Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 3. 2012,
16.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

HTV Hrvaška

Četrtek, 15. 3. 2012, 16.43

8 let

Zaposleni na Hrvaški televiziji pozivajo k ureditvi razmer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Več deset zaposlenih na Hrvaški televiziji (HTV) je objavilo video sporočilo, v katerem pozivajo k ureditvi razmer v tej medijski hiši.

Na hrvaške oblasti in javnost so naslovili poziv, naj spodbudijo upravo HTV k uresničitvi javnega programa, v katerem ne bo pritiskov in vpletanja politikov, uveljavljanja zasebnih interesov in predsodkov.

Zahtevajo svobodno in sodobno javno televizijo V triminutnem video sporočilu sodeluje 57 zaposlenih na HTV, med katerimi niso zgolj televizijski novinarji in uredniki, temveč tudi tehnično osebje hrvaške nacionalne medijske hiše. Na posnetku se vrstijo obrazi zaposlenih, ki zahtevajo svobodno in sodobno javno televizijo z več programi, ki bi zadovoljili javni interes v kulturi, znanosti, izobraževanju, civilni družbi in vprašanjih narodnih manjšin, ter nasprotujejo rumenemu novinarstvu.

Ne gre za produkcijo HTV "Družbene, kulturne in politične elite morajo ne glede na svoje kratkoročne interese končno predstaviti jasen in javen odgovor na vprašanje, ali si želijo, da bi v tej državi obstajal verodostojen javni medij, ki bi bil popolnoma neodvisen od političnih in gospodarskih interesov ter pritiskov," so zapisali ob videu, ki so ga objavili na spletni strani Youtube. Poudarili so, da ne gre za produkcijo HTV, temveč da so video posneli in zmontirali z zasebnimi tehničnimi napravami.

Gojanova pozvala sabor, naj "prevzame odgovornost" Video poziv so predvajali v Novinarskem domu v Zagrebu, kjer je predsednica podružnice Hrvaškega novinarskega društva (HND) in komentatorka v zunanjepolitičnem uredništvu HTV Elizabeta Gojan pozvala hrvaški sabor, naj "prevzame odgovornost in izbere kompetentno upravo HTV, ki bo hišo obnovila in ne zrušila". Kot je dodala, večina zaposlenih na HTV podpira poziv, občutno manj pa je po njenih besedah tistih, ki so "talci korporativnih psihopatov". Gojanova je izpostavila, da so poslali sporočilo oblastem, naj počistijo s korupcijo na državni televiziji in nanjo ne gledajo več le kot na vzvod svoje moči.

Med novinarji, ki sodelujejo na posnetku, so tudi znani obrazi HTV, kot so <>b>Denis Latin, Aleksandar Stanković, Zoran Šprajc, Mirjana Rakić, Maja Sever in Slavko Cvitković. Večina med njimi je že prej kritizirala razmere na HTV in poteze njene uprave.

Vrsta težav v zadnjih letih HTV je praktično od svojega začetka delovala pod močnim vplivom vodilnih političnih struktur, še posebej v zadnjih letih pa se soočala z vrsto organizacijskih težav in s krizo vodstva. To se je krepko odražalo na kakovosti programa, predvsem informativnih oddaj, ki so v tekmi s komercialnimi televizijami izgubile vodilno mesto pri gledalcih. Hrvaška ministrica za kulturo Andrea Zlatar Violić je letos že večkrat napovedala, da bodo zakon o Hrvaški radioteleviziji (HRT) spremenili. Napovedala je tudi spremembe zakona o medijih, vključno z zakonom o elektronskih medijih, in zakona o Hini, s katerimi nameravajo spremeniti medijsko prizorišče na Hrvaškem v prid javnosti.

Ne spreglejte