Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 1. 2016,
8.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

izročitev mamila

Nedelja, 10. 1. 2016, 8.33

6 let, 7 mesecev

Za El Chapa je bilo usodno srečanja z igralcem Seanom Pennom (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mehiške oblasti želijo po aretaciji mamilarskega kralja Joaquina Guzmana "El Chapa" zaslišati ameriškega igralca Seana Penna zaradi njegovega srečanja z enim najbolj iskanih mehiških ubežnikov.

Ugotoviti bodo skušali, ali sta Penn in mehiška igralka Kate del Castillo kršila zakon. "Gre za ugotavljanje odgovornosti," je pojasnil eden od neimenovanih uradnikov. Drugi je dejal, da ni jasno, ali sta Penn in del Castillova, ki je posredovala pri srečanju slavnega igralca z Guzmanom, zagrešila zločin. Medtem ko bi novinar namreč z mamilarskim kraljem lahko opravil intervju, omenjena nista novinarja.

Penn je srečanje skušal ohraniti v tajnosti Ameriška revija Rolling Stone je v soboto objavila intervju, ki ga je Guzman opravil z igralcem v Mehiki. Čeprav je Penn njuno srečanje, ki se je zgodilo oktobra, skušal ohraniti v tajnosti, naj bi ravno to srečanje pomagalo oblastem izslediti vodjo kartela Sinaloa.

Poglejte intervju z El Chapom, ki ga je objavila revija Rolling Stone (video ima angleške podnapise):

Pravosodne oblasti Mehike so ga imele na muhi že nekaj mesecev, vendar pa Guzmanovega prejšnjega skrivališča v zvezni državi Durango niso napadli, ker so bili poleg njega dve ženski in otrok. Spremljali so ga naprej in v petek napadli njegovo hišo v mestu Los Mochis v državi Sinaloa pri Tihem oceanu ter ga aretirali v spektakularni in tudi krvavi akciji.

Glavna mehiška tožilka Arely Gomez je v petek povedala, da se je Guzman srečal z neimenovanimi igralci in producenti v želji posneti biografski film o njegovem življenju. To je oblastem pomagalo odkriti njegovo skrivališče.

Verjetno ju ne bodo obtožili Nekdanji visoki uradnik ameriške administracije za boj proti drogam Mike Vigil je menil, da Penna in del Castillove verjetno ne bodo obtožili. "Resno dvomim, da bodo proti njima vložili obtožnico, tudi če je Penn sprejel izredne ukrepe, da bi preprečil oblastem sledenje njegovemu telefonu," je dejal. "Prepričan pa sem, da bodo oblasti oba želele zaslišati."

Revija Rolling Stone je objavila fotografijo igralca in Guzmana, ki je nastala 2. oktobra, Penn pa je dodal, da mu je mamilarski kralj ob srečanju namenil "tovariški" objem. Sledili so telefonski in video intervjuji.

"Dobavljam več heroina, metamfetamina, kokaina in marihuane kot kdor koli drug na svetu," je Pennu povedal Guzman. "Imam floto podmornic, letal, tovornjakov in ladij," je našteval.

Guzman v videu, ki ga je objavila revija Rolling Stone, pojasnjuje tudi, da se je pri 15 letih v svet mamil podal, ker "ni imel priložnosti za delo". "Na žalost kjer sem odrasel, ni bilo in ni drugih možnosti za preživetje," je dejal v odgovoru na vprašanja, ki mu jih je poslal Penn.

"Dan, ko me več ne bo, ne bo zmanjšal tihotapljenja mamil" Na vprašanje, če se čuti odgovornega za visoko število odvisnikov v svetu, pa je odgovoril negativno. "Dan, ko me več ne bo, ne bo zmanjšal tihotapljenja mamil."

Guzman je 11. julija lani pobegnil iz zapora, njegova največja skrb pa je, da bi ga mehiške oblasti izročile ZDA. Ameriški mediji sicer navajajo besede neimenovanega visokega uradnika mehiškega pravosodnega ministrstva, da bo Mehika tokrat uresničila zahtevo ZDA po izročitvi. Vendar pa se to v najboljšem primeru lahko zgodi šele čez pol leta.

Ne spreglejte