Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2018,
7.27

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

4

Natisni članek

odškodnina Andrej Plenković Kolinda Grabar-Kitarović Aleksandar Vučić

Ponedeljek, 12. 2. 2018, 7.27

6 let, 2 meseca

Hrvaška predsednica sprejela Vučića. Bo Plenković odprl vprašanje vojne odškodnine? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

4

Aleksandar Vučić in Kolinda Grabar-Kitarović | Foto Reuters

Foto: Reuters

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na povabilo hrvaške kolegice Kolinde Grabar-Kitarović prispel na prvi uradni obisk na Hrvaško. Predsedniško srečanje, ki ni po volji hrvaški vladi, so pozdravile ZDA in EU. Vučićev obisk v hrvaški prestolnici poteka pod strogimi varnostnimi ukrepi, združenja, ki izhajajo iz vojne na Hrvaškem, pa že protestirajo proti obisku srbskega predsednika.

Video: Planet TV

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je srbskega predsednika Aleksandra Vučića medtem že sprejela v svojem uradu na Pantovčaku. Vučić in Grabar-Kitarovićeva naj bi se med drugim pogovarjala o iskanju pogrešanih oseb med vojno na Hrvaškem v prvi polovici 90. let prejšnjega stoletja.

Vučić in Grabar-Kitarovićeva tudi o gospodarskem sodelovanju in manjšinah

Kot so napovedali v uradu hrvaške predsednice, bosta voditelja govorila tudi o položaju manjšin, sporu o meji ter sodelovanju na področju pravosodja kot delu srbskih pogajanj o članstvu v Evropski uniji.

Vučić je kot temi dvostranskih pogovorov ob dvodnevnem obisku izpostavil tudi krepitev gospodarskih odnosov in skupne infrastrukturne projekte. V delegaciji srbskega predsednika bo tudi okoli 30 predstavnikov srbskih podjetij, ki se bodo udeležili današnjega hrvaško-srbskega gospodarskega foruma v Zagrebu.

Plenković bo na pogovoru z Vučićem morda odprl vprašanje vojne odškodnine

Po pogovorih na Pantovčaku Vučića čaka tudi srečanje s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Ta po poročanju hrvaških medijev ne skriva nezadovoljstva, ker bo moral sprejeti srbskega predsednika.

Med drugim je hrvaški predsednik vlade napovedal, da si želi konkretnih pogovorov in da bo morda odprl tudi vprašanje odškodnine, ki naj bi jo Srbija plačala zaradi razdejanja, ki ga je med vojno povzročila na Hrvaškem. Iz urada Grabar-Kitarovićeve so medtem že sporočili, da hrvaška predsednica omenjene teme ne bo odpirala.

Obisku Vučića na Hrvaškem nasprotujejo v združenju vojnih invalidov in vdov padlih hrvaških vojakov. | Foto: Reuters Obisku Vučića na Hrvaškem nasprotujejo v združenju vojnih invalidov in vdov padlih hrvaških vojakov. Foto: Reuters

Obisk v znamenju strogih varnostnih ukrepov in protestov

Vučićev obisk na Hrvaškem spremljajo okrepljeni varnostni ukrepi. Združenja vdov padlih hrvaških vojakov in vojnih invalidov so namreč zaradi obiska srbskega predsednika na Trgu bana Jelačića organizirala miren protest.

Protest bi moral potekati na trgu med poslopjema vlade in sabora, a je hrvaška policija iz varnostnih razlogov začasno omejila dostop do omenjenega območja.

Na osrednjem zagrebškem trgu se je zbralo nekaj sto protestnikov, ki nasprotujejo obisku Vučića zaradi njegovih velikosrbskih izjav med vojno na Hrvaškem, ki so jih tudi predvajali na shodu.

Kot so povedali protestniki, jih ne zanima morebitno Vučićevo opravičilo zaradi vloge v vojni na Hrvaškem, temveč zahteve hrvaških predstavnikov do Srbije, predvsem odškodnina zaradi razdejanja, ki so ga povzročili Srbi med vojno na Hrvaškem in odgovornost za genocid na Hrvaškem.

Protestniki predsednici očitajo, da jih je izdala

Na shodu je bilo mogoče videti gesla v spomin na tragedijo mesta Vukovar iz leta 1991, a tudi gesla proti hrvaški predsednici, ker naj bi jih izdala z vabilom Vučiću na dvodnevni obisk.

V oči so bodle tudi zastave hrvaške obrambne zveze (HOS), na katerih je zloglasni ustaški pozdrav Za dom spremni. Ustaški pozdrav so na shodu vzklikali nekateri izmed govorcev in zbranih.

Med protestniki je bilo nekaj saborskih poslancev iz vladajoče stranke HDZ in opozicijske stranke Most neodvisnih list.

Ne glede na obvestilo policije o prepovedi shoda pred poslopjema vlade in sabora na Trgu svetega Marka so protestniki z odra napovedali, da se bodo napotili v tej smeri, dokler jih policija ne bo ustavila. Ob omenjenem trgu je zato mogoče opaziti številne policijske enote.

Ne spreglejte