Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2018,
18.07

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Natisni članek

Theresa May Jo Johnson brexit

Petek, 9. 11. 2018, 18.07

5 let, 5 mesecev

Zaradi brexita odstopil britanski minister za promet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Jo Johnson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanski minister za promet Jo Johnson je danes odstopil zaradi nasprotovanja dogovoru, ki ga želi vlada premierke Therese May skleniti z Brusljem o brexitu. Dogovor je označil za veliko napako in pozval k novi izjasnitvi javnosti o brexitu.

Brat nekdanjega zunanjega ministra Borisa Johnsona, ki je julija prav tako odstopil zaradi nestrinjanja s politiko vlade pri pogajanjih o brexitu, je menil, da gre Velika Britanija "v smeri nekoherentnega brexita, ki bo državo pustil ujeto v podrejenem položaju do Evropske unije".

Theresa May
Novice Tajani: Mayeva pri brexitu ni ponudila ničesar bistveno novega

Zato se je po njegovem treba nujno vrniti k ljudem in preveriti, ali želijo na tej podlagi nadaljevati proces izstopa države iz Evropske unije.

Pogajanja so zastala

V sporočilu medijem je zapisal, da bo v parlamentu glasoval proti dogovoru o brexitu, o katerem se poskuša vlada dogovoriti z Brusljem, saj v nasprotju z obljubami ne vsebuje nikakršnega dogovora o prihodnjih trgovinskih odnosih.

Jo Johnson je sicer na referendumu leta 2016 glasoval za obstanek Velike Britanije v EU, medtem ko je njegov brat med vodilnimi zagovorniki izstopa države iz povezave. Boris Johnson je danes že pozdravil bratovo odločitev z besedami, da sta "združena v osuplosti" nad premierkinim vodenjem pogajanj o brexitu.

brexit
Novice London: Dogovor o brexitu je mogoč v treh tednih

Mayeva si prizadeva, da bi dogovor z Brusljem o brexitu dosegli do konca novembra, da bi ga lahko britanski parlament sprejel do izstopa Otoka iz EU, ki je predviden 29. marca 2019.

brexit
Novice London: Prehodno obdobje po brexitu mora biti kratko in dati možnost izhoda

Pogajanja so sicer zastala zaradi nesoglasij o tem, kako bi se izognili nadzoru nad dobrinami na meji med Veliko Britanijo in Irsko, ki je članica EU, dokler med povezavo in Združenim kraljestvom ne bi dosegli novega trgovinskega sporazuma. 27 članic EU predlaga, da bi Severna Irska, ki je del Velike Britanije, ostala v enotnem trgu in carinski uniji, če do konca prehodnega obdobja decembra 2020 ne bi našli druge rešitve. Britanska vlada temu nasprotuje.

brexit
Novice V Londonu množičen protest s pozivi k referendumu o brexitu

Zaradi nestrinjanja s pogajalskimi izhodišči vlade o brexitu je med drugim letos odstopil tudi minister za brexit David Davis.

brexit
Novice Vse bolj verjetno je, da bo brexit preložen
Ne spreglejte