SiolNET. Novice Svet
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi tehničnih težav so mogoče zamude pri polovici poletov

0,17

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Letalski potniki v Evropi se zaradi tehničnih težav pri evropski agenciji za varnost zračnega prometa Eurocontrol spopadajo z zamudami poletov. V Eurocontrolu so napako že odkrili in jo bodo popravili do večera. V evropski mreži je za danes sicer napovedanih 29.500 poletov, približno polovica bi jih zaradi napake lahko imela zamudo.

V Eurocontrolu, ki ima sedež v Bruslju, so napako že odkrili in se trudijo, da bi jo odpravili, a se to po pričakovanjih ne bo zgodilo pred večerom.

Kot so pojasnili, se je zgodila napaka v sistemu, ki spremlja in upravlja zračni promet po celini. Zmogljivost evropske letalske mreže se bo zaradi te napake po mnenju Eurocontrola zmanjšala za približno 10 odstotkov.

Kontrola zračnega prometa sicer ni neposredno prizadeta, zaradi napake tudi ni ogrožena varnost, so poudarili v agenciji.

Načrte poletov bo treba znova predložiti

Eurocontrol je napako zaznal kmalu po 16. uri. Vsi načrti poletov, vloženi okoli 12.30, so izgubljeni, zato jih bo treba znova predložiti.

Na letališču v Bruslju, kjer dnevno naštejejo 650 poletov, so odhode letal omejili na 10 poletov na uro. Z zamudami se spopadajo tudi na letališčih v Helsinkih, Pragi in Köbenhavnu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin