Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 6. 2021,
16.13

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

159

Natisni članek

homoseksualnost Madžarska Ursula von der Leyen

Sreda, 23. 6. 2021, 16.13

2 leti, 10 mesecev

Orban o homoseksualnosti: Izjave von der Leynove so sramotne in pristranske #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

159

Viktor Orban | Madžarski premier je izjavo von der Leynove označil za sramotno in pristransko.  | Foto Reuters

Madžarski premier je izjavo von der Leynove označil za sramotno in pristransko.

Foto: Reuters

"Tukaj ne bo kompromisa. Madžarski zakon jasno diskriminira ljudi na podlagi spolne orientacije in je proti vsem temeljnim vrednotam EU – človekovemu dostojanstvu, enakosti, temeljnim svoboščinam," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Na njeno izjavo se je že odzval madžarski premier Viktor Orban in jo označil za sramotno. Izjava von der Leynove temelji na lažnih domnevah, je sporočila madžarska vlada.

"Izjava predsednice komisije je sramotna, saj madžarski zakon temelji na členu 14 Listine Evropske unije o temeljnih pravicah," je povedal Viktor Orban. Dodal je, da je izjava Ursule von der Leyen sramotna tudi zato, ker "temelji na pristranskem političnem stališču brez predhodne nepristranske preiskave".

Madžarska zakonodaja po navedbah madžarskega premierja ščiti pravice otrok, zagotavlja pravice staršev in ne velja za pravice glede spolne usmerjenosti starejših od 18 let, tako da ne vključuje nobenih diskriminatornih elementov, so navedli na vladi.

Kršijo pravice pod pretvezo zaščite otrok 

Trinajst držav članic EU je včeraj v skupni izjavi izrazilo "globoko zaskrbljenost" zaradi novega zakona na Madžarskem, ki po njihovem prepričanju diskriminira pripadnike skupnosti LGBTIQ in krši pravico do svobode izražanja pod pretvezo zaščite otrok. Podpisnice, med katerimi ni Slovenije, so Evropsko komisijo pozvale k ukrepanju.

Odzvala se je tudi predsednica EK Ursula von der Leyen, ki je madžarski zakon o homoseksualnosti označila za veliko sramoto in zagotovila, da bo EK ukrepala. Komisija bo po njenih besedah madžarskim oblastem poslala pismo, v katerem bo izrazila pravne zadržke, preden začne zakon veljati.

Orban, ki je velik nogometni navdušenec, pa se je danes vključil še v razpravo o mavrični osvetlitvi münchenske Arene na evropskem nogometnem prvenstvu, ki jo je zahteval münchenski mestni svet. Nemško politiko je pozval, naj se neha vmešavati v šport in naj spoštujejo odločitev Uefe, ki je pobudo zavrnila. "Da se münchenski nogometni stadion ali kak drug evropski stadion osvetli v mavričnih barvah, ni odločitev na državni ravni," meni madžarski premier in dodaja, da "barve mavrice razumljivo sodijo tudi na ulice Budimpešte."

"V EU ni prostora za homofobijo"

Von der Leynova je izpostavila, da močno verjame v EU, v kateri lahko vsakdo ljubi, kogar želi, in ki sprejema raznolikost. Napovedala je, da bo uporabila vse pristojnosti komisije za zavarovanje pravic vseh državljanov, ne glede na to, kdo so in kje živijo.

Belgijski premier De Croo je sicer pred dnevi pozval k finančnim sankcijam EU proti Madžarski zaradi zakona, ki prepoveduje spodbujanje homoseksualnosti v izobraževalnem procesu. V belgijskem parlamentu je izpostavil, da v EU ni prostora za homofobijo.

Madžarski parlament je minuli torek potrdil zakon, ki prepoveduje promoviranje homoseksualnosti v izobraževalnem procesu.  Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je sicer ob prihodu na včerajšnje zasedanje zavrnil obsodbe na račun zakona. Pojasnil je, da zakon ni uperjen proti nobeni skupnosti na Madžarskem, pač pa je to zakon proti pedofiliji in za zaščito otrok.

Allianz Arena
Sportal Rdeča luč za mavrične barve na Allianz Areni

Ne spreglejte