Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 5. 2021,
9.07

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek COVID-19 Koronavirus MOL

Ponedeljek, 24. 5. 2021, 9.07

2 leti, 10 mesecev

Preprečevanje širjenja pandemije covid-19 znotraj Skupine MOL

Za ukrepe namenjenih 20 milijonov ameriških dolarjev in pet milijonov ameriških dolarjev za podporo

Oglasno sporočilo
covid-19, koronavirus | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Do konca tretjega vala pandemije je Skupina MOL v Srednji in Vzhodni Evropi implementirala ter izvedla obsežne preventivne ukrepe. Vse z namenom zajezitve pandemije in preprečitve njenega širjenja. V zaščito zaposlenih in strank pred okužbo s covid-19 je vložila več kot 20 milijonov ameriških dolarjev. Skupina MOL je vse do danes za potrebe zaščite zagotovila več kot osem milijonov mask, 14 milijonov rokavic, 170 tisoč litrov razkužil in skoraj 300 tisoč testov ter zaposlenim, kjer je omenjeno mogoče, ponudila cepljenje. Skupina je poleg svojih zavez in praks družbene odgovornosti za zdravstveno podporo, povezano s pandemijo, donirala več kot pet milijonov ameriških dolarjev.

"Podjetje MOL je sprejelo takojšnje ukrepe, namenjene zaščiti zaposlenih in strank, hkrati pa je v mnogih državah, za katere smo odgovorni, omogočalo zanesljivo oskrbo. Kot veliko podjetje se zavedamo, da imamo poleg teh tudi druge vrste odgovornosti. Tako smo odgovorni za socialno-ekonomsko blaginjo ter blaginjo lokalnih skupnosti in družbe kot celote, včasih pa prevzamemo tudi vloge in naloge, ki jih navadno opravljajo zgolj javni organi. V primeru krize moramo ukrepati in uporabljati svoje vire ter si medsebojno pomagati. Zelo sem ponosen na naša podjetja, hčerinska podjetja in sodelavce, ki so s svojimi sposobnostmi, zmogljivostmi in infrastrukturo v času krize zagotavljali sredstva, vire in podporo. MOL se v celoti zavzema, zdaj bolj kot kdajkoli prej, za podporo zdravstvu, otrokom, kulturi in številnim drugim področjem, ki potrebujejo podporo v teh težkih časih," je povedal József Molnár, izvršni direktor Skupine MOL.

MOL je podprl reševanje in preprečevanje zdravstvene krize na Madžarskem z donacijo v višini približno 1,5 milijona ameriških dolarjev, ki so bili uporabljeni na številnih področjih. V zadnjem letu je bilo madžarskim bolnišnicam predanih 33 naprav za prezračevanje in aparatov za umetno dihanje. Različnim institucijam se je namenilo skoraj 80 tisoč litrov razkužil. Da bi podprli izjemna prizadevanja zdravstvenih delavcev, je bilo na bencinskih servisih MOL brezplačno izročenih 118 tisoč kav, prav tako jim je bila za zagotovitev varne vožnje na delo omogočena MOL-ova storitev souporabe avtomobilov LIMO. Na Madžarskem je MOL prav tako organiziral cepljenje. Cepiva so bila ponujena ne samo tistim, ki upravljajo kritično infrastrukturo v rafineriji Danube, ampak tudi vsakemu izmed zaposlenih, ne glede na lokacijo. Za vse zaposlene se je uvedlo redno testiranje s PCR- in antigenskimi testi, poleg preventive pa so zaposlenim na voljo tudi presejalni testi za dokazovanje protiteles.

INA, hrvaška članica Skupine MOL, je izvajalcem zdravstvenih storitev, ustanovam in nevladnim organizacijam donirala približno 500 tisoč ameriških dolarjev. Dosedanji stroški na področju preprečevanja bolezni znotraj podjetja INA znašajo približno 3,6 milijona ameriških dolarjev. Nakup treh milijonov zaščitnih mask in 1,5 milijona parov rokavic spada v okvir ukrepov.

Slovnaft je slovaškim bolnišnicam podaril 19 mehanskih ventilatorjev v vrednosti več kot 540 tisoč ameriških dolarjev. Zaposleni na bencinskih servisih pa so reševalcem in zdravstvenemu osebju podarili več kot 61 tisoč skodelic kave Fresh Corner. Slovnaft je začel proizvajati lastno sredstvo za razkuževanje "Slovnaft hygi Fluid" in doniral 33 tisoč litrov (v višini 240 tisoč ameriških dolarjev) socialnim ustanovam v stiski. Prav tako je v zaščito zaposlenih in strank vložil več kot šest milijonov ameriških dolarjev. Omenjeni stroški se nanašajo na zaščitno opremo, kot so čistilci zraka, generatorji ozona, plazemski čistilci zraka, razkužila, testi, obrazne maske, cepljenje proti gripi in pnevmokokom. Prav tako je podjetje začelo izvajati redno testiranje zaposlenih s PCR-testi in antigenskimi testi.

