Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2019,
14.25

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Nemčija Evropska komisija predsednica

Ponedeljek, 15. 7. 2019, 14.25

4 leta, 9 mesecev

Obljube von der Leynove niso prepričale vseh socialistov in liberalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Ursula von der Leyen | Foto Reuters

Foto: Reuters

V političnih skupinah socialdemokratov (S&D) in liberalcev (RE) v Evropskem parlamentu niso vsi zadovoljni z odgovori, ki jih je na njihove zahteve danes dala kandidatka za predsednico prihodnje Evropske komisije Ursula von der Leyen, se je danes neuradno izvedelo v Strasbourgu.

Ursula von der Leyen
Novice V Evropskem parlamentu razgrnili pogoje za podporo von der Leynovi

Skupini sta zahteve postavili kot pogoj za podporo na torkovem glasovanju v Evropskem parlamentu. V političnih skupinah so bili ob robu plenarnega zasedanja v Strasbourgu danes popoldne še intenzivna posvetovanja in usklajevanja o kandidatki za predsednico komisije.

Odstopila bo s položaja obrambne ministrice ne glede na izid glasovanja

Ursula von der Leyen se je danes srečala s poslanci največje skupine, svoje desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP). Po navedbah virov v tej politični skupini jim je med drugim povedala, da bo v sredo odstopila s položaja nemške obrabne ministrice ne glede na to, ali bo v Evropskem parlamentu v torek dobila zadostno podporo za to, da bi postala prva predsednica Evropske komisije.

Zagotovila je tudi, da na vrhu Evropske komisije ni prostora za dva Nemca. S tem je odgovorila na skrbi nekaterih poslancev iz različnih političnih skupin, da bo Nemec Martin Selmayr ostal generalni sekretar Evropske komisije.

Ursula von der Leyen | Foto: Reuters Foto: Reuters

Von der Leynova se sicer lahko nadeja večinske podpore svoje politične družine, EPP. Levica in zeleni so že napovedali, da bodo glasovali proti, kar so v taboru zelenih ponovili tudi danes.

Ključni bi lahko bili še neodločeni socialdemokrati in liberalci, ki jim je danes v pismih dala vrsto zagotovil. Med drugim jim je obljubila pravico parlamenta do zakonodajne pobude. V pisnih odgovorih se je poleg tega strinjala z vzpostavitvijo dveletne konference o prihodnosti Evrope, ki bo državljanom omogočila izražanje njihovih pogledov.

Ponovila je zavezanost izboljšanju sistema vodilnih kandidatov, ki je v resnici propadel s tem, ko jo je Evropski svet predlagal za predsednico Evropske komisije.

Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova o Salvinijevih izjavah: Fizične ovire na meji niso v duhu EU

Še vedno nezadovoljni z njenimi odgovori

A kot je neuradno mogoče slišati iz vrst S&D, v tej skupini z njenimi odgovori niso vsi zadovoljni. Nekateri menijo, da so odgovori von der Leynove pomanjkljivi. Kandidatka ima sicer močno podporo v delu skupine.

Pričakovati je mogoče, da se bodo v tej skupini o podpori odločili v torek popoldne, tik pred tajnim glasovanjem, ki je predvideno ob 18. uri. Tudi na sestanku RE je bilo po navedbah virov mogoče slišati različna mnenja, z odgovori niso vsi zadovoljni, a ima široko podporo.

Ursula von der Leyen | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kandidatka lahko računa tudi na glasove iz vrst zmernih evroskeptikov, skupine Evropskih konservativcev in reformistov ter skrajno desne skupine Identiteta in demokracija, ki se bodo o podpori odločili danes oziroma v torek.

V torek dopoldne bo imela von der Leynova, ki vse od imenovanja za kandidatko intenzivno lobira pri političnih skupinah, še zadnjo priložnost pred glasovanjem, da evropske poslance v triinpolurni razpravi prepriča o tem, naj jo podprejo.

Politične skupine bodo imele nato še nekaj časa za odločitev. Za izvolitev je potrebna absolutna večina evropskih poslancev, kar je v tokratnem primeru 374 glasov, ker štirje poslanci niso prevzeli mandatov.

evropska unija
Novice Slovenski evroposlanci iz EPP bodo podprli von der Leynovo, v drugih skupinah se še odločajo

 

 

 

 

 

Ne spreglejte