Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2018,
12.16

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Nobelova nagrada fizika

Torek, 2. 10. 2018, 12.16

5 let, 6 mesecev

Nobelova nagrada za fiziko trem znanstvenikom za odkritja na področju laserske fizike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Nobelova nagrada | Foto Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Nobelovo nagrado za fiziko letos prejmejo Američan Arthur Ashkin, Francoz Gerard Mourou in Kanadčanka Donna Strickland za odkritja na področju laserske fizike, je danes v Stockholmu sporočila švedska kraljeva akademija znanosti.

Ashkin nagrado prejme za razvoj optične pincete in njeno uporabo v bioloških sistemih, kar omogoča proučevanje ter manipuliranje z virusi, bakterijami in celicami.

Mourou in Stricklandova jo medtem prejmeta za svojo metodo za proizvajanje visokointenzivnih, ultrakratkih optičnih pulzov, so navedli na akademiji. "S tem sta tlakovala pot k najkrajšim in najbolj intenzivnim laserskim pulzom, kar jih je ustvaril človek."

Nagrado, ki so jo lani prejeli trije ameriški znanstveniki za prvo neposredno potrditev obstoja gravitacijskih valov, bodo letošnjim prejemnikom podelili 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela. Razdelili si bodo devet milijonov švedskih kron (870 tisoč evrov). Američan bo prejel polovico finančne nagrade, drugo polovico pa si bosta razdelila Francoz in Kanadčanka, ki je tretja ženska z nagrado za fiziko v zgodovini podeljevanja Nobelovih nagrad.

Niz razglasitev letošnjih prejemnikov Nobelovih nagrad so začeli v ponedeljek z nagrado za medicino, ki jo letos za imunoterapijo za zdravljenje raka prejmeta ameriški in japonski imunolog James P. Allison in Tasuku Honjo. Nadaljevali bodo v sredo z nagrado za kemijo, v petek pa bodo razglasili prejemnika nagrade za mir. Dobitnik nagrade za dosežke na področju ekonomije bo znan prihodnji ponedeljek.

Nagrade za književnost letos zaradi spolnega škandala v švedski akademiji ne bodo podelili. Razglasili jo bodo skupaj z nagrado za prihodnje leto, kar se je nazadnje zgodilo leta 1949. Francoski fotograf Jean-Claude Arnault, glavni akter v škandalu, je bil sicer v ponedeljek zaradi posilstva obsojen na dve leti zapora.

Japonski znanstvenik Tasuku Honjo in ameriški znanstvenik James P. Allison
Novice S tem dosežkom se je začelo novo obdobje v zdravljenju raka
Ne spreglejte