Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2018,
17.22

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

Natisni članek

migranti muslimani vrhovno sodišče ZDA Donald Trump

Torek, 26. 6. 2018, 17.22

5 let, 10 mesecev

Vrhovni sodniki pritrdili Trumpu: Prepoved je upravičena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04
Vrhovno sodišče | Foto Reuters

Foto: Reuters

Konservativna večina vrhovnega sodišča ZDA je potrdila prepoved potovanj v ZDA, ki jo je uvedel predsednik Donald Trump za državljane večinoma muslimanskih držav. Zavrnila je argument nasprotnikov prepovedi, da gre za neustavno diskriminacijo na podlagi vere.

Odločitev vrhovnih sodnikov pomeni veliko pravno zmago predsednika ZDA in mu prinaša upanje, da se lahko na peterico konservativcev zanaša še naprej. Isti sodniki so pred dnevi potrdili pravico republikancev v Teksasu, da si po svoje prikrojijo kongresna volilna okrožja v škodo manjšin, ki večinoma volijo demokrate.

Trump je odločitev pozdravil na Twitterju z: "Vav!"

Konservativni sodniki so sicer ob odločitvi, da potrdijo ustavnost prepovedi potovanj, zatrjevali, da to ne pomeni, da podpirajo tudi Trumpovo protiimigrantsko in protimuslimansko retoriko pred volitvami 2016, kar pa nima nobenega praktičnega pomena za odločitev, s katero so potrdili pravico predsednika ZDA, da ukrepa po svoje glede priseljevanja in nacionalne varnosti.

Muslimanskim državam dodal Severno Korejo in visoke uradnike Venezuele

Trump je v letu 2017 izdal tri izvršne ukaze o prepovedi potovanj za muslimane, ki na sodiščih nižjih stopenj niso bili uspešni. Vrhovni sodniki so odločali o zadnjem, izdanem septembra lani, ko je Trump muslimanskim državam s skrajšanega seznama prepovedi dodal Severno Korejo in visoke državne uradnike Venezuele. Vrhovno sodišče je decembra lani dovolilo, da ukaz ostane veljaven, dokler ne bodo sprejeli odločitve.

Odločitev sodišča za Trumpa pomeni, da ima zdaj proste roke za podobne nove ostre ukrepe proti priseljevanju v ZDA. Sodni izzivi se bodo potem nadaljevali, vendar predsednik lahko računa na peterico svojih sodnikov vrhovnega sodišča. Ti so se odločili, da predsednikova prepoved potovanj ne krši niti imigracijske zakonodaje niti ustave.

Odločitev sodišča za Trumpa pomeni, da ima zdaj proste roke za podobne nove ostre ukrepe proti priseljevanju v ZDA.  | Foto: Reuters Odločitev sodišča za Trumpa pomeni, da ima zdaj proste roke za podobne nove ostre ukrepe proti priseljevanju v ZDA. Foto: Reuters

"Vladna stran predstavila dovolj upravičenih argumentov"

Predsednik vrhovnega sodišča John Roberts je v odločitvi zapisal, da je vladna stran predstavila dovolj argumentov o upravičenosti prepovedi potovanj z vidika nacionalne varnosti. "Glede preudarnosti takšne politike pa ne izražamo nobenega mnenja," je dodal Roberts.

Liberalna sodnica Sonia Sotomayor je v mnenju manjšine zapisala, da lahko na podlagi predstavljenih dokazov vsak nepristranski opazovalec ugotovi, da je bila motivacija za Trumpovo odločitvijo sovražnost do muslimanov.

Konservativne kolege je obtožila, da so zanemarili dejstva, potvorili precedens ter si zatisnili oči pred bolečino in trpljenjem, ki ga je ukaz povzročil družinam in posameznikom, med katerimi so številni tudi državljani ZDA.

Trumpov ukaz je februarja lani povzročil ogromno zmedo po svetovnih letališčih, saj je bil izdan na hitro brez obvestila prizadetim državam. Ameriške oblasti so tudi zapirale potnike iz držav s seznama prepovedi, ki so za tega izvedeli šele po pristanku v ZDA.

Prepoved potovanj za zdaj velja za državljane Irana, Libije, Somalije, Sirije in Jemna ter Severne Koreje in državne uradnike Venezuele.

Ne spreglejte