Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2021,
10.39

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

15

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 Hrvaška

Četrtek, 1. 4. 2021, 10.39

3 leta

V BiH skoraj 1.700 novih okužb z novim koronavirusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

15

Hrvaška | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Bosni in Hercegovini so danes potrdili malo manj novih okužb z novim koronavirusom kot v začetku tedna. V državi so v zadnjem dnevu potrdili 1.698 novih okužb, v povezavi z boleznijo covid-19 pa je umrlo še 76 ljudi. Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 2.422 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov pa je znašal 25,26 odstotka.

20:20

Predsednika cepili z AZ

18:06

V Bolgariji sproščajo ukrepe

16:39

Nova različica sars-cov-2

16:38

Svarilo WHO pred prazniki

16:36

Švedska in cepljenje

16:35

Pfizer in južnoafriški sev

13:55

Izrael bo cepli tudi mlajše

12:48

Črn marec na Češkem

  • 20:20

    Predsednika cepili z AZ

    Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je danes cepil proti novemu koronavirusu s cepivom družbe AstraZeneca. Petinšestdesetletni predsednik je ob cepljenju zagotovil, da zaupa cepivom, odobrenim v Nemčiji, čeprav so pred dvema dnevoma v državi preventivno priporočili cepljenje s cepivom AstraZenece le za starejše od 60 let.

    "Cepljenje je ključni korak na poti iz pandemije. Zgrabite priložnost. Pridružite se," je sporočil Steinmeier v izjavi. V Nemčiji imajo težave z okrepitvijo javnega zaupanja v cepiva AstraZenece, saj se vedno znova pojavijo dvomi o varnosti. Nemška komisija za cepiva je ta teden preventivno priporočila uporabo cepiva le za starejše od 60 let, potem ko so se pri mlajših pojavili primeri krvnih strdkov. S cepivom AstraZenece se sicer tudi v prihodnje še vedno lahko cepijo mlajši, ki pa se morajo zavedati morebitnih stranskih učinkov.

    Nemški minister za zdravje Jens Spahn, ki je star 40 let, je zagotovil, da se je pripravljen cepiti s cepivom AstraZenece, ko bo prišel na vrsto. Tudi nemška kanclerka Angela Merkel se je pri svojih 66 letih pripravljena cepiti s cepivom AstraZenece, navaja STA.

  • 18:06

    V Bolgariji sproščajo ukrepe

    V Bolgariji so od danes znova odprte terase restavracij, saj je vlada sprostila ukrepe za zajezitev novega koronavirusa kljub rekordnemu prirastu okužb. V sredo so v državi potrdili 5.176 novih okužb, največ od začetka epidemije, danes pa so potrdili še 4.207 novih okužb.

    Svoja vrata lahko znova odprejo tudi gledališča, kinematografi, muzeji, knjižnice, galerije, fitnesi in druge športne ustanove, vendar pa lahko zapolnijo le 30 odstotkov svojih zmogljivosti. Ukrepe sproščajo tik pred parlamentarnimi volitvami v nedeljo.

    V Bolgariji so v zadnjih 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev potrdili okoli 732 novih okužb, večino v prestolnici Sofija. Minister za zdravje Kostadin Angelov je menil, da se je začelo število novih okužb umirjati. Odprtje restavracij ter športnih in kulturnih institucij je utemeljil s tem, da imajo še vedno prostor v bolnišnicah, poroča STA.

  • 16:39

    Nova različica sars-cov-2

    V Afriki so po podatkih afriškega centra za nadzor bolezni CDC potrdili novo različico sars-cov-2. Potrdili so jo pri potnikih, ki so potovali iz Tanzanije v Angolo, je danes sporočil vodja CDC John Nkengasong. Glede na trenutne ugotovitve so pri novi različici odkrili do 40 mutacij, kar je po oceni Nkengasonga razlog za skrb.

    Tanzanija že od sredine lanskega leta ne sporoča podatkov o bolezni covid-19, tudi trenutno ni aktualnih informacij o epidemioloških razmerah v državi. Pred kratkim umrli predsednik Tanzanije John Magufuli je šele relativno pozno uvedel blage ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

    "Na žalost ne vemo, kako se ta različica odziva na cepiva," je pojasnil Nkengasong. Preventivno so vzpostavili sistem nadzora v sosednjih državah Tanzanije, medtem ko v Južni Afriki podrobneje proučujejo novo različico. Na celini so v 18 državah sicer že potrdili britansko različico novega koronavirusa, v 18 pa južnoafriško.

    "Celina se počasi približuje tretjemu valu, kar je bilo pričakovano," je povedal Nkengasong. Medtem ko na zahodu in jugu Afrike še beležijo upad novih okužb, so te v porastu v osrednji, vzhodni in severni Afriki, je pojasnil.

    Nkengasong je še pozdravil načrte, da bodo cepivo proti novemu koronavirusu proizvajali tudi v Afriki. Afriška unija se je namreč s farmacevtom Johnson & Johnson dogovorila o nabavi 400 milijonov odmerkov cepiva, večji del tega pa naj bi proizvedli v Južni Afriki. Na drugi strani je šef CDC posvaril pred ozkim grlom dobave cepiv iz Indije. To bo upočasnilo napore pri cepljenju prebivalstva, je prepričan.

