SiolNET. Novice Svet
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi pomanjkanja ljudje umirajo, peščica premožnih pa si želi pivo

0,60

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Medtem ko se sredi globoke gospodarske krize večina Venezuelcev bori za preživetje, posel mikropivovarne Social Club cveti, in to kljub temu, da je cena njihove steklenice piva enaka dvodnevnemu zaslužku delavca na minimalni plači.

Na mesec proizvedejo tri tisoč litrov piva, povpraševanje pa je ponavadi še veliko večje, pravijo lastniki pivovarne.

Po pisanju Reutersa so mikropivovarne, kot je Social Club, pokazatelj, da kljub močno razširjeni revščini med bogatimi Venezuelci še vedno obstaja povpraševanje po vrhunskih nišnih izdelkih, kot so craft piva, ki jih proizvajajo mikropivovarne. Kot pravi 32-letni Victor Querales, eden od lastnikov pivovarne, še vedno obstaja del trga, ki ni preveč občutljiv na cene.

V socialistični Venezueli trenutno deluje okoli 30 mikropivovarn, ki oskrbujejo trgovine z vrhunskimi pijačami, restavracije in družabne dogodke. Kljub temu mikropivovarne še vedno predstavljajo manj kot odstotek pivovarskega trga, na katerem dominirata domači velikan Polar in njegov manjši tekmec Regional. 

Minimalna plača v Venezueli znaša 27,091 bolivarjev. Po menjalnem tečaju, ki ga priznavajo venezuelske oblasti, znaša to 34,9 evra, glede na tečaje na mednarodnih trgih pa je zaradi visoke inflacije vrednost še veliko nižja.

 "Ljudje imajo omejeno kupno moč. Imaš produkt, ki si ga večina ne more privoščiti, a kljub temu zanimanje narašča," pojasnjuje Gustavo Izarra, svetovalec Social Cluba

V Venezueli, ki jo zaradi gospodarske in politične krize pesti pomanjkanje hrane in zdravil, se je lani število smrti dojenčkov v primerjavi z letom prej povečalo za skoraj 30 odstotkov. Za skoraj 66 odstotkov se je povečalo tudi število žensk, ki so umrle med nosečnostjo ali 42 dni po porodu.

V državi, ki jo je predsednik Nicolas Maduro, podobno kot njegov predhodnik Hugo Chavez, želel spremeniti v socialistični raj, je lani umrlo 11.466 otrok, mlajših od enega leta. Leto poprej so zabeležili 8.812 tovrstnih smrtnih primerov. Med vzroki za smrt dojenčkov so sepsa, pljučnica, prezgodnje rojstvo in dihalne težave. Zabeležili so tudi 756 smrtnih primerov nosečnic in porodnic. STA

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin