Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 6. 2023,
6.33

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

Natisni članek

letalska vaja letalo Nato

Ponedeljek, 12. 6. 2023, 6.33

11 mesecev

Začela se je največja letalska vaja v zgodovini Nata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80
Letalo | Usposabljanje na operativni in taktični ravni bo potekalo v Nemčiji, na Češkem, v Estoniji in Latviji.  | Foto Reuters

Usposabljanje na operativni in taktični ravni bo potekalo v Nemčiji, na Češkem, v Estoniji in Latviji.

Foto: Reuters

Zveza Nato je začela največjo letalsko vajo v zgodovini zavezništva, ki bo potekala do 23. junija. Koordinirala jo bo Nemčija, v njej pa bo sodelovalo približno 250 bojnih letal in deset tisoč vojakov iz 25 članic in partneric Nata, tudi Slovenije.

Vajo, imenovana Air Defender 23, so zasnovali leta 2018, deloma kot odgovor na rusko priključitev polotoka Krim, čeprav ni uperjena proti nikomur, je pred vajo izjavil generalpodpolkovnik Ingo Gerhartz, poveljnik nemških zračnih sil. "Smo obrambno zavezništvo in vaja je kot taka tudi zasnovana," je še pojasnil.

Civilni zračni promet bo deloval vzporedno

V določenem času bo na šestih vojaških letališčih v Nemčiji nameščenih 250 letal, samo ZDA so jih čez Atlantik poslale 100.

V zraku bodo krizne razmere simulirali v treh conah letenja: nad severno Nemčijo in Severnim morjem, na vzhodu in na manjšem območju v južni Nemčiji. Te cone bodo izmenično več ur na dan zaprte za civilni zračni promet.

Prav vzdrževanje rednega voznega reda v civilnem prometu med vajo je eden največjih izzivov, saj je nebo nad Evropo zlasti Nemčijo, eden najbolj obremenjenih zračnih prostorov na svetu. 

V času manevrov bodo nemška letališča podaljšala delovni čas tudi ponoči. "Zato upam, da ob vseh teh ukrepih ne bo prišlo do odpovedi letov," pravi Gerhartz. Seveda pa se zamud pri prihodih in odhodih ne da povsem izključiti.

Nemški letalski strokovnjak Clemens Bollinger je v pogovoru za Deutsche Welle dejal, da je sočasno delovanje civilnega in vojaškega letalstva možno zaradi edinstvenosti nemške kontrole zračnega prometa v primerjavi z drugimi evropskimi državami. Zračna kontrola v obeh sektorjih je že 30 let med seboj usklajena prav zato, ker je nemški zračni prostor tako zaseden.

Vaja kot jasno sporočilo za številne države 

Ameriška veleposlanica v Nemčiji Amy Gutmann je medtem dejala, da je namen vaje poslati jasno sporočilo številnim državam, tudi Rusiji. Michael Loh, direktor ameriške letalske nacionalne garde, je dodal, da bo vaja "dopolnila trenutno navzočnost ZDA v Evropi in zagotovila usposabljanje na višji ravni".

Usposabljanje na operativni in taktični ravni bo potekalo v Nemčiji, na Češkem, v Estoniji in Latviji. Petindvajset sodelujočih držav namerava raziskati, kako bi se njihove zračne sile odzvale in sodelovale v primeru vojaške krize. V okviru vaje je načrtovanih tudi približno 2.000 poletov.

Veleposlanica Združenih držav v Nemčiji, Amy Gutmann, je še dodala: "Danes je preprečevanje s pripravo pomembnejše kot kdaj koli prej," je dejala. ZDA in njihovi zavezniki v Natu igrajo na karto odvračanja s potencialno ne povsem nezaželenimi stranskimi učinki. Izvidniki ruskih oboroženih sil bodo preučevali in se ukvarjali tudi z Natovimi manevri v času, ko ukrajinska vojska z vse pogostejšimi napadi izvaja vse večji pritisk na ruske agresorje.

Na vaji tudi osem slovenskih specialcev

V vaji bo sodelovalo 25 držav: Belgija, Bolgarija, Danska, Nemčija, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Italija, Japonska, Hrvaška, Latvija, Litva, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Slovenija, Švedska, Španija, Češka, Turčija, Madžarska, ZDA in Velika Britanija.

Slovenska vojska bo na vaji sodelovala med 19. in 23. junijem z osmimi specialisti s področja letalstva. Njihova naloga bo v okviru poveljstva za zračne operacije sodelovati pri načrtovanju letalskih operacij na vaji, je za STA sporočilo obrambno ministrstvo.

Letalo
Novice Nato začenja največjo letalsko vajo v zgodovini zavezništva, sodelovala bo tudi SV
Nato vojaki Kosovo
Novice Natovi vojaki prihajajo na Kosovo, večina iz Turčije
Ne spreglejte