Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2019,
17.46

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

stavka Bruselj

Torek, 12. 2. 2019, 17.46

5 let, 2 meseca

Zaradi stavke bo zaprt zračni prostor nad Brusljem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
letalo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kontrolorji zračnega prometa na bruseljskem letališču bodo danes ob 22. uri začeli 24-urno stavko, v tem obdobju pa v zračnem prostoru pod 8.000 metri ne bo prometa. Zaradi stavke so za sredo odpovedani tudi vsi štirje poleti Adrie Airways z ljubljanskega letališča v belgijsko prestolnico.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se bodo kontrolorji zračnega prometa pridružili splošni stavki v Belgiji, zato bo zračni promet obstal.

V belgijski kontroli zračnega prometa Skeyes so pojasnili, da ni jasno, koliko kontrolorjev se bo pridružilo stavki, pri tem pa dodali, da so bili v prepoved letalskega prometa primorani. Predstavnik za odnose z javnostjo Skeyesa Dominique Dehaene je za AFP dejal, da bodo dovoljeni le vladni, vojaški in nujni poleti.

Ni podatkov, koliko poletov bo odpovedanih

Prtljaga letališče | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Skeyes sicer nadzorujejo zračni prostor pod 8.000 metri, nad to mejo pa prostor nadzoruje kontrolni center v nizozemskem Maastrichtu, še poroča agencija.

V belgijski kontroli zračnega prometa tudi nimajo informacij o tem, koliko poletov bo v sredo odpovedanih in koliko potnikov bo prizadetih.

K splošni stavki v Belgiji so pozvale tri sindikalne organizacije, ki zahtevajo višje plače. Po poročanju AFP bo stavka povzročila zmedo v belgijski prestolnici. Ta dan bo sicer Bruselj, dom zveze Nato, gostil srečanje obrambnih ministrov. V Natu so za AFP pojasnili, da ne pričakujejo, da bi stavka vplivala na zasedanje.

Drugo največje belgijsko letališče bo v sredo zaprto

Drugo največje belgijsko letališče Charleroi, ki je med drugim baza za nizkocenega prevoznika Ryanair, je že napovedalo, da bo v sredo zaprto, nemški prevoznik TUI pa bo za sredo napovedane belgijske polete opravil iz najbližjih francoskih in nizozemskih letališč.

Letalski prevoznik Brussels Airlines je že odpovedal vseh 222 poletov.

Zaradi stavke so v prestolnico Belgije odpovedani tudi vsi štirje sredini poleti Adrie Airways, oba dopoldanska in oba popoldanska. Stavka bo po poročanju AFP trajala do srede do 22. ure.

Ne spreglejte