankcioniranimi separatisti so Aleksandr Karaman, Oleksandr Hodakovski in Ekaterina Gubareva, visoki funkcionarji iz samooklicane ljudske republike Doneck. Sankcije so doletele tudi rusko banko RNCB, ki je bila še precej neznana, dokler ni postala največja banka na Krimu po njegovi priključitvi Rusiji pred letom dni.

Sankcije so uperjene še proti trem funkcionarjem ukrajinske vlade nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki so ga februarja lani odstavili s položaja. Med njimi je tudi nekdanji premier Mikola Azarov.

Te sankcije sicer obsegajo zamrznitev premoženja posameznikov in pravnih oseb na ameriških ozemljih, prav tako pa Američanom prepovedujejo poslovanje z njimi.

Za RNCB to pomeni izključitev iz večjega dela globalnega finančnega sistema, saj tudi drugim bankam z močno ameriško prisotnostjo, kar zajema tudi večino velikih mednarodnih bank, prepoveduje poslovanje z njo.

Ne spreglejte