Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 8. 2018,
17.22

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Natisni članek

Izrael Palestina

Nedelja, 5. 8. 2018, 17.22

5 let, 8 mesecev

Zakon o judovski državi je uperjen proti priseljevanju Palestincev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Izrael | Foto Reuters

Foto: Reuters

Več deset tisoč ljudi je v soboto v izraelski prestolnici Tel Aviv protestiralo zaradi zakona, ki je uvedel judovsko naravo Izraela. Pripadniki manjšine Druzov in drugih Arabcev menijo, da s tem postajajo drugorazredni državljani. Premier Benjamin Netanjahu pa je danes branil zakon v smislu, da je uperjen predvsem proti priseljevanju Palestincev.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij se je na sobotnih demonstracijah v Tel Avivu zbrala množica več tisoč protestnikov. Organizirali so jih voditelji manjšine Druzov, udeležili pa so se jih tudi pripadniki drugih arabskih manjšin in Judi. Med njimi so bili tudi številni opozicijski politiki v Izraelu.

Nasprotniki zakona opozarjajo, da bo ta legaliziral diskriminacijo, saj opredeljuje Izrael kot nacionalno državo judovskega naroda, ki imajo unikatno pravico do samoodločbe na območju zgodovinskega Izraela. Nič pa ni govora o enakopravnosti ali demokraciji. Zakon je bil v parlamentu sprejet 19. julija sredi noči in zdaj je del tako imenovanih izraelskih temeljnih zakonov, ki pravzaprav predstavljajo izraelsko ustavo.

Nasprotniki zakona opozarjajo, da bo ta legaliziral diskriminacijo, saj opredeljuje Izrael kot nacionalno državo judovskega naroda, ki imajo unikatno pravico do samoodločbe na območju zgodovinskega Izraela. | Foto: Reuters Nasprotniki zakona opozarjajo, da bo ta legaliziral diskriminacijo, saj opredeljuje Izrael kot nacionalno državo judovskega naroda, ki imajo unikatno pravico do samoodločbe na območju zgodovinskega Izraela. Foto: Reuters

Hebrejščina edini uradni jezik

Zakon še naprej spodbuja vzpostavljanje judovskih naselbin, hebrejščina pa naj bi bila edini uradni jezik. Arabščina, ki je bila do zdaj prav tako uradni jezik, ima zdaj le status posebnega jezika.

Izraelski državljani arabskega porekla sicer predstavljajo 17,5 odstotka izraelskega prebivalstva, ki šteje okoli osem milijonov ljudi. Med njimi so najštevilčnejši Druzi - bilo naj bi jih okoli 130 tisoč, ki so tudi nadpovprečno prisotni v izraelski policiji in vojski, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zakon še naprej spodbuja vzpostavljanje judovskih naselbin, hebrejščina pa naj bi bila edini uradni jezik. Arabščina, ki je bila do zdaj prav tako uradni jezik, ima zdaj le status posebnega jezika. | Foto: Reuters Zakon še naprej spodbuja vzpostavljanje judovskih naselbin, hebrejščina pa naj bi bila edini uradni jezik. Arabščina, ki je bila do zdaj prav tako uradni jezik, ima zdaj le status posebnega jezika. Foto: Reuters

Netanjahu: Želimo preprečiti nenadzorovano priseljevanje Palestincev

Premier Netanjahu je med današnjo redno sejo vlade branil zakon. "Izrael je judovska in demokratična država," je dejal in poudaril ter zagotovil, da nihče ni imel v mislih zmanjševanja pravic manjšin. Želijo pa s tem zakonom zagotavljati, da bi Izrael ostal nacionalna država judov. "Želimo predvsem preprečevati na primer nenadzorovano priseljevanje Palestincev ali migrantov," je še dodal. Palestinci naj bi namreč zlorabljali možnost združevanja družin in se množično priseljevali v Izrael.

Da bi pomiril Druze, je napovedal vzpostavitev posebne vladne komisije, ki naj bi proučila njihove pomisleke. V sredo pa naj bi izraelski parlament opravil še izredno sejo o tem zakonu. Po nekaterih navedbah bi morda za Druze in njihov položaj v Izraelu lahko spisali tudi poseben zakon, še navaja AFP.

Voditelji Druzov na drugi strani vztrajajo, da bi bilo treba omenjeni zakon spremeniti ali pa ga odpraviti, še poroča AFP.

Matej Tonin
Novice Ideja o Toninovi vladi brez resne strankarske osnove
Lizbona
Novice V Evropi bo še vroče, velika toplotna obremenitev se nadaljuje tudi v Sloveniji

 

Ne spreglejte