Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 5. 2016,
15.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

9

Natisni članek

Venezuela

Nedelja, 8. 5. 2016, 15.37

6 let, 6 mesecev

Glas iz Venezuele: Utrujeni smo zaradi levičarskih mitov in lažne propagande

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

9

venezuela | Foto Reuters

Foto: Reuters

Demantirati želim vso lažno propagando, ki jo po svetu širijo naši romantični levičarji, pravi Luis Daniel Vasquez, ko opisuje neznosne življenjske razmere v Venezueli.

Svet ugiba, kdaj bo socialna eksplozija odnesla venezuelsko oblast. Medtem ko življenje postaja nevzdržno, je koalicija Miza za demokratično enotnost (MUD) v samo dveh dneh zbrala skoraj dva milijona podpisov pod zahtevo za izvedbo referenduma o odstavitvi predsednika Nicolasa Madura.

V nadaljevanju predstavljamo venezuelski vsakdanjik, kot ga doživlja Luis Daniel Vasquez, inženir elektrotehnike, ki živi v tretjem največjem mestu Valencia. Nekoč je bilo to mesto z močno industrijo, danes je tam večja beda kot v venezuelskem glavnem mestu. Sogovornik se je najprej opravičil, ker nam je po elektronski pošti zaradi običajnega izpada elektrike odgovarjal z zamudo. Štiri ure dnevno so namreč brez električne energije.

"Ironično, medtem ko sem čakal, da nas znova priklopijo na električno omrežje, sem šel plačat položnico za elektriko." Tudi ko imajo elektriko, namreč internetna plačila ne delujejo dobro. Vasquez trdi, da je Venezuela v energetski krizi že sedem let, in sicer zaradi slabega upravljanja in vzdrževanja elektrarn in omrežja. Vladi Huga Chaveza in Nicolasa Madura sta v tem času v energetiko vložili 80 milijard dolarjev, a je stanje danes veliko hujše kot ob začetku krize. "To pokaže, kako so ta sredstva upravljali."

Tudi zaradi racionalizacije porabe električne energije so pred kratkim delovni teden za javne uslužbence v Venezueli skrajšali le na dva dneva – ponedeljek in torek.

Luis Daniel Vasquez je inženir elektrotehnike, zasluži pa približno 41 dolarjev mesečno. | Foto: Osebni arhiv Luis Daniel Vasquez je inženir elektrotehnike, zasluži pa približno 41 dolarjev mesečno. Foto: Osebni arhiv

V žepe funkcionarjev izginila skoraj tretjina prihodkov

Vlada trdi, da so težave posledica "gospodarske vojne", ki naj bi jo zasebna podjetja vodila proti vladi. Zaradi ideoloških razlogov je že vlada prejšnjega predsednika Huga Chaveza razlastila oziroma si prilastila veliko podjetij, ki so danes v stečaju ali popolnoma neučinkovita. "Nobeno podjetje, ki ga je vlada nacionalizirala, ni učinkovito in rentabilno. Primeri korupcije v teh podjetjih, ki so jo izvajali vladni funkcionarji, so splošno znani. Korupcija je bolezen venezuelske vlade," pripoveduje Vasquez. V zadnjih 17 letih je v državo prišlo 1,5 bilijona dolarjev. Konservativne ocene pravijo, da je od tega zaradi korupcije izginilo 250 milijard, nekateri pa navajajo oceno kar 400 milijard.

"Mnogo Venezuelcev, ki so podpirali stranko predsednika, je utrujenih zaradi teh mitov in domnevne gospodarske vojne. To se je izrazilo na decembrskih parlamentarnih volitvah, ko je opozicija ob veliki volilni udeležbi močno slavila."

Madurova nečaka v ZDA želela pretovoriti skoraj tono droge

Velika težava je tudi trgovina z drogami. V ZDA teče več postopkov proti različnim venezuelskim funkcionarjem, vojaškim voditeljem in celo poslancem, med katerimi je tudi Diosdado Cabello, ki se mu pripisuje drugo najvplivnejšo vlogo v državi. Dva Madurova nečaka sta zaprta v New Yorku, ker sta v ZDA želela pretovoriti skoraj tono droge. "Nismo proizvajalci droge, smo pa tranzitna država. V zadnjih letih so drogo zasegli v vojaških vozilih, zasebnih letalih funkcionarjev in diplomatov. Prava katastrofa!" opisuje Vasquez.

