Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2013,
13.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

John Kerry pomoč Sirija srečanje

Četrtek, 28. 2. 2013, 13.16

8 let

ZDA bodo sirski opoziciji namenile 60 milijonov dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Začetek srečanja držav prijateljic Sirije je zaznamoval govor državnega sekretarja ZDA Johna Kerryja, ki je sirski opoziciji obljubil dodatno pomoč v boju proti režimu Bašarja Al Asada.

Srečanja skupine držav prijateljic Sirije s predstavniki sirske opozicije se je udeležil tudi ameriški državni sekretar John Kerry, ki je po pričakovanjih napovedal, da bodo ZDA sirski opoziciji namenile še dodatno pomoč, in sicer v višini 60 milijonov ameriških dolarjev, kar je približno 45 milijonov evrov. Ameriški zunanji minister je izrazil prepričanje, da je sirska opozicija legitimen glas sirskega ljudstva, Bašarja Al Asada pa označil za obupanega vodjo.

Kerry je tako sirski opoziciji zagotovil pomoč, v kateri ne bo orožja, s katerim bi lahko uporniki ubijali, bodo pa ZDA sirskemu ljudstvu pomagale s pošiljkami hrane in medicinskih pripomočkov. "ZDA bodo zagotovile dodatnih 60 milijonov dolarjev v nesmrtonosni pomoči v podporo prizadevanjem sirske opozicije v prihodnjih mesecih," je dejal Kerry. "Poslali bomo medicinsko opremo in hrano vrhovnemu vojaškemu svetu, tako da bodo dobili neposredno pomoč," je dodal.

Predstavniki 11 držav prijateljic Sirije in sirske opozicije so se sestali v vili Madama iz 16. stoletja na griču nad Rimom. Kerry se je sestal tudi z vodjo sirske opozicije Ahmedom Moazom al Hatibom, s katerim sta govorila približno eno uro.

Velika Britanija bo ponudila opremo, ki jo bodo uporabili v boju proti režimu Še pred začetkom srečanja je Kerry po poročanju BBC-ja povedal, da ZDA želijo pospešiti politično tranzicijo v Siriji, britanski zunanji minister William Hague pa je povedal, da so države prijateljice Sirije osredotočene na to, da bodo dodatno pomoč ponudile sirski opoziciji. "Stopamo v novo fazo odziva zahodnih držav in arabskih narodov na krizo v Siriji," je povedal Hague, pri tem pa dodal, da bo Velika Britanija sirski opoziciji poslala opremo, s katero bodo lahko reševali življenja.

Glavna opozicijska skupina se je srečanja udeležila kljub grožnjam o bojkotu Glavna opozicijska skupina Sirska nacionalna koalicija (SNC) je sicer grozila z bojkotom srečanja, saj je presenečena nad neodzivnostjo mednarodne skupnosti. Kljub temu pa se je srečanja udeležila, saj so ZDA in Velika Britanija napovedale svojo pomoč sirski opoziciji.

Ne spreglejte