Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Nedelja,
19. 10. 2014,
14.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Albanija Srbija zastava nogomet

Nedelja, 19. 10. 2014, 14.44

8 let

Vroča kri na Balkanu: obsodbe in besedni dvoboj premierjev

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Albanija je obsodila zažig svoje zastava med nogometno tekmo v Srbiji, ki je sprožila nove napetosti med državama. Ostre besede sta si na Twitterju izmenjala premierja Edi Rama in Aleksandar Vučić.

Albansko zunanje ministrstvo je srbske oblasti pozvalo, naj odgovorne za zažig privedejo pred sodišče, srbske politike pa, naj "se oddaljijo od dejanj, ki so škodljiva za prihodnost in stabilnost Balkana".

Albansko zastavo so na tekmi med Partizanom in Crveno zvezdo v Beogradu zažgali navijači zadnjega nogometnega kluba. Incident je le še bolj podžgal strasti, ki so se razplamtele po kvalifikacijski nogometni tekmi za uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2016 v sredo. Tekma je bila po 42 minutah prekinjena in tudi odpovedana zaradi izgredov na igrišču in tribunah. Te je sprožil incident, ko je čez streho štadiona Partizana priletel "kvadrokopter" z albansko zastavo, na kateri so bili upodobljeni zemljevid Velike Albanije, prvi albanski premier Ismael Qemali in vojaški poveljnik Isa Boletini, ki je razbesnela celoten štadion.

Obisk pod vprašajem Incident je seveda hitro prerasel nogometne okvire, zgodil pa se je teden dni, preden naj bi albanski premier Edi Rama odšel na zgodovinski obisk v Srbijo – prvi obisk albanskega predsednika vlade v 68 letih. Rama je v petek sporočil, da bo vendarle odšel v Beograd, a je srbski premier Aleksandar Vučić sporočil, da se še ni odločil, ali bo obisk dovolil. Beograd je namreč za incident obtožil Ramovega brata Orsija Rama, češ da je on upravljal "kvadrokopter" z albansko zastavo. Zastava Velike Albanije je vključevala ozemlje Albanije, Kosova, zahodne Makedonije, juga Srbije ter delov Črne gore in Grčije.

Nočna mora Nato pa je sledil besedni dvoboj obeh premierjev na družabnem omrežju Twitter. "Velika Albanija ni projekt Albanije, pač pa nočna mora Srbije. Normalna Srbija bo mogoča, če bo realna Srbija spoznala, da njihova nočna mora Velika Albanija ni naš projekt!" je zapisal Rama.

"Ljudje, ki pravijo, da je Velika Albanija naša nočna mora, imajo povsem prav. Vendar to ni samo naša nočna mora, to je nočna mora Evrope, nočna mora celotnega človeštva, mi pa bomo storili vse, kar je v naši moči, da jo preprečimo. Upam, da bodo normalni Albanci razumeli to sporočilo," je bil oster Vučić, ki še vedno ni sporočil končne odločitve glede Ramovega obiska.

"Albanci Srbiji napovedali posebno vojno" Srbski strokovnjak za terorizem Milan Pašanski je ocenil, da so z zastavo Velike Albanije Albanci Srbiji napovedali posebno vojno ter brez ogrožanja človeških življenj dosegli svoj cilj – svetovno ponovno uveljavitev političnega koncepta Velike Albanije, pišejo srbski mediji. Prepričan je, da so v Tirani vedeli, da Albanci (na tekmi sicer ni bilo albanskih navijačev, so pa bili v VIP-loži prisotni albanski predstavniki, med njimi tudi Orsi Rama) pripravljajo "napad in politično provokacijo v središču Beograda".

Ne spreglejte