    Afriške države so doslej prejele okoli 30 milijonov odmerkov cepiva, 28 držav ga je prejelo v okviru pobude Covax, 20 držav pa tudi v okviru dvostranskih odnosov. V Afriki so od izbruha novega koronavirusa potrdili okoli 4,2 milijona okužb, kar je okoli 3,3 odstotka vseh potrjenih okužb na svetu. V povezavi z boleznijo covid-19 je umrlo okoli 112 tisoč ljudi, poroča STA.

  • 16:38

    Svarilo WHO pred prazniki

    Pisarna Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za vzhodno Sredozemlje je danes posvarila pred morebitnim porastom števila okužb z novim koronavirusom na Bližnjem vzhodu v času velikonočnih praznikov in muslimanskega prazničnega meseca ramazan. Ti prazniki se namreč običajno praznujejo v večjih družbah.

    Nekateri kristjani bodo veliko noč praznovali že ta konec tedna, drugi, med njimi Kopti, pa v maju. Ramazan, ko se muslimani čez dan postijo, se bo začel v sredini aprila.

    Regionalni direktor WHO za vzhodno Sredozemlje Ahmed Al Mandhari je posvaril, da 14 držav v regiji že sedaj poroča o visokem porastu števila okužb z novim koronavirusom, med drugim v Jordaniji in Iranu. "Razmere se ne izboljšujejo, in smer, v katero gredo številne države, je skrb vzbujajoča," je povedal.

    Pred ramazanom in veliko nočjo obstaja bojazen pred nadaljnjim porastom števila okužb, kot je bilo to konec lanskega leta med prazniki. "Zavedamo se, da so to pomembne priložnosti, ki si zaslužijo praznovanja, ampak vas pozivamo, da zaščitite sebe in druge," je poudaril Al Mandhari.

    Več držav v regiji, med njimi Egipt in Združeni arabski emirati, je že napovedalo, da bo prepovedalo javne dobrodelne pojedine, navaja STA.

  • 16:36

    Švedska in cepljenje

    Švedska je zaradi zamud pri dobavi cepiva proti novemu koronavirusu zamaknila termin, do katerega naj bi vsem odraslim ponudila možnost cepljenja. Sprva so načrtovali, da jim bo to uspelo do konca junija, ker pa ni na voljo dovolj cepiva, so si za nov cilj postavili sredino avgusta, je danes pojasnila švedska ministrica za socialne zadeve Lena Hallengren.

    Glede na nove ocene bi vsem, ki so starejši od 18 let, in mladoletnim iz rizičnih skupin, prvi odmerek cepiva ponudili do 15. avgusta. Vsem, ki so starejši od 65 let, pa bi prvi odmerek ponudili že pred 16. majem, je pojasnila Hallengrenova.

    Pri tem dopušča možnost, da bodo proizvajalci okrepili dobavo cepiv in bi lahko cilj dosegli prej. Do zdaj je v državi z okoli deset milijoni prebivalcev prvi odmerek cepiva prejelo okoli 1,1 milijona ljudi, skoraj 490 tisoč pa drugega. To predstavlja 13,7 odstotka oziroma 5,9 odstotka vseh prebivalcev v državi, poroča STA.

  • 16:35

    Pfizer in južnoafriški sev

    Ameriško podjetje Pfizer in njihov nemški partner BioNTech sta danes objavila, da je njuno cepivo proti novemu koronavirusu učinkovito 91-odstotno in je učinkovito tudi proti južnoafriški različici novega koronavirusa. Podatke so objavili na podlagi najnovejše študije na cepljenih z dvema odmerkoma. Številni so bili cepljeni že pred šestimi meseci.

    V najnovejši študiji je sodelovalo 46.307 ljudi iz več držav. Med njimi jih je 927 razvilo simptome bolezni covid-19. Od tega jih je bilo le 77 v skupini, ki je bila pred tem cepljena, 850 pa jih je bilo v skupini s placebom, sta podjetji objavili na svojih spletnih straneh.

    Na podlagi rezultatov študije sta podjetji tudi objavili, da je njuno cepivo stoodstotno uspešno pri preprečevanju težje oblike bolezni covid-19 glede na standarde ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), in 95,3-odstotno glede na standarde ameriške Uprave za hrano in zdravila (FDA).

    Prav tako so na podlagi tretje faze študije v Južni Afriki ugotovili, da je njuno cepivo stoodstotno učinkovito pri preprečevanju bolezni covid-19 v tej državi, v kateri je prevladujoča južnoafriška različica novega koronavirusa.

    V študiji je sodelovalo 800 ljudi, devet jih je zbolelo za boleznijo covid-19, vsi v skupini s placebom, so pojasnili. Vseh devet primerov so sekvencirali, in v šestih primerih je šlo potrjeno za južnoafriško različico.

