SiolNET. Novice Svet
0,50

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Z ladje Diciotti izkrcali vse migrante, Salvinija preiskujejo

0,50

termometer

Ladja
Foto: Reuters

V Catanii so ponoči izkrcali še preostale migrante z ladje Diciotti, ki je v začetku tedna vplula v pristanišče, a notranji minister Matteo Salvini ni dovolil izkrcanja potnikov. Državni tožilec v Agrigentu je medtem proti Salviniju sprožil uradno preiskavo zaradi ugrabitve ljudi, zlorabe uradnega položaja in nezakonitih aretacij.

Italijanska obalna straža je okoli 200 eritrejskih beguncev z ladjo Diciotti z morja rešila 15. avgusta, potem ko je več dni na odprtem morju čakala na dovoljenje za vplutje. V ponedeljek je nato vplula v pristanišče v Catanii, a Salvini ni dovolil izkrcanja potnikov.

Sredi tedna so na zahtevo sodišča izkrcali mladoletne, v soboto pa še bolnike. Glede preostalih je vlada vztrajala, da jim ne bo dovolila z ladje, dokler ne dobi zagotovila, da si jih bodo razdelile druge države.

Sredi tedna preiskava

Državni tožilec v Agrigentu je zato sredi tedna sprožil preiskavo zaradi suma kaznivega dejanja zadrževanja oziroma ugrabitve ljudi, vendar tedaj še proti neznanim storilcem. V soboto pa je sprožil uradno preiskavo proti Salviniju, v kateri bodo v prihodnjih dneh zbirali dodatne dokaze.

Po sprožitvi uradne preiskave so izkrcali preostalih 137 migrantov. Okoli 40 naj bi jih sprejeli Albanija in Irska, za preostale pa naj bi poskrbele krščanske dobrodelne organizacije v Italiji.

Premier Giuseppe Conte je v soboto zvečer v izjavi poudaril, da bo Italija vztrajala pri svojih načelih. "Ta vlada zagovarja strogo in koherentno migracijsko politiko, pri čemer je pripravljena pomagati ljudem, ki so v smrtni nevarnosti ali kritičnem stanju, vendar ne sama," je dejal.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • pavel / 26.08.2018. ob 13:47 +1 0

  vrnili bi jih od koder so prišli--morda bodo potem nehali prihajati,,dokler se jih bo sprejemalo bo tako

  +1 0
 • MajaKajza / 27.08.2018. ob 07:58 0 - 1

  jaz sem mislila za smo vstopili v Zvezo Nato, da bo ta organizacija skrbela za varnost Šengenske meje v EU, sedaj pa vidim, da ta vojska ruši domove v tujini in s temi vojaškimi posegi ustvarja invazijo ilegalne migracije in pritisk na članice EU. g.Predsednik Borut Pahor, zakaj ne zahtevate od Zveze Nato, da opravlja svojo dolžnost in se umakne iz tujih ozemelj in začne varovati ozemlje EU.

  0 - 1
delitve: 26
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin