SiolNET. Novice Svet
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za prispevek k razvoju zelene kemične industrije dobili Nobelovo nagrado

0,07

termometer

Nobelova nagrada
Foto: Wikimedia Commons

Letošnji prejemniki Nobelove nagrade za kemijo Frances H. Arnold, George P. Smith in Gregory P. Winter so bili ob današnji razglasitvi Nobelovih nagrajencev predvsem šokirani, a tudi zadovoljni in hvaležni.

Znanstveniki so "prevzeli nadzor nad evolucijo in jo uporabili za namene, ki človeštvu prinašajo največje koristi", so navedli na akademiji. Tlakovali so pot k proizvodnji čistejših novih materialov in biogoriv ter razvoju inovativnih terapij.

Nobelova nagrada Novice Nobelova nagrada za fiziko trem znanstvenikom za odkritja na področju laserske fizike

"Hvala vsem! Obožujem to razumevajočo družbo. Pretresena sem," je na Twitterju zapisala 62-letna Američanka, ki nagrado prejme, ker je izvedla prvi nadzorovani razvoj encimov. To so proteini, ki katalizirajo kemične reakcije in jih med drugim uporabljajo v proizvodnji biogoriv in zdravil.

Arnoldova, ki poučuje na Kalifornijskem tehnološkem inštitutu, je šele peta ženska s to nagrado za kemijo v zgodovini podeljevanja. Nazadnje jo je leta 2009 prejela Ada Yonath.

Aung San Suu Kyi Novice Kanada odvzela častno državljanstvo Nobelovi nagrajenki

"Mislil sem, da gre spet za šalo," pa je povedal Američan Smith, ki je razvil metodo fagni displej, v okviru katere lahko bakteriofage uporabijo za razvoj novih proteinov. "Bil sem zgolj prava oseba v pravem trenutku," je dodal 79-letnik, ki je že v pokoju.

Winter je medtem dejal, da je "šokiran in zadovoljen, vendar bolj šokiran". "Upam, da so pravilno izbrali," je dodal 67-letnik, ki deluje na univerzi v britanskem Cambridgeu, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ta britanski znanstvenik je Smithovo metodo uporabil za proizvodnjo farmacevtskih izdelkov. Danes tako proizvajajo protitelesa, ki nevtralizirajo toksine in delujejo proti avtoimunim boleznim, z njimi pa zdravijo tudi metastatske oblike raka.

Aung San Suu Kyi Novice Aung San Suu Kyi ne bodo odvzeli Nobelove nagrade

Nobelovo nagrado za kemijo bodo letošnjim prejemnikom podelili na tradicionalni slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Arnoldova bo prejela polovico finančne nagrade v višini devet milijonov švedskih kron (870 tisoč evrov), drugo polovico pa si bosta razdelila Smith in Winter.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin