SiolNET. Novice Svet
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Aung San Suu Kyi ne bodo odvzeli Nobelove nagrade

0,15

termometer

Aung San Suu Kyi
Foto: Reuters

Norveški Nobelov odbor je danes izključil možnost, da bi mjanmarski voditeljici Aung San Suu Kyi odvzeli Nobelovo nagrado za mir zaradi neukrepanja ob preganjanju muslimanske manjšine Rohinga v Mjanmaru. Kot je pojasnil sekretar odbora Olav Njolstad, statut odbora tovrstne možnosti ne predvideva.

Je pa odbor tako kot lani, ko se je že pojavilo vprašanje odvzema Nobelove nagrade, ponovil zaskrbljenost zaradi razmer v Mjanmaru ter pozval vse vpletene strani, naj storijo vse, kar lahko, da ustavijo diskriminacijo in preganjanje manjšin.

Aung San Suu Kyi je Nobelovo nagrado za mir prejela leta 1991 za njen nenasilen boj za demokracijo in človekove pravice. Takrat je bila vodja mjanmarske opozicije in je bila v hišnem priporu, v katerem je pristala, ker vladajoča vojaška hunta ni želela priznati zmage njene Narodne lige za demokracijo na volitvah leto dni pred tem.

V.S. Naipaul Trendi Umrl prejemnik Nobelove nagrade za literaturo Naipaul

A v zadnjem letu, ko mjanmarska vojska organizirano izvaja nasilje nad pripadniki manjšine Rohinge, je Aung San Suu Kyi pogosto tarča kritik, ker ni ustavila pregona in genocida nad ljudstvom Rohinga.

Kim Jong-un in Donald Trump Novice Ali Trump meri zgolj na Nobelovo nagrado? #video

Tudi preiskovalci ZN so v ta teden objavljenem poročilu med drugim navedli, da mjanmarska voditeljica ni uporabila svojega položaja na čelu vlade niti svoje moralne avtoritete za zajezitev ali preprečitev dogodkov.

Kazuo Išiguro Trendi Zaradi spolnega škandala ne bodo podelili Nobelove nagrade za literaturo #video

Pri tem so priznali, da imajo Aung San Suu Kyi in drugi v civilnih oblasteh v Mjanmaru le malo vpliva na vojaške operacije, a hkrati poudarili, da so "s svojimi dejanji in neukrepanjem pripomogli k zagrešitvi krvavih zločinov".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin