Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 1. 2021,
11.09

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

7

Natisni članek

Aleksej Navalni ZDA Rusija

Ponedeljek, 18. 1. 2021, 11.09

3 leta, 3 mesece

ZDA in EU s pozivi za izpustitev Navalnega

Sodišče odredilo 30 dni pripora za Navalnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

7

Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sodišče v Moskvi je danes odredilo 30 dni pripora za ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki so ga aretirali v nedeljo ob vrnitvi v domovino po več mesecih bivanja v Nemčiji. Iz sveta se medtem še naprej vrstijo pozivi k njegovi izpustitvi. Med drugim so k temu pozvale ZDA, EU, Nemčija in Francija, pa tudi visoki komisariat ZN za človekove pravice.

Odvetnik opozicijskega politika Vadim Kobzev je iz improvizirane sodne dvorane na policijski postaji sporočil, da je sodišče odločilo, da mora Navalni do 15. februarja ostati v priporu. "Pridržali so ga na meji, odpeljali neznano kam, njegov odvetnik ni dobil dostopa, zaslišanje so izvedli po hitrem postopku kar na policijski postaji in pridržan je za 30 dni," je sporočila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš. "Temu ne moremo reči niti parodija vladavine prava," je dodala  po pisanju STA.

"Ne molčite. Uprite se. Pojdite na ulice"

Po odločitvi sodišča je Navalni pozval Ruse k protestom. "Ne molčite. Uprite se. Pojdite na ulice," je 44-letnik pozval v video sporočilu s policijske postaje, objavljenem na Youtubu. Improvizirano sodno dvorano so postavili kar na policijski postaji v okrožju Himki na obrobju Moskve, kamor so Navalnega odpeljali po dramatični aretaciji na moskovskem letališču Šeremetjevo v nedeljo zvečer, navaja STA.

Aleksej Navalni
Novice Navalnega po vrnitvi v Rusijo prijeli

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je aretacijo Navalnega ob prihodu na moskovsko letališče v nedeljo zvečer označil za poskus utišanja opozicijskega voditelja in drugih kritičnih glasov v Rusiji. Vlado v Moskvi je pozval, naj da možnost vsem političnim strankam in kandidatom, ki bi radi sodelovali v volilnem procesu, ter se zavzel za brezpogojno izpustitev Navalnega, piše STA.

Von der Leynova: Takoj ga morajo izpustiti

Pridržanje Navalnega je v današnji izjavi za javnost obsodila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Takoj ga morajo izpustiti in mu zagotoviti varnost," je poudarila. Dodala je, da je pridržanje političnih nasprotnikov v nasprotju z mednarodnimi zavezami Rusije.

Za izpustitev se je v tvitu zavzel tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, ki je zapisal, da so vodjo ruske opozicije pripravljeni povabiti v Evropski parlament. Ob tem je aretacijo Navalnega označil za žalitev mednarodne skupnosti, ki mu je pomagala rešiti življenje. Iz visokega komisariata ZN za človekove pravice so danes sporočili, da so globoko zaskrbljeni zaradi aretacije Navalnega ter pozvali k njegovi takojšnji izpustitvi. V tvitu so tudi znova so pozvali k celoviti in nepristranski preiskavi zastrupitve Navalnega.

Aleksej Navalni | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nemški zunanji minister Heiko Maas je danes poudaril, da se je Navalni zavestno odločil vrniti v Rusijo, ker tam vidi svoj osebni in politični dom. "Dejstvo, da so ga ruske oblasti prijele ob prihodu v domovino, je popolnoma nerazumljivo," je dodal vodja nemške diplomacije.

Obsodbam prijetja Navalnega in pozivom k njegovi izpustitvi se je danes pridružil tudi britanski zunanji minister Dominic Raab. "Strašno je, da so ruske oblasti prijele Navalnega, žrtev prezira vrednega zločina," je tvitnil. Dodal je, da bi bilo bolje, če bi Rusija pojasnila, zakaj je bilo na njenem ozemlju uporabljeno kemično orožje. Tudi ruska soseda Finska je pozvala k izpustitvi Navalnega. Za to se je v svojem tvitu med drugim zavzela finska premierka Sanna Marin.

