Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
1. 10. 2015,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rusija ZDA Sirija

Četrtek, 1. 10. 2015, 9.25

8 let

ZDA besna, Rusi drugi dan napadajo cilje v Siriji

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dan po prvih ruskih napadih v Siriji sta se Moskva in Washington dogovorila o izrednem srečanju, ki naj bi preprečil neusklajene napade in morebitne incidente med državama v Siriji.

Zunanja ministra obeh držav sta se že sestala. Washington je besen zaradi nevarnosti neusklajenih zračnih napadov in tega, da so bili o prvem ruskem bombardiranju ciljev islamistov v Siriji le uro vnaprej. "Strinjala sva se, da bi morali vojski obeh držav čim prej stopiti v stik," je po srečanju povedal vodja ruske diplomacije, njegov ameriški kolega pa je dodal, da je izrazil svojo zaskrbljenost, da cilji Rusije niso bili samo islamisti ampak tudi sirski uporniki, ki jih ZDA podpirajo.

Drugi dan napadov Rusija tudi danes izvaja napade na cilje v Siriji. V okolici mesta Jisr Al Shughour na severozahodu države so ruska letala izvedla najmanj 30 napadov. Uničili naj bi 12 tarč IS, med njimi tudi poveljniški center.

Kremelj trdi, da so njihove tarče znane teroristične organizacije. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina je dejal, da je še prezgodaj ocenjevati, ali so ruski napadi uspešni. Poudaril je, da napade financira izključno Moskva.

ZDA in Rusija se strinjata, da je potrebno izkoreniniti Islamsko državo (IS), jabolko spora pa je sirski predsednik Bašar Al Asad. Rusija vztraja, da je edina legitimna oblast v Siriji, ZDA pa, da je bilo zaradi njega prelite preveč krvi in da mora oditi.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so v sredo izvedli okoli 20 napadov na cilje IS v provincah Homs, Hami in Latakija, bombardirali pa so tui sedež teroristične organizacije Nusra Fronta, ki je povezana z Al Kaido. Kmalu zatem so se pojavila poročila, da so bili tarča tudi sirski uporniki, ki se že več kot štiri leta borijo proti režimu Al Asada. Moskva je zanikala poročila, da je v njihovih napadih umrlo tudi najmanj 36 civilistov.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je že v sredo zvečer ob robu 70. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku v pogovoru z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem poudaril, da so neutemeljene govorice, da tarča ruskih zračnih napadov niso bili položaji IS. To je ponovil tudi danes.

Rusi trdijo, da napadajo s kirurško natančnostjo Vztrajal je, da so napadi "kirurško natančni", usmerjeni zgolj proti "terorističnim skupinam" in da niso terjali civilnih žrtev. Kot je še dodal, so Američane že pozvali, naj predložijo dokaze o nasprotnem, če jih imajo.

V ruskih napadih na IS sodeluje več kot 50 ruskih vojaških letal in helikopterjev. V državo so napotili tudi marince, padalce in pripadnike specialnih enot ki so namenjeni za zaščito ruskih vojaških objektov. Po navedbah ruskih medijev, naj bi bilo v Siriji najmanj 1700 ruskih vojakov.

Iran pošilja svoje vojake Ruski vojski naj bi na pomoč priskočil tudi Iran z okoli tri tisoč vojaki. Pred dnevi je na letališču blizu Damaska že pristalo okoli sto iranskih specialcev za ulične boje. Tja so prišli na podlagi dogovora med Iranom, Rusijo, Al Asadom in Hezbolahom. Doslej je bila javna skrivnost da so se na strani sirskega režima borili iranski prostovoljci in člani iranske revolucionarne garde.

Ne spreglejte