Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2024,
17.27

Osveženo pred

2 dneva, 13 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Bruselj srečanje Josep Borell Aleksandar Vučić Albin Kurti

Sreda, 26. 6. 2024, 17.27

2 dneva, 13 ur

Kurti odpovedal srečanje z Vučićem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Aleksandar Vučić, Albin Kurti, Josep Borrell in Miroslav Lajčak | Dialog o normalizaciji odnosov, ki ga državi ob posredovanju EU vodita od leta 2011, je že nekaj časa v zastoju. | Foto Guliverimage

Dialog o normalizaciji odnosov, ki ga državi ob posredovanju EU vodita od leta 2011, je že nekaj časa v zastoju.

Foto: Guliverimage

Kosovski premier Albin Kurti je danes v Bruslju odpovedal srečanje s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v okviru dialoga med Beogradom in Prištino. Kot je pojasnil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, Kurti nanj ni bil pripravljen. Hkrati je za izvedbo sestanka postavil tri pogoje, ki jih Srbija ni želela izpolniti.

"Kurti se ni želel oziroma se ni smel sestati z mano. Noče me videti. Povedal je, da ni pripravljen in da bodo delo nadaljevali glavni pogajalci," je dejal Vučić. Tudi Borrell je potrdil, da Kurti danes ni bil pripravljen na srečanje, za izvedbo sestanka pa je postavil tri pogoje.

Procesi normalizacije se bodo kljub vsemu nadaljevali

Ti vključujejo dogovor o zavrnitvi dopisa, v katerem je nekdanja srbska premierka Ana Brnabić decembra izrazila zadržke glede nekaterih obveznosti, ki izhajajo iz sporazuma o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino. Hkrati pa je Kurti zahteval, da pravosodnim organom v Prištini predajo Milana Radoičića, ki je glavni osumljenec za decembrski napad na policijo na severu Kosova.

"Srbija ni bila pripravljena v celoti izpolniti zahtev Kosova, sklicujoč se na ustavne omejitve," je še pojasnil Borrell in poudaril, da se bo proces normalizacije odnosov kljub vsemu nadaljeval. "Prihodnji teden bomo v Bruslju gostili dva glavna pogajalca, da nadaljujemo pogovore in omogočimo, da gre proces naprej," je dodal.

Vučić dvostranska srečanja z Borellom označil za uspešna 

Vučić je medtem današnja dvostranska srečanja z Borrellom in posebnim odposlancem za dialog Miroslavom Lajčakom označil za uspešna. Srbski predsednik se je v Bruslju sestal tudi s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, s katerim sta govorila o razmerah v regiji in evropski poti Srbije, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Povedal sem mu, da je Srbija zavezana dialogu s Prištino, a da je zanjo še posebej pomembno, da se izpolni dosedanje dogovore ter zagotovi dostojno in varno življenje za vse Srbe," je poudaril Vučić. Glede evropske perspektive pa je ponovil, da je Srbija predana približevanju EU.

Dialog o normalizaciji odnosov, ki ga Beograd in Priština ob posredovanju EU vodita od leta 2011, je že nekaj časa v zastoju. Kurti in Vučić sta se v okviru dialoga v Bruslju nazadnje sestala septembra lani. Le nekaj dni po srečanju, 24. septembra, so oboroženi Srbi v kosovski vasi Banjska napadli kosovsko policijo. Pri tem so bili ubiti policist in trije srbski napadalci. Kosovo obtožuje Beograd, da stoji za napadom, kar pa ta zanika.

Spartan-polet na Kosovo
Novice Pripadniki SV na Kosovu kmalu tudi z novimi silami? "To je naša služba. Gremo za domovino." #foto #video
Kosovo
Novice Z ministrom za obrambo Marjanom Šarcem na prvem uradnem poletu letala C-27J Spartan #foto #video
Patriarh Porfirije
Novice Kosovske oblasti patriarhu Porfiriju prepovedale vstop v državo
Kosovo
Novice Kosovski Srbi bojkotirali referendum: župani ostajajo na svojih položajih
Ne spreglejte