Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 2. 2022,
19.51

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

1

Natisni članek

jezero voda mesto

Torek, 15. 2. 2022, 19.51

2 leti, 2 meseca

Zakaj se je iz vode pokazalo mesto? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

1

To je nenavadna zgodba iz Španije, kjer je upad vode v jezu razkril preteklost. Po tem, ko je raven vode drastično upadla, je na suho namreč pogledala vas Aceredo, ki je na meji med Španijo in Portugalsko. Vas je bila poplavljena vse od leta 1992, ko je okoliška hidroelektrarna spustila zapornice, da bi ustvarila vodno zajetje.

Po natanko 30 letih je luč sveta ugledala španska vas, ki je bila poplavljena od leta 1992. Portugalska hidroelektrarna je takrat zaprla poplavne zapore, reka Limea pa je preplavila zemljišča in hiše, družine, ki so tam živele, so morale čez noč zapustiti svoje domove.

"Ob redkem dežju, predvsem januarja, je gladina vode močno padla. Prav tako ne moremo mimo dejstva, da je prišlo do precej agresivnega izkoriščanja energetskega podjetja EDP, ki upravlja to vodno zajetje," je povedala Maria Del Carmen Yanez, županja občine Lobios.

Ferrari 488 pista
Avtomoto Poljak razbil ferrarija: tako nizek, da se je zarinil pod ograjo

Nekoč cvetoče špansko mesto je postalo mesto duhov

"Veličastno je videti takšno zapuščeno mesto. Redkokdo lahko opazuje takšen prizor, zato smo prišli, da bi se fotografirali in vsaj imeli kakšen spomin na to, kako je bilo," je povedala obiskovalka Yesica.

"Počutim se, kot da bi gledal film, ob tem pa sem žalosten, ko gledam te ostanke," je povedal obiskovalec Maximino Perez Romero.

Ruševine približno 70 hiš, ki so bile zgrajene iz kamna in lesa, so že privabile številne radovedneže. Prvič po treh desetletjih so se ljudje lahko sprehodili po vasi, kjer je živelo 120 ljudi. Med njimi je bil tudi gradbeni delavec, ki se je tako prvič vrnil v domačo vas.

"Strašljivo je, ampak tako pač je. To je življenje, eni živijo, drugi umrejo," je povedal Jose Alvarez, nekdanji prebivalec potopljenega mesta.

Daljše obdobje sušnega vremena in podnebne spremembe so krivi, da je poplavljeno mesto spet vidno. Vodno zajetje je v tem trenutku napolnjeno z zgolj 15 odstotki vode, kar je najmanj v zadnjih 30 letih.

"Vedel sem, da se bo to enkrat zgodilo, saj je suša vsako leto hujša, prav tako so svoje dodale podnebne spremembe," je dodal obiskovalec Maximino.

Stanislav Petrov
Novice To je Rus, ki je svet v zadnjem trenutku rešil pred vojno

Ruševine so turistična atrakcija

Ruševine bi lahko postale prava turistična atrakcija. Nekatere zgradbe so na prvi pogled sicer videti, kot da jim zob časa ni prišel do živega, pred trgovino tako še vedno, recimo, stojijo zaboji piva, vendar županja občine Lobios Maria Del Carmen Yanez opozarja: "Turizem je seveda dobrodošel, dokler se ljudje vedejo odgovorno in uporabljajo zdravo pamet. Razumeti morajo, da obiskujejo območje, ki je večino leta potopljeno in je bilo pod vodo vse od leta 1992 ter da so stavbe zaradi tega propadale."

Koliko časa bo vas na suhem, nihče ne ve. Portugalska vlada je namreč 1. februarja ukazala, da zaradi vse hujše suše iz šest jezov, vključno z Alto Lindoso, ki je "kriv" za nastanek mesta duhov, skoraj v celoti zaustavi porabo vode za proizvodnjo električne energije in namakanje.

Ne spreglejte