Francosko zunanje ministrstvo je v nedeljo zvečer sporočilo, da aretacijo Navalnega spremlja z veliko zaskrbljenostjo. Da bi morali Navalnega takoj izpustiti, "storilce grozljivega napada na njegovo življenje pa privesti pred roko pravice", je na Twitterju pred tem zapisal svetovalec novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna za nacionalno varnost Jake Sullivan.

Ljubov Sobol
Novice Ruske oblasti preiskale stanovanje sodelavke Navalnega

Prijeli so ga zaradi "več kršitev"

"Pridržanje Alekseja Navalnega ob prihodu v Moskvo je nesprejemljivo. Ruske oblasti pozivam, naj ga nemudoma izpustijo," je v nedeljo tvitnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Pred tem je k izpustitvi vodje ruske opozicije pozval visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji zaradi zastrupitve z novičokom. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo, ob kontroli potnih listov, so ga prijeli. Ruska zvezna služba za zapore je sporočila, da so ga prijeli zaradi "več kršitev" pogojne zaporne kazni zaradi prevar iz leta 2014 in da bo v priporu ostal do odločitve sodišča. Grozijo mu okoli tri leta in pol zapora. Njegovi ženi Juliji, tiskovni predstavnici in odvetniku so dovolili vstop v državo.

Odvetnica Navalnega Olga Mihajlova je danes sporočila, da njeni stranki kratijo pravico do pravnega zastopstva. Kot je pojasnila za moskovski radio Eho, ji niso dovolili obiskati Navalnega, ta je pridržan na policijski postaji blizu letališča. Tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš pa je tvitnila, da so dvema njegovima odvetnikoma dovolili vstopiti na policijsko postajo, a niso odobrili obiska pri njem. V Nemčiji je Navalni okreval po avgustovski zastrupitvi z živčnim strupom novičok v Sibiriji, za katero krivi Moskvo, ta pa vpletenost zanika, še navaja STA.

Ljubov Sobol
Novice To je ženska, ki gre Putinu najbolj na živce

Rusija bo izgnala dva nizozemska diplomata

Rusija bo v odgovor na "provokativno" odločitev Nizozemske, ki je decembra lani zaradi vohunjenja izgnala dva ruska diplomata, iz države izgnala dva nizozemska diplomata, so po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočile oblasti v Moskvi.

Moskva je na pogovor poklicala nizozemskega odpravnika poslov Joosta Reintjesa in ga obvestila, da imata dva nizozemska diplomata dva tedna časa, da zapustita državo, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

"Ruska stran, ki se je ravnala po načelu vzajemnosti, se je odločila iz Rusije izgnati dva diplomatska uslužbenca nizozemskega veleposlaništva v Moskvi," je zapisano v izjavi.

Nizozemska je decembra iz države izgnala dva domnevna ruska vohuna, ki sta delala kot diplomata. Nizozemska obveščevalna služba AIVD je sporočila, da sta Rusa vohunila za visokotehnološkimi podjetji. Dodali so, da sta Rusa iz ruske zunanje obveščevalne službe SVR delala kot akreditirana diplomata na ruskem veleposlaništvu v Haagu, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko zunanje ministrstvo je danes te obtožbe označilo kot neutemeljene.

Odnosi med Haagom in Moskvo so zaostreni, odkar je bilo junija 2014 nad vzhodno Ukrajino, ki so ga zasedli ruski separatisti, sestreljeno letalo prevoznika Malaysia Airlines MH17, ki je letelo iz Amsterdama v Kuala Lumpur. Nizozemska odgovornost za sestrelitev letala, v kateri je umrlo 298 ljudi, od tega 196 Nizozemcev, pripisuje Moskvi. (STA)

Ne spreglejte