Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Nedelja,
4. 3. 2018,
4.02

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

Natisni članek

župan volitve Aleksandar Vučić Beograd

Nedelja, 4. 3. 2018, 4.02

6 let, 1 mesec

Zakaj so pomembne volitve župana v Beogradu

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19
Beograd | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Lokalne volitve v Srbiji so bolj kot imenovanje novega župana pomemben preizkus moči Srbske napredne stranke (SNS) predsednika države Aleksandra Vučića. Ker se opozicija ni znala poenotiti z močnim kandidatom, sprememb verjetno ni mogoče pričakovati.

Beograjčani danes izbirajo 110 članov mestne skupščine na 24 kandidatnih listah. Ti bodo nato izvolili župana srbske prestolnice. Najbolje kaže listi aktualnega predsednika države Aleksandra Vučića. Javnomnenjske ankete listi Aleksandar Vučić – Ker imamo radi Beograd, napovedujejo prepričljivo zmago.

Aktualni župan Beograda je sicer tesen Vučićev sodelavec Siniša Mali. Ker je Vučićeva Srbska napredna stranka (SNS) edina, ki ni objavila županskega kandidata, ni znano, ali bo v primeru zmage še naprej vodil prestolnico.

Prvo resno merjenje moči med opozicijo in Vučićevo SNS

Kot poudarja nekdanji veleposlanik v Srbiji Borut Šuklje so lokalne volitve v Beogradu že od nekdaj zelo pomembne za vso državo. Prestolnica namreč predstavlja velik del srbskega prebivalstva, je pomemben del srbske ekonomije in združuje vse točke političnega, družbenega in socialnega odločanja o življenju v državi.

Predsednik države Aleksandar Vučić je intenzivno sodeloval v kampanji za lokalne volitve. Med drugim je do leta 2023 vsem Beograjčanom obljubil kanalizacijo in prvo linijo podzemne železnice. | Foto: Reuters Predsednik države Aleksandar Vučić je intenzivno sodeloval v kampanji za lokalne volitve. Med drugim je do leta 2023 vsem Beograjčanom obljubil kanalizacijo in prvo linijo podzemne železnice. Foto: Reuters "V resnici v Beogradu ne bo lokalnih volitev, temveč bo šlo za prvo resno merjenje moči med opozicijo in vladajočo večino, ki jo pooseblja Aleksandar Vučić," je jasen Šuklje.

Da volitve ne zadevajo le Beograda so pokazale tudi teme predvolilnih kampanj, saj so bile obarvane zelo nacionalno. Znotraj njih pa Vučić svoji Srbski napredni stranki (SNS) prinaša izjemno pomembno prednost, ki jo mora znati čim bolje izkoristiti. "Na obisk morajo povabiti hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarovič, še pomembneje pa je, da bo Vučić pojasnil nedavne pogovore z nemško kanclerko Angelo Merkel. Očitno ostaja Vučić v očeh mednarodne politične javnosti politik, ki lahko ključno težavo regije - odnos do Kosova, reši," pravi Šuklje.

Opozicija ni uspela postaviti močnega protikandidata

Čeprav Vučiću na nasprotnem bregu stojijo pomembni ljudje iz opozicije, ta ni znala zbrati dovolj moči, da bi močnemu politiku konkurirala le z enim kandidatom.

Je pa bila zelo kritična, da je Vučić sodeloval v volilni kampanji. Med drugim je do leta 2023 vsem Beograjčanom obljubil kanalizacijo in prvo linijo podzemne železnice.

"Dejansko v Beogradu ne bo lokalnih volitev, temveč bo šlo za prvo resno merjenje moči med opozicijo in vladajočo večino, ki jo pooseblja Aleksandar Vučić," je jasen nekdanji slovenski veleposlanik v Beogradu Borut Šuklje. | Foto: Matej Leskovšek "Dejansko v Beogradu ne bo lokalnih volitev, temveč bo šlo za prvo resno merjenje moči med opozicijo in vladajočo večino, ki jo pooseblja Aleksandar Vučić," je jasen nekdanji slovenski veleposlanik v Beogradu Borut Šuklje. Foto: Matej Leskovšek Čeprav Vučićeva SNS Beograda pred aktualnim mandatom nikoli ni vodila, Vučić se je že trikrat neuspešno potegoval za župana Beograda, to po Šukljetovem mnenju ne bo imelo vloge. "Njegove možnosti so velike, a bi lahko presenetila tudi opozicija," napoveduje dober poznavalec razmer na Balkanu.

Ne spreglejte