Na Češkem je MOL bolnišnicam podaril tri ventilatorje in zagotovil 65 tisoč kav za zdravstveno osebje v skupni višini 340 tisoč ameriških dolarjev.

MOL Srbija je donirala gorivo in denarna sredstva za nakup medicinske opreme v skupni višini več kot 22 tisoč ameriških dolarjev. Za zagotovitev varnosti vseh sodelavcev tako na sedežu uprave, bencinskih servisih kot v skladiščih goriva je podjetje kupilo 86.600 mask in 23.760 parov rokavic.

MOL Romunija je romunskim bolnišnicam v znak podpore prizadevanjem proti širjenju bolezni covid-19 doniral medicinsko opremo v skupni višini 1,3 milijona ameriških dolarjev.

MOL Slovenija je za preprečevanje širjenja virusa, za zaščito strank in zaposlenih namenila blizu 140 tisoč evrov za nabavo različne zaščitne opreme in sredstev; od razkužil, zaščitnih mask, rokavic do zaščitnih pleksi stekel ipd. Različnim zdravstvenim ustanovam pa je v času pandemije donirala osnovna živila za lažje premagovanje napora na delovnem mestu, od kave, čaja do sadja, ki jih je dostavila neposredno na lokacije.    

Podjetje MOL Pakistan je za ustanovitev karantenskega centra v Islamabadu doniralo 20 tisoč ameriških dolarjev ter z osebno zaščitno opremo v vrednosti 6.500 ameriških dolarjev podprlo lokalne skupnosti pri njihovih prizadevanjih in delovanju. Podjetje je opravilo in izvedlo več kot 8.200 testov na covid-19, 240 tisoč ameriških dolarjev pa je bilo namenjenih za zajezitvene ukrepe, ki se izvajajo tako v pisarnah kot tudi na terenu v okviru podjetja MOL Pakistan.

Za pomoč tudi proizvodnja lastnih razkužil

Da bi prispevalo k uspešnemu in učinkovitejšemu preprečevanju bolezni, je podjetje MOL v času, ko se je svet soočal s pomanjkanjem razkužil, začel na Madžarskem, Hrvaškem in Slovaškem s proizvodnjo prav teh. Tako je podjetje MOL v roku enega tedna na Madžarskem preoblikovalo eno izmed svojih proizvodnih enot, namenjeno proizvodnji tekočine za pranje vetrobranskih stekel, v proizvodnjo razkužil za roke in površin na osnovi etanola. Samo na Madžarskem so v enem letu proizvedli 4,5 milijona litrov razkužil in jih razdelili ustanovam, ki imajo ključno vlogo v boju proti koronavirusu (npr. bolnišnice, šole, domovi za ostarele, gospodarske javne službe itd.). Ta razkužila se prodajajo tudi po celotni mreži bencinskih servisov MOL.

Skupina MOL je v internih komunikacijskih kampanijah spodbujala svoje zaposlene, naj se cepijo proti covid-19. Prav tako je skupina za vse zaposlene, ki se soočajo z duševnimi stiskami in težavami ter iščejo pomoč, ustanovila posebni organ Mental Hygi, ki je namenjen duševnemu zdravju.

Prav tako nam je kljub zelo zahtevnemu obdobju od marca 2020 dalje uspelo ohraniti oskrbo z energijo in energetsko varnost v regiji, poslovanje pa je in še naprej poteka nemoteno. Uspešno preprečevanje bolezni covid-19, disciplinirano upravljanje OPEX-a in CAPEX-a, predhodne strateške pobude in integriran ter odporen poslovni model so prispevali k uspešnemu poslovanju podjetja. Podjetje MOL je v letu 2020 doseglo dobre rezultate in ustvarilo več kot dve milijardi ameriških dolarjev EBITDA. Medtem ko so bili zaslužki v primerjavi z letom 2019 nižji, je hiter in pravočasen odziv na nastalo situacijo družbi omogočil ustvariti še močnejši prosti denarni tok kot smernice pred covid-19. Dober niz rezultatov se je nadaljeval tudi v letošnjem letu, ko je MOL v prvem četrtletju leta 2021 dosegel več kot 660 milijonov ameriških dolarjev EBITDA.

Skupina MOL je integrirana, mednarodna naftna in plinska družba s sedežem v Budimpešti na Madžarskem. Aktivna je v več kot 30 državah z dinamično mednarodno ekipo, ki šteje 25 tisoč ljudi in beleži več kot 100 let izkušenj v naftni industriji. Raziskovalne in proizvodne dejavnosti podjetja MOL so podprte z več kot 75-letnimi izkušnjami na področju ogljikovodikov. Trenutno poteka proizvodnja v devetih državah, raziskovalne dejavnosti pa v 14 državah. Skupina MOL upravlja tri rafinerije in dve petrokemijski enoti v okviru integriranega upravljanja oskrbovalne verige, in sicer na Madžarskem, Slovaškem in Hrvaškem. V Skupini MOL obratuje približno dva tisoč bencinskih servisov v desetih državah Srednje in Jugovzhodne Evrope.


Naročnik oglasne vsebine je MOL SLOVENIJA.

Ne spreglejte