Ob dveh zjutraj v vrsto pred trgovino

Prejšnji predsednik Hugo Chavez je že leta 2003 omejil trgovanje s tujimi valutami. Nekatera podjetja in funkcionarji lahko dolarje kupijo po znižani ceni deset venezuelskih bolivarjev za en ameriški dolar, medtem ko cena dolarja na črnem trgu znaša 1.096 bolivarjev. "Naše plače so prava mizerija," pravi. "Kot inženir elektrotehnike zaslužim približno 41 dolarjev, če preračunam po ceni na črnem trgu, ki je v bistvu edina realna." Letos pričakujejo 500-odstotno inflacijo, a Vasquez je skeptičen. "Ravno danes sem na hitro izračunal, da sem neko stvar pred dvema letoma kupil za 22 bolivarjev, danes pa stane 440 bolivarjev, kar je 2.200-odstotna podražitev."

Ko ure in ure čakaš v vrsti, niti ne veš, ali boš na koncu lahko kupil tisto, kar potrebuješ. | Foto: Osebni arhiv Ko ure in ure čakaš v vrsti, niti ne veš, ali boš na koncu lahko kupil tisto, kar potrebuješ. Foto: Osebni arhiv

"Danes sem od doma odšel že ob 2. uri zjutraj, da sem se postavil v vrsto pred trgovino." Domov se je vrnil ob 9. uri, vesel, da je lahko kupil milo, ki mu ga je zmanjkalo. Težko je kupiti celo najosnovnejša živila, kot so riž, fižol, moka, testenine, kruh, mleko ali sladkor. "Že dve leti lahko kupujemo živila le enkrat tedensko na določen dan, glede na zadnjo števko osebnega dokumenta posameznika. A ko se postaviš v vrsto, v bistvu ne veš, ali boš dobil tista živila, ki jih želiš. Morda jih bo, ko boš prišel na vrsto, že zmanjkalo."

Ko so umori nekaj običajnega

Pred dvema tednoma se je odločil, da se ponoči ne bo več odpravil stat v vrsto za izdelke za osebno higieno, ker mora ponje v 500 metrov oddaljeno trgovino, hoditi po ulici sredi noči pa je prenevarno. Tri venezuelska mesta, med njimi tudi Valencia, se uvrščajo med deset mest z najvišjo stopnjo umorov na svetu.

Varnostne razmere se slabšajo iz leta v leto. "Dvakrat so me oropali, videl pa sem tudi mnogo napadov, dva pretekli mesec. Moj stric je umrl kot žrtev dveh oboroženih kriminalcev. Poznam mnogo ljudi, ki so iz istega razloga izgubili svoje bližnje." Vasquez pravi, da je to posledica kompleksnih socialnih težav v državi. Kriminalne združbe so potencirale svojo dejavnost, se organizirale in postale bolj prefinjene. V nekaterih krajih so vzpostavile svoj režim. Mnoge od teh skupin, ki jih država ne obvlada ali jih celo podpira prek oboroženih socialističnih skupin, imenovanih Colectivos, se financirajo z ropi, izsiljevanjem, umori, trgovino z drogami in trgovino z ljudmi, pripoveduje.

Ko ni električnega toka - štiri ure na dan, se je treba znajti drugače. | Foto: Reuters Ko ni električnega toka - štiri ure na dan, se je treba znajti drugače. Foto: Reuters

"Zboleti v tej državi je pravi pekel!"

"A vse to so malenkosti, ja, malenkosti v primerjavi s težavami, ki jih imamo z zdravili in zdravniško oskrbo," pravi Vasquez. "Zboleti v tej državi je pravi pekel! Če imaš denar ali pa ga nimaš, ne dobiš zdravljenja s kemoterapijo, antibiotikov, analgetikov, inzulina. Veliko hitreje bi bilo v bistvu našteti tista zdravila, ki jih lahko dobiš, ker jih je malo." Navaja primer 18-letnice, ki je pred enim mesecem umrla, ker je zaužila kozice. Lahko bi jo rešili, a v bolnišnici niso imeli ne protialergijskih zdravil ne kisika.

"Čeprav imaš denar, zdravil ne moreš dobiti. To kalvarijo sem doživel ob svoji babici, ki je umrla pred enim letom. Bila je sestra veteranka venezuelskega Rdečega križa, a ji venezuelski zdravstveni sistem ni prav nič pomagal. Sicer pa zdravniki delajo čudeže s tistim, kar imajo." K temu dodaja težave s kriminalom v bolnišnicah, ki iz njih naredi "natančne replike vojnih bolnišnic".

