SiolNET. Novice Svet
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zagovornikom katalonske neodvisnosti znova raste podpora

0,06

termometer

zastava
Foto: STA

Katalonci, ki zagovarjajo neodvisnost, so po ugotovitvah avstralskega inštituta CEO znova v prednosti. Kot kaže v petek objavljena anketa, bi za neodvisnost glasovalo 48 odstotkov vprašanih, 43,7 odstotka pa bi jih bilo proti. V petih od osmih raziskav, ki jih je inštitut izvedel od konca leta 2014, so bili nasprotniki odcepitve regije v prednosti.

Še februarja je inštitut po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA izmeril absolutno večino nasprotnikov odcepitve, saj je 53,9 odstotka vprašanih izrazilo nasprotovanje samostojnosti, 40,8 odstotka pa jih je neodvisnost podpiralo. To je bil tudi najslabši izid za zagovornike neodvisnosti v treh letih.

Tokratni delež podpornikov separatistov sicer ni najvišji do zdaj, saj je lansko jesen dosegel 48,7 odstotka.

Če bi bile volitve danes, bi separatisti zmagali

Po ugotovitvah raziskave se zagovornikom tudi ni treba bati morebitnih predčasnih volitev, saj se jim na njih obeta zmaga. Če bi bile volitve danes, bi tri separatistične stranke osvojile absolutno večino. Najbolje kaže skrajno levi CUP, ki bi po ugotovitvah ankete število poslancev povečala s štirih na enajst.

Katalonski parlament bo danes začel razpravo o imenovanju predsednika regije. Nekdanji predsednik Carles Puigdemont, ki v Nemčiji čaka na odločitev o izročitvi Španiji, se je položaju odpovedal in zanj predlagal Quima Torro. Katalonski parlament bo danes začel razpravo o imenovanju predsednika regije. Nekdanji predsednik Carles Puigdemont, ki v Nemčiji čaka na odločitev o izročitvi Španiji, se je položaju odpovedal in zanj predlagal Quima Torro. Foto: Reuters

Prvi poskus izvolitve Torre na čelo Katalonije spodletel

Katalonski parlament po odločitvi nekdanjega predsednika Carlesa Puigdemonta, ki v Nemčiji čaka na odločitev o izročitvi Španiji, da se imenovanju odpove, razpravljal o imenovanju Quima Torre na položaj predsednika Katalonije. Torra ni dobil absolutne večine glasov, kar je bilo sicer pričakovano. Bi pa lahko bil uspešen na ponovnem glasovanju v ponedeljek, ko bo za potrditev potrebna le navadna večina.

Rok za prisego novega predsednika Katalonije je 22. maj, v nasprotnem primeru se Kataloniji sredi julija obetajo nove volitve.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin