Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2013,
7.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

papež odstop Vatikan

Četrtek, 28. 2. 2013, 7.02

7 let, 12 mesecev

Z besedami "hvala in lahko noč" se je poslovil 265. papež

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Benedikt XVI. je ob 20. uri tudi uradno končal svoje papeževanje. Vernike je še zadnjič pozdravil z balkona začasne rezidence Castel Gandolfo in se jim zahvalil za "prijateljstvo in naklonjenost".

Papež Benedikt XVI. se je dokončno poslovil od položaja. Prvi poglavar Katoliške cerkve po več sto letih, ki se je odločil za odstop, je v sredo vernike zadnjič nagovoril z balkona apostolske palače. Njegovo začasno bivališče bo postala papeška rezidenca v Castel Gandolfu.

Na svoj zadnji dan kot papež se je Benedikt XVI. srečal s kardinali, okoli 16. ure se je poslovil od državnega tajnika Svetega sedeža Tarcisia Bertoneja, tik pred vkrcanjem na helikopter za Castel Gandolfo pa še od dekana kardinalskega zbora Angela Sodana.

Poslovil se je od vsakega kardinala "Med vami je tudi bodoči papež, ki mu obljubljam brezpogojno pokorščino in poslušnost," je kardinalom dejal Benedikt XVI., ki se je osebno poslovil od vsakega kardinala.

Mnogo kardinalov je ob tem jokalo ali pa so bili na robu joka, ko so mu poljubili papeški prstan ter dali roko in z njim izmenjali nekaj besed.

Benedikt XVI. je dejal, da je na papeškem prestolu preživel "zelo lepe trenutke in trenutke, ko je bilo na nebu nekaj oblakov", pri čemer je verjetno imel v mislih škandale, ki so v tem času pretresali Cerkev.

Srečanja so se udeležili vsi kardinali, ki so že v Rimu pred za marec napovedanim konklavom, na katerem bodo izvolili naslednika Benedikta XVI.

Vodja kardinalskega zbora Angelo Sodano se je v kratkem nagovoru zahvalil papežu: "Dragi naslednik svetega Petra, zahvaliti se ti moramo za zgled, ki si nam ga dajal zadnjih osem let."

Kardinalom pa se je zahvalil tudi Benedikt XVI.: "Vaša bližina in nasveti so mi bili v veliko pomoč."

Slovesnih dogodkov ne bo Helikopter z Benediktom XVI. se je na pot proti Castel Gandolfu odpravil okoli 17. ure in v papeško poletno rezidenco prispel 15 minut pozneje. Njegovo "zadnje javno dejanje" v vlogi voditelja Katoliške cerkve bo, ko bo malo po tem pomahal zbranim vernikom z balkona tamkajšnje palače.

Ob njegovem odhodu iz Vatikana so ga pozdravili številni kardinali, duhovniki, nune in zaposleni v Vatikanu, švicarska garda pa mu je izkazala vojaške časti. Papež si je ob odhodu iz apostolske palače pomagal s palico, ob njegovem prihodu na notranji trg Vatikana San Damaso pa se je zaslišal dolg in glasen aplavz.

"Hvala vam za vašo ljubezen in podporo" "Hvala vam za vašo ljubezen in podporo. Želim vam, da bi vedno občutili veselje, ki prihaja iz postavljanja Jezusa v središče vaših življenj," se je papež Benedikt XVI. v svojem zadnjem tvitu poslovil od sledilcev na tem socialnem omrežju.

Uradnega zaključka pontifikata Benedikta XVI., ki je odstop napovedal 11. februarja, sicer ne spremljajo nobeni slovesni dogodki. Po njegovem odhodu iz Vatikana so se v slovo po vsem Rimu oglasili cerkveni zvonovi. Ti so ga pozdravili tudi ob prihodu v Castel Gandolfo.

Še zadnjič nagovoril navdušeno množico Zbrano množico je nagovoril z balkona rezidence v Castel Gandolfu. Trg je, ko se je papež pojavil na balkonu, eksplodiral v navdušenem ploskanju in klicanju njegovega imena ter kričanju "hvala, hvala".

Zbrane je naslovil z "dragi prijatelji, vesel sem, da sem z vami, hvala vam za prijateljstvo in naklonjenost". "Veste, da je to zame drugačen dan. Papež bom do 20. ure. Sem le romar v zadnji fazi mojega romanja po tej zemlji," je dejal papež.

"S svojimi molitvami in vso svojo notranjo močjo in moralo bi rad delal za dobro Cerkve. Hvala!" so bile zadnje besede pozdrava papeža Benedikta XVI., preden se je umaknil v notranjost rezidence.

Ob 20. uri tudi uraden konec njegovega papeževanja Ob 20. uri, ko so se v Castel Gandolfu zaprla vrata, so svoje položaje zapustili tudi pripadniki švicarske garde. Iz svojih uniform so se preoblekli v navadna oblačila in se vrnili v Rim.

Prav so ob 20. uri v Vatikanu v skladu s tradicijo namestili pečate na vrata papeškega stanovanja in še na zasebno dvigalo, ki vodi v njegove prostore v tretjem nadstropju apostolske palače.

Benedikt XVI. je 11. februarja sporočil, da bo zaradi pešanja zdravja 28. februarja odstopil z mesta papeža ter se posvetil premišljevanju in molitvi. To je sicer prvi odstop kakega papeža v zadnjih 600 letih.

Ne spreglejte