Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2019,
10.44

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,24

20

Natisni članek

Ursula von der Leyen Evropska komisija

Torek, 16. 7. 2019, 10.44

4 leta, 9 mesecev

Von der Leynova je nova predsednica Evropske komisije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,24

20

Ursula von der Leyen | Evropsko unijo je primerjala z dolgim zakonom. "Ljubezen s časom morda morda ne bo večja, bo pa globlja," je menila. | Foto Reuters

Evropsko unijo je primerjala z dolgim zakonom. "Ljubezen s časom morda morda ne bo večja, bo pa globlja," je menila.

Foto: Reuters

Nemška krščanska demokratka Ursula von der Leyen bo nova predsednica Evropske komisije. Na današnjem tajnem glasovanju v Strasbourgu je zanjo glasovalo 383 evropskih poslancev, 327 jih je bilo proti, 22 vzdržanih, je sporočil predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Ena glasovnica je bila neveljavna, skupno je glasovalo 733 poslancev. 

Nemka bo tako 1. novembra nasledila Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja in bo prva ženska na čelu te evropske institucije.

"Zelo sem počaščena," je po objavi izidov glasovanja pred poslanci dejala von der Leynova. "Zaupanje, ki ste mi ga izkazali, je zaupanje v Evropo, ki se je pripravljena boriti za prihodnost," je dodala.

Povedala je še, da je pred njo velika odgovornost in da se njeno delo začenja zdaj. Poslance pa je pozvala h konstruktivnemu sodelovanju v prizadevanjih za močno Evropo.

Ursula von der Leyen | Foto: Reuters Foto: Reuters

Za izvolitev je potrebovala absolutno večino glasov, kar je v tokratnem primeru 374, ker štirje od skupno 751 poslancev niso prevzeli mandatov. Junckerja je pred petimi leti podprlo 422 evroposlancev.

Tokrat je šlo bolj na tesno, vse do konca pa je bilo napeto, saj ni bilo jasno, ali bo nemški obrambni ministrici, ki so jo pred dvema tednoma za kandidatko za predsednico Evropske komisije izbrali voditelji držav članic, v parlamentu uspelo zbrati zadostno podporo.

Novi predsednici komisije je čestital tudi predsednik Evropskega parlamenta. | Foto: Reuters Novi predsednici komisije je čestital tudi predsednik Evropskega parlamenta. Foto: Reuters

Možnosti za njeno izvolitev so se okrepile šele popoldne tik pred glasovanjem, ko se je izvedelo, da jo poleg poslancev Evropske ljudske stranke ter liberalcev podpira tudi večina socialistov in demokratov.

Brglez in Fajonova je nista podprla

Da ne bosta glasovala za von der Leynovo, sta pred glasovanjem napovedala oba slovenska evroposlanca iz vrst S & D, Milan Brglez in Tanja Fajon. Preostalih šest evropskih poslancev iz Slovenije - Milan Zver, Romana Tomc (oba EPP/SDS), Franc Bogovič (EPP/SLS), Ljudmila Novak (EPP/NSi) ter Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba RE/LMŠ) so jo po napovedih podprli.

Ob izvolitvi Von der Leynova ni skrivala veselja. | Foto: Reuters Ob izvolitvi Von der Leynova ni skrivala veselja. Foto: Reuters

Von der Leynova se je v zadnjih dneh predstavila vsem političnim skupinam in se posvetovala z njimi, danes pa je evropske poslance poskušala prepričati še v dopoldanski razpravi, v kateri je predstavila usmeritve svojega petletnega mandata.

V govoru je med drugim obljubila odločnejše ukrepe v boju proti podnebnim spremembam, večjo socialno pravičnost, pošteno obdavčitev multinacionalk ter ukrepe za otroke in mlade.

Poglejte si del njenega govora, v katerem se je dotaknila brexita: 

Poslanci: Govor je bil všečen

Evroposlanci iz Slovenije so se v pogovorih s slovenskimi novinarji strinjali, da je bil današnji govor von der Leynove všečen in tak, da je bilo v njem nekaj za vsako politično skupino.

Evropski poslanci | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Parlament ni bil še nikoli tako vpleten v odločanje o predsedniku Evropske komisije, čeprav je koncept vodilnih kandidatov propadel," je na novinarski konferenci tik pred glasovanjem menil vodja politične skupine liberalcev Dacian Ciolos.

Kot je pojasnil, je parlament tokrat sodeloval pri oblikovanju agende prihodnje predsednice Evropske komisije, kandidatka za položaj pa se je prvič posvetovala z vsemi političnimi skupinami.

Nemška političarka že prejema čestitke za današnjo izvolitev. Med prvimi so ji čestitali predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, nemška kanclerka Angela Merkel, vodilna kandidata Evropske ljudske stranke in socialdemokratov Manfred Weber in Frans Timmermans ter liberalka Margrethe Vestager.

Naslednji korak je oblikovanje Evropske komisije 

Po potrditvi Von der Leynove v Evropskem parlamentu se bo zdaj začelo oblikovanje Evropske komisije. Države članice bodo morale v prihodnjih tednih v Bruselj posredovati imena kandidatov za komisarje.

Ursula von der Leyen | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nova Evropska komisija naj bi mandat nastopila novembra. Nekatere države so že sporočile imena svojih kandidatov za člane Evropske komisije, druge - tudi Slovenija - bodo morale to storiti v prihodnjih dneh oziroma tednih.

Von der Leynova je danes vnovič poudarila, da želi enakopravno zastopanost žensk v svoji komisiji in je tudi pripravljena zahtevati od držav članic nova imena, če med predlogi za komisarje ne bo dovolj žensk.

Ursula von der Leyen | Foto: Reuters Foto: Reuters Ursula von der Leyen se je rodila 8. oktobra 1958 v Bruslju kot hči višjega evropskega uradnika pri Evropski komisiji in poznejšega ministrskega predsednika Spodnje Saške Ernsta Albrechta.

V belgijski prestolnici je skupaj s petimi brati in sestro odraščala do leta 1971, nato pa so se preselili nazaj v Nemčijo.

Od leta 1986 je poročena s profesorjem medicine in podjetnikom Heikom von der Leynom, s katerim imata sedem otrok, ki so se rodili med letoma 1987 in 1999.

V študentskih letih se je med drugim posvetila arheologiji in ekonomiji, a je na koncu leta 1987 doštudirala medicino in začela delati na oddelku za ginekologijo.

Leta 1991 je doktorirala. V politiki je postala aktivnejša po izvolitvi v deželni parlament Spodnje Saške leta 2003.

Na položaju nemške obrambne ministrice jo bo nasledila vodja CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, poročajo nemški mediji.
Ursula von der Leyen
Novice Kdo je izbranka Angele Merkel, ki se ji obeta vodenje Evrope? #video
Ne spreglejte