Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2024,
11.09

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

cepljenje nevarnost bolezen oslovski kašelj

Sreda, 31. 1. 2024, 11.09

3 mesece

Zaradi oslovskega kašlja v Beogradu umrli štirje otroci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Dojenček | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Število obolelih se povečuje, pri otrocih in tudi odraslih. Zaradi oslovskega kašlja so v Beogradu umrli štirje otroci," je za srbsko javno radiotelevizijo (RTS) potrdil Vladislav Vukomanović, kardiolog in vodja Inštituta za matere in otroke dr. Vukan Čupić. "Boljše zaščite, kot je cepljenje, ni," je še poudaril, posebej ogroženi pa so dojenčki. 

Še posebej hud potek bolezni se lahko razvije pri dojenčkih, ki niso bili cepljeni, starih od dva do štiri mesece, je opozoril Vukomanović.

Trenutno z respiratorjem v bolnišnici zdravijo enega otroka, saj je njegovo življenje dihalno in vitalno zelo ogroženo, je izpostavil. 

"Pri štirih bolnikih se je žal končalo s smrtjo," je dodal. Poudaril je še, da je na oslovski kašelj trenutno pozitivnih 70 otrok, dve tretjini od njih sta v bolnišnici.

Obvezno cepljenje je najboljše zdravilo 

Po mnenju Vukomanovića je cepljenje, ki je obvezno, nujno, prvi odmerek pa dojenčki prejmejo že v drugem mesecu življenja. Ker gre za obdobje, ko še niso razvili imunosti, je za to starost oslovski kašelj najbolj nevaren, je poudaril.

Oslovski kašelj je bolezen dihal, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis, ki je v ustih, nosu in žrelu. "Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, lahko imajo epizode kašlja, ki trajajo od štiri do osem tednov. Bolezen najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke," piše na spletni strani NIJZ. Prenaša se s človeka na človeka s kužnimi kapljicami pri kašljanju, kihanju, tudi posredno prek okuženih predmetov.

V Sloveniji se je cepljenje proti oslovskemu kašlju začelo leta 1959. Na ta način smo močno zmanjšali obolevanje za to boleznijo, vendar se v zadnjih letih ponovno pojavljajo epidemije oslovskega kašlja med šolskimi otroki, ker imunost po cepljenju oziroma preboleli bolezni ni dolgotrajna.

Kašelj, bolezen
Novice Na Hrvaškem in v Srbiji že razglasili epidemijo. Nas mora skrbeti?
oslovski kašelj
Novice V Beogradu razglasili epidemijo oslovskega kašlja

 

 

Ne spreglejte