Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 1. 2024,
6.31

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,27

Natisni članek

ladja Rdeče morje Hutiji ZDA

Petek, 12. 1. 2024, 6.31

3 mesece, 2 tedna

ZDA in Britanci bombardirali hutije, ki grozijo: To je največja norost v vaši zgodovini #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,27

V ameriških in britanskih napadih na cilje v Jemnu, ki so pod nadzorom uporniških hutijev, je bilo ubitih pet borcev uporniškega gibanja, še šest pa je bilo ranjenih, so danes sporočili hutiji. Dodali so, da njihove oborožene sile ne bodo oklevale z napadi na sovražnike in zagrozili, da napadi ZDA in Velike Britanije ne bodo ostali brez odgovora. Hutije so Američani bombardirali z letali in raketami tomahawk za kazen, ker napadajo ladje v Rdečem morju, poroča CNN.

"V napadih je umrlo pet ljudi, še šest drugih pripadnikov naših oboroženih sil pa je bilo ranjenih," je omrežju X zapisal tiskovni predstavnik hutijev. Poudaril je, da sta za agresijo odgovorna ZDA in Velika Britanija ter ponovil besede vodje hutijev Abdela Maleka al Hutija, da napadi ne bodo ostali brez odgovora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pojasnil je, da so bili napadi usmerjeni na več krajev pod nadzorom hutijev, med drugim tudi na prestolnico Sana. "Jemenske oborožene sile ne bodo oklevale z napadi na grožnje ter sovražne cilje na kopnem in v morju," je dodal.

Ameriška in britanska vojska sta v četrtek izvedli več napadov na cilje v Jemnu, ki so pod nadzorom uporniških hutijev. 

s | Foto:

Kmalu zatem je predsednik ZDA Joe Biden sporočil, da je napade ukazal osebno. Britanski premier Rishi Sunak je letalske vojaške operacije označil za samoobrambne, potrebne in sorazmerne. 


Video: Reuters

"Vojaške sile ZDA so danes po mojem navodilu skupaj z Združenim kraljestvom in ob podpori Avstralije, Bahrajna, Kanade in Nizozemske uspešno izvedle napade na številne cilje v Jemnu, ki jih uporabljajo hutijski uporniki za ogrožanje svobodne plovbe na eni od najpomembnejših vodnih poti na svetu," je sinoči sporočil Biden.

Njegova vlada je hutije že dlje časa svarila, da bodo občutili posledice, če se bodo napadi nadaljevali. V sredo so ZDA dobile podporo tudi v resoluciji Varnostnega sveta ZN, ki zahteva, da se napadi v Rdečem morju nemudoma prenehajo.

Istočasno je izjavo podal tudi Sunak, ki je sporočil, da so v odgovor na hutijsko oviranje mednarodne trgovine v samoobrambi sprejeli "omejene, nujne in sorazmerne ukrepe".

Kot je sporočilo ameriško vojno letalstvo, so v napadih z britanskimi zavezniki napadli več kot 60 položajev hutijev na 16 lokacijah. Ciljali naj bi skladišča s strelivom, poveljniška središča, raketne sisteme in radarje zračne obrambe. Skupno so uporabili več kot sto kosov streliva, navaja britanski BBC.

F 16 ameriška vojska lovec letalo letala | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

O napadih med drugim poročajo iz prestolnice Sana, pristanišča Hudajda ob Rdečem morju, kraja Damar ter mesta Sada na severozahodu Jemna, ki velja za trdnjavo hutijev.

Poleg ZDA in Združenega kraljestva ter držav podpornic so svoj podpis pod četrtkovo izjavo, s katero se zavezujejo k nadaljnji zaščiti pomorskih poti, dale tudi Danska, Nemčija, Nova Zelandija in Južna Koreja.

Bidnova vlada je hutije že dlje časa svarila pred posledicami, če ne bodo prenehali z napadi. V sredo so ZDA dobile podporo tudi v resoluciji Varnostnega sveta ZN, ki zahteva, da se napadu v Rdečem morju nemudoma prenehajo.

Hutiji trdijo, da ladijski promet napadajo iz solidarnosti s Palestinci, ki več kot tri mesece trpijo pod izraelsko ofenzivo.

Washington se je doslej od izbruha zadnje vojne med Izraelom in Hamasom 7. oktobra lani izogibal neposrednim napadom na Jemen, ki ga v veliki meri nadzirajo hutiji s podporo Irana, ker ni želel razširiti konflikta po regiji ali povečati napetosti. ZDA so odtlej izvedle več povračilnih napadov na domnevno proiranske oborožene skupine v Iraku in Siriji, Jemna pa doslej niso napadle.

Vendar pa so napadi v Rdečem morju začeli resno ogrožati svetovno trgovino in ZDA so že lani sestavile koalicijo držav za obrambo ladij.

