Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 10. 2024,
6.00

Osveženo pred

1 ura, 5 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Natisni članek

Stockholm literatura fizika kemija Nobelova nagrada

Sreda, 9. 10. 2024, 6.00

1 ura, 5 minut

Danes bodo znani prejemniki Nobelove nagrade za kemijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00
Nobelova nagrada 2021 | Vsaka nagrada letos prinaša ček v višini 11 milijonov švedskih kron, kar je nekaj več kot 900 tisoč evrov.  | Foto Reuters

Vsaka nagrada letos prinaša ček v višini 11 milijonov švedskih kron, kar je nekaj več kot 900 tisoč evrov.

Foto: Reuters

V švedski prestolnici bodo danes razglasili letošnjega prejemnika ali prejemnike Nobelove nagrade za kemijo. Tako se nadaljuje teden razglasitev Nobelovih nagrad, ki se je v ponedeljek začel z razglasitvijo prejemnikov nagrade za medicino in fiziologijo, v torek pa nadaljeval z nagrado za fiziko. Podelitev nagrad bo 10. decembra.

Konkretnejših napovedi glede morebitnih letošnjih prejemnikov nagrade za kemijo po navedbah francoske tiskovne agencije AFP letos ni bilo. Kot potencialna nagrajenca so pri švedskem radiu SR sicer omenili ameriško-jordanskega znanstvenika Omarja Yaghija ter ameriškega znanstvenika Karla Deisserotha.

Yaghi je razvil vrsto prilagojenega ultraporoznega materiala, znanega kot MOF (metal-organic framework). Ti materiali so zanimivi za morebitno uporabo v čisti energiji, predvsem kot mediji za shranjevanje plinov. Deisseroth pa se je po navedbah SR omenjal kot potencialen Nobelov nagrajenec za raziskave na področju optogenetike – biološke tehnike za nadzor aktivnosti celic s pomočjo svetlobe.

Sledi razglasitev prejemnikov nagrade za literaturo 

Današnji razglasitvi prejemnika oziroma prejemnikov nagrade za kemijo bo v četrtek sledila razglasitev prejemnikov nagrade za literaturo, v petek pa še nagrade za mir. Dobitniki nagrade za ekonomijo – edine nagrade, ki je Alfred Nobel ni omenil v svoji oporoki – bodo razglašeni v ponedeljek, 14. oktobra.

Vsaka nagrada letos prinaša ček v višini 11 milijonov švedskih kron, kar je nekaj več kot 900 tisoč evrov. Če je dobitnikov več, se znesek med njimi razdeli.

Dimitrij Muratov Nobelova nagrada
Novice Znana sta prejemnika Nobelove nagrade za fiziko
Victor Ambros in Gary Ruvkun, nobelova nagrajenca
Novice Nobelovo nagrado prejela ameriška znanstvenika za raziskavo mikro RNK
Ne spreglejte