    Nove različice koronavirusa so namreč povzročale velike skrbi, da bi bila obstoječa cepiva lahko pri njih manj učinkovita. Ta študija Pfizerja in BioNTecha pa je zdaj dokazala, da so bile te skrbi odveč, poudarjajo v obeh podjetjih.

    Prav tako so v podjetjih zadovoljni z varnostjo cepiva. To kažejo tudi rezultati tretje faze študije pri več kot 12 tisoč ljudeh, ki so bili z dvema odmerkoma cepljeni že pred več kot šestimi meseci.

    "Za nas je pomembno, da smo še dodatno potrdili veliko učinkovitost in dobre podatke o varnosti cepiva, ki jih imamo za zdaj, še posebej na dolgi rok," je sporočil vodja in ustanovitelj BioNTecha Ugur Sahin. "Ti podatki so tudi prvi klinični rezultati preizkusa, ali cepivo lahko učinkovito ščiti pred trenutnimi različicami, ki krožijo. To je kritični dejavnik pri doseganju čredne imunosti za konec te pandemije," je dodal, piše STA.

  • 13:55

    Izrael bo cepli tudi mlajše

    V Izraelu nameravajo maja začeti cepiti proti novemu koronavirusu tudi otroke, mlajše od 16 let, potem ko so študije pokazale učinkovitost cepiv tudi v starostni skupini od 12 do 15 let, so danes sporočili zdravstveni uradniki. Trenutno sicer že cepijo vse, ki so starejši od 16 let, z dvema odmerkoma pa je cepljena že več kot polovica prebivalstva.

    V Izraelu cepijo predvsem s cepivom Pfizerja in BioNTecha. Študija, ki jo je to farmacevtsko podjetje objavilo v sredo, pa je pokazala, da je njihovo cepivo proti novemu koronavirusu stoodstotno učinkovito v starostni skupini od 12 do 15 let. Podjetje namerava na podlagi te študije tudi zaprositi ameriškega regulatorja za odobritev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • 12:48

    Črn marec na Češkem

    Letošnji marec je bil za Češko najbolj smrtonosen mesec v pandemiji bolezni covid-19, saj toliko smrtnih žrtev te bolezni − skoraj šest tisoč − doslej še niso našteli. Na sosednjem Poljskem so medtem v minulem dnevu potrdili rekordnih več kot 35 tisoč novih okužb z novim koronavirusom.

    Po danes objavljenih podatkih ministrstva za zdravje v Pragi je na Češkem z 10,7 milijona prebivalcev marca umrlo kar 5.779 bolnikov, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. To je približno 800 več od dosedanjega rekorda novembra lani, ko se je Češka spopadala z vrhuncem drugega vala epidemije.

    Od začetka pandemije je zaradi bolezni covid-19 v tej državi umrlo skupno 26.586 ljudi.

Največje žarišče novih okužb v BiH ostaja Sarajevo, kjer so v zadnjem dnevu potrdili 354 okužb, v preteklih dneh pa tudi po več kot 500. Od začetka epidemije so v BiH potrdili okoli 171 tisoč okužb, umrl je 6.601 človek. Trenutno je v državi okoli 33 tisoč aktivnih primerov okužbe. Incidenca okužb na 100 tisoč ljudi v tednu dni je 322. BiH si je doslej zagotovila okoli 150 tisoč odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu, vendar še ni znano, kdaj bi lahko začeli množično cepljenje, piše STA.

Razmere na Hrvaškem

Število okužb z novim koronavirusom na Hrvaškem se vse bolj povečuje in na državni ravni z današnjim dnem znova nekoliko zaostrujejo posamezne protikoronske ukrepe. Znova so tako prepovedali uporabo športnih dvoran za treninge, z izjemo prvega in drugega razreda športnikov. Vnovič so zaprli tudi otroške igralnice in delavnice v zaprtih prostorih. Ukrepi bodo veljali do 15. aprila.

Nova pravila za vstop v državo

Ob tem so se z današnjim dnem spremenila pravila za vstop v državo. Brez potrebnega potrdila o opravljenem PCR-testu bodo od danes vstopili vsi, ki bodo dokazali, da so v zadnjih 180 dneh preboleli covid-19 ali se proti njemu cepili. Vstop bodo dovolili tudi potnikom, ki imajo potrdilo o cepljenju, tudi s cepivi, ki niso potrjena v EU, kot sta rusko ali kitajsko. Od drugega odmerka bo sicer moralo miniti najmanj 14 dni.

Možen bo tudi vstop z opravljenim PCR-testom, ki ni starejši od 48 ur, po novem pa tudi s hitrim antigenskim testom. Izjema bo veljala za otroke do sedmega leta starosti, če potujejo s starši ali skrbniki, ki sami izpolnjujejo epidemiološke pogoje za vstop na Hrvaško.

Huawei Mate 20 Pro, posneto z, nočni način, Rijeka
Novice Kaj se dogaja v Kvarnerju? Takšnih številk si niso mogli niti zamisliti.
Ne spreglejte