Jemenski hutiji napovedali nadaljevanje napadov v Rdečem morju

Tiskovni predstavnik jemenskih hutijev Mohamed Abdel Salam je ameriške in britanske napade na položaje upornikov danes označil za neupravičene. Ob tem je napovedal, da bodo Hutiji nadaljevali napade na ladje v Rdečem morju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Za to agresijo na Jemen ni opravičila, saj v Rdečem morju ni bilo nevarnosti za mednarodni ladijski promet (...), tarča pa so bile in bodo ostale izraelske ladje ali tiste, ki plujejo v pristanišča v okupirani Palestini," je tiskovni predstavnik hutijev zapisal na omrežju X.

Namestnik zunanjega ministra hutijev Husein al Izi je pred tem za jemensko televizijo Al Masirah dejal, da bodo ZDA in Velika Britanija plačali visoko ceno za to očitno agresijo, poroča britanski BBC. Mohammed al Bukhaiti, eden hutijevskih poveljnikov, pa je ZDA in Veliki Britaniji zagrozil, da bosta kmalu spoznali, da so bili napadi največja norost v njihovi zgodovini.

Hutiji so oboroženo uporniško gibanje, ki je leta 2014 v Jemnu sprožilo državljansko vojno, ki je terjala preko 377.000 smrtnih žrtev. Gibanje, znano tudi pod imenom Ansar Alah, kar pomeni božji podporniki, predstavlja eno stran v državljanski vojni, ki v Jemnu divja že skoraj desetletje.

ZDA in Velika Britanija so napade začele ob podpori Avstralije, Bahrajna, Kanade, Danske, Nemčije, Nizozemske, Nove Zelandije, Republike Koreje. Te države so zgodaj davi v skupni izjavi izpostavile velik konsenz mednarodne skupnosti glede napadov proti hutijem in nedavno resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki upornike poziva k ustavitvi napadov na ladje v Rdečem morju.

Zapisale so še, da so napade na položaje hutijev izvedli v skladu z neodtujljivo pravico do individualne in kolektivne samoobrambe. "Namen teh ciljno usmerjenih napadov je bil prekiniti in zmanjšati zmogljivosti, ki jih uporabljajo hutiji za ogrožanje svetovne trgovine in življenj mednarodnih pomorščakov na eni od najbolj kritičnih vodnih poti na svetu," so poudarili. Zaveznice so še zapisale, da njihov cilj ostaja deeskalacija napetosti in ponovna vzpostavitev stabilnosti v Rdečem morju.

jemenski hutiji, Rdeče morje, napad, ladja
Novice Nov napad hutijev, njihove drone uničila ameriška in britanska letala

Biden: Ogrozili so ZDA

Biden je navedel, da so napadi hutijev ogrozili Američane in druge, predvsem pa svobodno trgovino. "V 27 napadih na mednarodni komercialni ladijski promet je bilo prizadetih več kot 50 držav. Posadke iz več kot 20 držav so bile v piratskih napadih ogrožene ali zajete kot talci. Več kot 2000 ladij je bilo prisiljenih preusmeriti plovbo. Hutiji so 9. januarja izvedli največji napad doslej - neposredno na ameriške ladje," je povračilne napade utemeljil Biden.

"Ti ciljno usmerjeni napadi so jasno sporočilo, da ZDA in naši partnerji ne bomo dopuščali napadov na naše osebje in da sovražnim akterjem ne bodo dovolili ogrožanja svobode plovbe na eni od najpomembnejših trgovskih poti na svetu. Brez oklevanja bom po potrebi sprejel nadaljnje ukrepe za zaščito naših ljudi in prostega pretoka mednarodne trgovine," je med drugim sporočil Biden.

Iran: Napadi na hutije bodo dodatno destabilizirali regijo

Iz sveta se vrstijo prvi odzivi na ameriške in britanske napade na položaje jemenskih hutijev. Iran je danes to ravnanje označil za kršitev mednarodnega prava, ki bo le še dodatno destabiliziralo regijo. Rusija je medtem že pozvala k nujnemu zasedanju Varnostnega sveta ZN.

Teheran, ki velja za tesnega zaveznika jemenskih upornikov, je pričakovano izrazil neodobravanje nad vojaškimi operacijami zahodnih sil. Iransko zunanje ministrstvo je napade označilo za očitno kršitev suverenosti in ozemeljske celovitosti Jemna ter za kršitev mednarodnega prava.

Iran je prepričan, da takšni napadi lahko privedejo le do poslabšanja varnostnih razmer in dodatne destabilizacije regije, navedbe iranske tiskovne agencije Irna povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je v zvezi s četrtkovimi napadi že pozvala k zasedanju VS ZN, ki naj bi potekalo danes dopoldan po krajevnem času v New Yorku, poroča portal ruske tiskovne agencije Tass.

jemenski hutiji, Rdeče morje, napad, ladja
Novice Varnostni svet ZN zahteva takojšen konec napadov hutijev v Rdečem morju
Ne spreglejte