Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 9. 2023,
13.18

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

Natisni članek

cvetni prah rastline Zagreb alergija Hrvaška

Ponedeljek, 18. 9. 2023, 13.18

7 mesecev, 1 teden

Zagreb kot prvo mesto na svetu v ekološko zatiranje ambrozije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96
Alergija na cvetni prah | Mesto Zagreb je po koncentraciji cvetnega prahu v zraku v samem vrhu Evropske unije. | Foto Shutterstock

Mesto Zagreb je po koncentraciji cvetnega prahu v zraku v samem vrhu Evropske unije.

Foto: Shutterstock

V Zagrebu bodo prihodnje leto kot prvi na svetu začeli projekt ekološkega zatiranja ambrozije, tako da bodo posadili rastlino facelijo. Pobudnici projekta, doktorici znanosti Miroslava in Dragana Jaramaz, menita, da bodo tako zmanjšali pojavnost alergije na cvetni prah ambrozije.

Ambrozija se v hrvaški prestolnici pojavlja na približno 320 hektarih površin. Uničujejo jo s puljenjem, košnjo in škropljenjem s herbicidi.

Strokovnjakinja za varovanje narave in okolja Miroslava Jaramaz je s sestro Dragano odkrila ugodnejšo in učinkovitejšo rešitev za to težavo. Predlagali sta biološki ukrep zatiranja ambrozije s facelijo, je danes poročala hrvaška nacionalna televizija HTV. Projekt sajenja facelije bodo po njunih napovedih začeli prihodnje leto na območju Zagreba, trajal pa bo tri leta.

Projekt je poceni in izjemno lahek za izvedbo

"Facelija poleg tega, da je medonosna rastlina, ni plevel, ni agresivna. Zatira ambrozijo, preprečuje erozijo, je dobra za prehrano živine in povečuje biotsko raznovrstnost, ker je privlačna za žuželke in ima hranljiv med," je pojasnila Miroslava Jaramaz za HTV. Dodala je, da je facelija lepega, vijoličastega videza in diši, obenem pa je tudi dobra zaščita pred hrupom.

Dragana Jaramaz je medtem poudarila, da je projekt poceni in izjemno lahek za izvedbo, njegov glavni cilj pa je, da se zmanjša pojavnost alergije. V hrvaški prestolnici je sicer okoli 250 tisoč alergikov na cvetni prah ambrozije.

Mesto Zagreb je po koncentraciji cvetnega prahu v zraku v samem vrhu Evropske unije. Koncentracija cvetnega prahu ambrozije se bo po ocenah stroke zaradi podnebnih sprememb in širjenja semen do leta 2050 sicer povečala celo do štirikrat. Trenutno je na cvetni prah ambrozije alergičnih okoli 33 milijonov Evropejcev.

Zdenka Badovinac
Trendi Zdenka Badovinac odstopila z mesta direktorice zagrebškega MSU
Hrvaška avtocesta
Novice Dobra novica: Hrvaška bo dobila novo avtocestno povezavo
ogenj avtomobil napad goreč požar
Novice V hrvaški Istri v nesreči skupaj z avtom zgorela dva človeka
Ne spreglejte