Ker je država omejila uvoz, so zaloge zdravil pošle. Do njih ne morejo biti bogati, saj jih v državi preprosto ni. | Foto: Reuters Ker je država omejila uvoz, so zaloge zdravil pošle. Do njih ne morejo biti bogati, saj jih v državi preprosto ni. Foto: Reuters

Vse obvladuje stranka predsednika Madura

Consejo nacional electoral (organ, ki nadzira in skrbi za preglednost volitev in referendumov na vseh ravneh) in vrhovno sodišče bi morala biti neodvisna, a v tej državi je vse podrejeno izvršilni oblasti, trdi naš sogovornik. "To institucijo vodijo ljudje, ki pripadajo vladni stranki. Le nekaj dni po decembrskih volitvah je parlament v odhajanju imenoval 13 novih sodnikov vrhovnega sodišča, članov vladne stranke, nekateri med njimi so celo kandidirali na njihovi listi, a niso bili izvoljeni v parlament."

"Vlada si želi, da bi bil referendum po 10. januarju 2017, saj bi v tem primeru vodstvo prevzel trenutni podpredsednik vlade. Če pa bi referendum izvedli prej, bi imeli nove volitve, na katerih bi gotovo zmagal kandidat opozicije," je prepričan. "Je pa Diosdado Cabello že napovedal, da bodo vsi javni uslužbenci, ki so se podpisali pod zahtevo za razpis referenduma, odpuščeni. Ni govoril o visokih funkcionarjih vlade, ampak o navadnih uslužbencih."

Državljani od Madura zahtevajo, naj odstopi. Tudi Chavezovi podporniki si pravzaprav želijo sprememb. | Foto: Reuters Državljani od Madura zahtevajo, naj odstopi. Tudi Chavezovi podporniki si pravzaprav želijo sprememb. Foto: Reuters

Ključna beseda: spremembe

"Pogovarjam se z zelo različnimi ljudmi, velika večina si želi spremembe. Nicolasa Madura trenutno menda podpira okoli 20 odstotkov volivcev, kar se mi zdi neverjetno. Prijatelj, ki je bil vnet podpornik Huga Chaveza in je volil Madura, mi je rekel, da teh razmer ne prenese več in da morajo vsi vladajoči oditi čim prej," pripoveduje Luis. "A čeprav mu argumentirano razlagam, da je vzrok vseh težav prav Chavez, ga on še vedno občuduje. Mislim, da je to fenomen populističnih voditeljev, ki niso težava le v Venezueli. Gre za fanatizem, ki meji bolj na religijo kot na politiko," meni.

Vasquez je prepričan, da si večina Venezuelcev kljub temu želi spremembo, ki je bila ključna beseda zadnjih parlamentarnih volitev. "Čeprav bi se zgodile te spremembe, pa je inercija, ki državo vodi vsa ta leta, zelo močna. Ideja o spremembah ni romantična, mislim pa, da nam manjka precej vzgoje. Le to bo državi prineslo srednje- in dolgoročni napredek."

Opozicija z Henriquejem Caprilesom na čelu je le v nekaj dneh zbrala skoraj dva milijona podpisov pod zahtevo za razpis referenduma o odstavitvi predsednika Madura. | Foto: Reuters Opozicija z Henriquejem Caprilesom na čelu je le v nekaj dneh zbrala skoraj dva milijona podpisov pod zahtevo za razpis referenduma o odstavitvi predsednika Madura. Foto: Reuters

Opozicija se je naučila biti enotna

"Opozicija je zelo raznolika, a v teh treh letih vlade Nicolasa Madura se je naučila razumeti različnost znotraj sebe in sprejemati skupne odločitve, biti enotna. Verjamem, da vodje opozicije lahko izvedejo spremembe. Veliko je inteligentnih ljudi, pripravljenih sprejeti prave odločitve in rešiti to državo za prihodnje generacije," je optimističen.

"Jasno pa je, da trenutna oblast ve, da je njena edina alternativa trenutnemu stanju zapor, česar si seveda ne želijo. Ne verjamem, da bo tranzicija lahka, a morda jih bo z oblasti odnesla socialna bomba," sklene Venezuelec, ki mu je vseeno, če bo zaradi teh izjav imel težave. "S tem želim demantirati vso lažno propagando, ki jo po svetu širijo naši romantični levičarji," odločno sklene Vasquez.

Ne spreglejte