Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2013,
16.59

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Švedska trpinčenje

Petek, 30. 8. 2013, 16.59

5 let, 3 mesece

Zaradi trpinčenja zaprli elitni švedski internat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Švedske oblasti so po razkritju hudega trpinčenja odredile zaprtje elitnega internata Lundsberg v mestu Stofors, kakšnih 300 kilometrov zahodno od Stockholma.

Internat Lundsberg, v katerem je živelo in se izobraževalo okoli 200 učencev, ima zelo ugledno zgodovino. V šoli, ki je bila ustanovljena leta 1896, se je med drugim izobraževal švedski princ Carl Philip, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Gre za enega od le treh internatov na Švedskem, ustanovljen pa je bil po zgledu elitnih angleških šol.

Šolnina stane 23 tisoč evrov Šolnino v višini 200 tisoč kron (okoli 23 tisoč evrov) letno si lahko privoščijo le res premožne družine. V več primerih so tam otroci staršev, ki delajo v tujini, a želijo, da njihov otrok obiskuje švedsko šolo. A za zidovi uglednega internata je očitno potekalo hudo trpinčenje. Inšpektorji so po nedavnem pregledu internat za pol leta zaprli, saj otroci tam naj ne bi bili več varni.

Sodu je dno izbil dogodek pretekli konec tedna. Dva dečka, stara 14 in 15 let, so starejši šolarji iz njunega apartmaja zvlekli na neke vrste sprejemni ritual. Prevezali so jima oči, ju polegli na tla in jima nato hrbte opekli z likalnikom. 14-letnik je pri tem utrpel tako hude poškodbe, da je moral v bolnišnico.

Je šlo za nesrečo? Predstavnik vodstva šole Ulf Rehnmark je sicer v pogovoru za časnik Aftonbladet poudaril, da je šlo za nesrečo, saj starejši kolegi dečkov menda niso želeli tako hudo poškodovati. A inšpekcija se je odločila ukrepati – tudi zato, ker je bil internat že dalj časa pod njihovim budnim očesom.

Podobnih primerov je bilo namreč v preteklosti že več, a so jih do zdaj običajno reševali odvetniki premožnih družin, katerih otroci so bili vpleteni v dogajanje. "Za šolarje v internatu je to še posebej neugodna situacija, saj ne morejo domov, neposredni stik s starši pa je omejen," je odločitev pojasnila direktorica švedske šolske inšpekcijske službe Ann-Marie Begler. Po ugotovitvah njene službe so se številne zlorabe dogajale ob vedenju vodstva šole, med drugim primer, ko so nekega šolarja polegli na hrbet in mu v usta s cevjo zlivali tekočino.

Šest mesecev za reforme Šola ima zdaj šest mesecev časa za izvedbo resnih reform, če želi še kdaj odpreti vrata. Je pa vodstvo šole odločitvi o zaprtju napovedalo boj. Med drugim izpostavljajo, da so učenci nenadoma ostali brez mesta v šoli, medtem ko so starši številnih v tujini. To je sicer komaj drugi primer v zgodovini države, ko je šolski inšpektorat naročil takojšnje zaprtje izobraževalne institucije.

Ne spreglejte