Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 1. 2024,
8.47

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51

Natisni članek

princ Andrew Donald Trump zloraba Jeffrey Epstein

Četrtek, 4. 1. 2024, 8.47

3 mesece, 3 tedne

Na Epsteinovem dokumentu številni znani: "Rad ima mlajša dekleta"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51
Bill Clinton | Kmalu po aretaciji je Epstein, ki so ga povezovali s številnimi drugimi vplivneži, v newyorškem zveznem zaporu storil samomor. | Foto Reuters

Kmalu po aretaciji je Epstein, ki so ga povezovali s številnimi drugimi vplivneži, v newyorškem zveznem zaporu storil samomor.

Foto: Reuters

Newyorška sodnica Loretta Preska je v sredo objavila prvi seznam več kot stotih oseb, povezanih z ameriškim finančnikom Jeffreyjem Epsteinom, ki je leta 2019 storil samomor, ko je čakal na sojenje zaradi spolnih zločinov. Med njimi so številna znana imena, a objava sodnih dokumentov ni prinesla pomembnih novih razkritij o Epsteinu.

Sodnica je v svoji odločitvi o objavi seznama pojasnila, da so bili številni posamezniki, navedeni v tožbi, že javno prepoznani v medijih ali kazenskem postopku proti Ghislaine Maxwell. Dodala je, da mnogi niso nasprotovali objavi dokumentov. Nekatera imena pa kljub temu ne bodo objavljena, zlasti imena žrtev spolnih zlorab.

Med razkritimi dokumenti, ki vsebujejo skoraj tisoč strani izjav in pričanj, sta bila med drugim imenovana nekdanja ameriška predsednika Bill Clinton in Donald Trump, ki pa nista bila obtožena kaznivih dejanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omenjen tudi britanski princ Andrew

Omenjen je bil tudi britanski princ Andrew, ki ga je Američanka Virginia Giuffre tožila zaradi spolne zlorabe, ko je bila mladoletna. Andrew in Giuffrova sta predlani dosegla dogovor o zunajsodni poravnavi, princ pa je dobrodelni organizaciji za podporo žrtvam zlorab, ki jo je leta 2015 ustanovila Giuffrova, namenil znatno vsoto denarja.

V dokumentih je omenjena še Johanna Sjoberg, ki je trdila, da jo je princ Andrew leta 2001 v Epsteinovem stanovanju na Manhattnu otipaval po prsih. Sjobergova je prav tako pričala, da ji je Epstein nekoč povedal, da ima Bill Clinton "rad mlade, pri čemer je mislil na dekleta".

Dokumenti med drugim razkrivajo tudi, da naj bi Epstein eno od mladoletnih deklet, ki v dokumentih ni bilo imenovano, prisilil v spolni odnos z uglednim ameriškim odvetnikom in nekdanjim profesorjem prava na prestižni univerzi Harvard Alanom Dershowitzem. Danes 85-letni Dershowitz je bil v preteklosti sicer nekaj časa Epsteinov odvetnik, zastopal pa je tudi nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ko se je ta leta 2020 zagovarjal zaradi ustavne obtožbe.

Epsteina so leta 2019 aretirali, v zaporu je storil samomor 

Med več kot stotimi navedenimi osebami v dokumentih so nekatere obtožene kaznivih dejanj, medtem ko so mnoge zgolj priče. Dokumenti razkrivajo tudi, da je bil Epstein pripravljen nagraditi vsaj enega od prijateljev žrtve spolne zlorabe, če bi mu uspelo "dokazati, da so njene trditve lažne", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Epsteina so leta 2019 aretirali zaradi obtožb o spolnih zlorabah in trgovini z ljudmi. Mladoletnicam je po navedbah zveznega tožilstva plačeval za masaže, ki so prerasle v spolne odnose, na ta način pa jih je leta zlorabljal. Kmalu po aretaciji je Epstein, ki so ga povezovali s številnimi drugimi vplivneži, v newyorškem zveznem zaporu storil samomor.

Tožbe zaradi Epsteinovega spolnega izkoriščanja mladoletnih deklet so se kljub njegovi smrti nadaljevale. Njegovo nekdanjo partnerko Ghislaine Maxwell so konec leta 2021 zaradi trgovanja s spolnimi storitvami obsodili na dve desetletji zapora. Na sodbo se je pritožila.

Identitete več kot sto oseb so bile objavljene na podlagi tožbe Virginie Giuffre proti Ghislaine Maxwell, partnerici Epsteina. Newyorška sodnica pa bo v prihodnjih dneh objavila še preostale dokumente, povezane z omenjeno tožbo, poroča britanski BBC.

Jeffrey Epstein
Novice Bo objava Epsteinovih dokumentov vrgla ZDA iz tira?
Ne spreglejte