Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 12. 2021,
7.17

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

11

Natisni članek

odpoved letalska družba letalo

Ponedeljek, 27. 12. 2021, 7.17

2 leti, 3 mesece

Zaradi novih okužb se vrstijo odpovedi poletov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

11

letala | Prizemljena letala družbe Delta na mednarodnem letališču Johna F. Kennedyja zaradi širjenja različice omikron in pomanjkanja osebja | Foto Reuters

Prizemljena letala družbe Delta na mednarodnem letališču Johna F. Kennedyja zaradi širjenja različice omikron in pomanjkanja osebja

Foto: Reuters

V letalskem svetu se vrstijo odpovedi poletov, k čemur sta prispevala covidna pandemija in hitro širjenje okužb z različico omikron. Skupaj je bilo danes iz različnih razlogov po svetu odpovedanih že okoli 1680 letov, od petka pa več kot 10.000, kažejo podatki spletne strani Flightaware. Za tisoče ljudi to pomeni, da niso in ne bodo mogli potovati ter tako preživeti praznikov z najbližjimi.

Za ponedeljek je odpovedanih vsaj 1.300 poletov, največ prav za pot v ZDA in na Kitajsko. V letalski družbi ZDA do največ zamud prihaja ravno zaradi osebja, ki je moralo v karanteno ali pa je okuženo.

Skupaj je bilo v celotnem prazničnem koncu tedna od petka odpovedanih več kot deset tisoč poletov.

Od petka je bilo tako po svetu odpovedanih že okoli 10.150 poletov. V petek 2400, v soboto 2800, v nedeljo 3270, danes pa okoli 1680.

ameriško vojaško letalo
Novice Zračne sile ZDA zaradi zavračanja cepljenja odpustile zaposlene

Težave s poleti v času obiskovanja najbližjih

Čeprav je delež odpovedi majhen glede na vse odpovedi, ki se zgodijo letno, je ta vseeno večji kot običajno, posebej v tem času, ko se mnogi odpravljajo na pot k svojim najdražjim. Tovrstno zaprtje in odpovedi poletov prizadenejo tudi letalsko industrijo, saj izgublja na milijone dolarjev.

S covidnimi primeri in omejitvami se spopadajo tudi ladje za križarjenje, saj so nekaterim prepovedali vstop v pristanišča, še poroča BBC.

letališče | Foto: Reuters Foto: Reuters

Covid-19, cepivo, cepljenje
Novice Vodilni proticepilci zboleli: trdijo, da so jih napadli z antraksom

Hitro širjenje različice omikron in težave z vremenom

Največ odpovedi poletov so za ponedeljek imeli v kitajskih letalskih družbah China Eastern Airlines s 366 odpovedni in Air China s 127 odpovedmi.

V ZDA je največ odpovedi v družbah United s 83 odpovedmi in JetBlue s 66 odpovedmi.

Največ težav povzroča prav nova različica koronavirusa omikron, ki je že prevladujoča različica tudi v ZDA. Zaradi hitrega širjenja in samoizolacije okuženih tako prihaja do zastojev poletov.

Velik dejavnik pri odpovedi poletov je ponekod tudi zahtevno vreme, največ odpovedi poletov se je zaradi snega zgodilo v zahodni zvezni državi Washington in še povečalo prometni kaos.

Ne spreglejte