Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 7. 2012,
9.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Washington konferenca aids

Ponedeljek, 23. 7. 2012, 9.29

8 let

Začetek washingtonske konference o aidsu v znamenju protestov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V ameriški prestolnici Washington se je včeraj začela velika mednarodna konferenca o aidsu, ki bo traja do konca tega tedna.

Glavni namen konference je iskanje načinov, kako najbolje izkoristiti znanstveni napredek v boju proti bolezni, ki je po svetu prizadela 34,2 milijona ljudi. Udeleženci konference bodo skušali najti odgovor na vprašanje, kakšne vrste ukrepov so najboljše za posamezne svetovne regije.

Eden od načinov, ki se je izkazal za uspešnega, je preprečevanje širitve okužbe nosečnic na njihove otroke. Po svetu se danes na leto okuži okrog 300.000 otrok. Vodja agencije ZN za boj proti aidsu Unaids Michel Sidibe je ob otvoritvi konference to pokazal s primerom matere iz Nigerije, ki je dobila potrebna zdravila iz ZDA, in njena, danes že 13-letna hči, se je rodila brez aidsa.

Poudarek konference je predvsem na pomoči revnim državam, zlasti afriškim, ki so najbolj prizadete. Na konferenci naj bi tudi opozorili, da je aids, ki uničuje imunski sistem, še vedno med nami, zato so v nedeljo po ulicah Washingtona potekale demonstracije bolnikov.

Še vedno ni zdravila

Zdravila za aids oziroma učinkovitega cepiva za preprečevanje aidsa še ni. Obstajajo mešanice zdravil, ki omogočajo bolnikom in okuženim z virusom hiv, da lahko živijo naprej, vendar so ta sredstva zelo draga. Svetovna recesija pa je prizadela tudi financiranje boja proti aidsu.

Obstajajo pa sredstva za omejitev širjenja smrtonosnega virusa, ki rešujejo življenja in zmanjšujejo nevarnost okužbe. V ZDA število novih okužb že desetletje ostaja pri 50.000 na leto. Svet je lani za boj proti aidsu porabil 16,8 milijarde dolarjev, kar pa je za okrog sedem milijard premalo za dosego cilja, ki je omogočiti 15 milijonom bolnikov dostop do zdravil.

"Prihodnje generacije računajo na našo odločnost in pogum," je ob otvoritvi konference po poročanju ameriške tiskovne agencije AP dejala sopredsedujoča konferenci, profesorica univerze Kalifornija iz San Francisca Diane Havlir.

Ameriška ministrica za zdravstvo Kathleen Sebelius je opozorila, da je boj proti aidsu danes na prelomni točki in nekaj, o čemer so lahko pred leti le sanjali, je postalo vidno na obzorju. To je priti do tega, da bo lahko naslednja generacija ljudi živela brez aidsa.

Prva takšna konferenca po letu 1990

Podobne konference o aidsu v ZDA ni bilo vse od leta 1990. Zakon je namreč prepovedal pot v ZDA bolnikom oziroma okuženim z virusom hiv. Predsednik Barack Obama je leta 2010 končal delo, ki ga je začel njegov predhodnik George Bush mlajši, in je prepoved odpravil.

Še vedno pa velja prepoved potovanj v ZDA za prostitutke in narkomane z iglami. Na otvoritveni novinarski konferenci je zaradi tega prišlo do protesta.

Konferenca je medijsko odmevna tudi zaradi seznama udeležencev na katerem so med drugim nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, njegova soproga, državna sekretarka Hillary Clinton, pevec Elton John, igralka Whoopi Goldberg, najbogatejši Zemljan Bill Gates, nekdanja prva dama ZDA Laura Bush in številni drugi.

Ne spreglejte