SiolNET. Novice Svet
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vulkan še naprej grozi z izbruhom

0,23

termometer

bali, vulkan
Foto: Reuters

Indonezijske oblasti so zaradi gostega pepela, ki ga bruha vulkan Agung, podaljšale zaprtje mednarodnega letališča na priljubljenem turističnem otoku Bali.

Nad vrhom zbujenega vulkana se do tri kilometre visoko dviga pepel, ki bi lahko poškodoval motorje letal, zato so mednarodno letališče Denpasar v ponedeljek zaprli za 24 ur, danes pa zaprtje podaljšali še za 24 ur. Na letališču je tako obtičalo okoli 60 tisoč ljudi.

Mednarodno letališče na bližnjem otoku Lombok so medtem danes znova odprli. Zaprli so ga v nedeljo zaradi oblaka vulkanskega pepela na območju.

Medtem se z desetkilometrskega območja okoli vulkana Agung nadaljuje evakuacija ljudi, saj se oblasti bojijo izbruha vulkana, ki se je po približno petih desetletjih zbudil prejšnji teden.

Z gore Agung se poleg tega vali lahar, mešanica vulkanskega pepela, zdrobljenih skal in vode. Oblasti so okoliške prebivalce - nekateri ignorirajo poziv k evakuaciji - pozvale, naj se laharju ne približujejo. Do zdaj se je od približno sto tisoč ljudi na varno preselilo le okoli 29 tisoč ljudi, drugi pa vztrajajo na svojih domovih, saj se počutijo varne ali pa nočejo zapustiti svoje živine.

Vulkan, ki je miroval več kot 50 let, je v soboto izbruhnil že drugič v tednu dni. V uničujočem izbruhu leta 1963 je umrlo 1.200 ljudi.

Indonezija velja za območje z največjo ognjeniško dejavnostjo na svetu. Otočje, na katerem je skoraj 130 aktivnih vulkanov, leži na ognjenem obroču, za katerega so značilni številni potresi in ognjeniška dejavnost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin