Vrhovno sodišče potrdilo Trumpovo blokado beguncev

Ameriško vrhovno sodišče je v torek brez obrazložitve sprejelo zahtevo pravosodnega ministrstva ZDA po zamrznitvi izvajanja odločitve zveznega prizivnega sodišča iz San Francisca, ki je dalo zeleno luč za sprejem okrog 24.000 beguncev z ustreznimi potrdili zvezne agencije za priseljevanja.

O ustavnosti Trumpovega ukaza bodo sodniki odločali prihodnji mesec.
O ustavnosti Trumpovega ukaza bodo sodniki odločali prihodnji mesec. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je že januarja podpisal izvršni ukaz za začasno prepoved vstopa državljanom Iraka, Irana, Libije, Sirije, Sudana, Somalije in Jemna ter vsem beguncem.

Potem ko so omenjeni ukaz ameriška sodišča blokirala, je predsednik podpisal novega, ki ni vključeval Iraka in je bil nekoliko milejši.

Vendar pa je tudi novi ukaz doživljal udarce na sodiščih, dokler ni junija posredovalo zvezno vrhovno sodišče in dovolilo začasno uresničevanje ukaza.

Sodišče je naznanilo, da bo o ustavnosti ukaza odločalo oktobra, obenem pa je iz prepovedi izvzelo vse tiste državljane iz omenjenih držav, ki lahko dokažejo tesne sorodstvene in druge vezi v ZDA.

Vladi je prepustilo definicijo sorodstvene vezi, s čimer je ta ohranila prepoved na primer za dedke in babice državljanov ali zakonitih priseljencev v ZDA.

Odločitev o ustavnosti ukaza bo padla v začetku oktobra

Pretekli teden je ta odločitev padla na prizivnem sodišču, ki je hkrati dovolilo vstop tudi beguncem z dovoljenjem ustrezne vladne agencije.

Vlada se je pritožila na vrhovno sodišče, vendar le na del ukaza o beguncih, in vrhovni sodnik Anthony Kennedy je v ponedeljek zamrznil odločitev prizivnega sodišča.

Celotno sodišče je v torek zamrznitev podaljšalo najmanj do 10. oktobra, ko namerava odločati o Trumpovem ukazu.

Rok veljavnosti za prepoved vstopa državljanom šestih držav bo do takrat sicer že potekel, konec oktobra pa tudi prepoved za sprejemanje beguncev.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • andrej45 / 18.09.2017. ob 09:32

    To je pravilna odločitev.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano