Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 12. 2023,
21.47

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

volitve Srbija Aleksandar Vučić Ana Brnabić

Nedelja, 17. 12. 2023, 21.47

4 mesece, 1 teden

Volitve v Srbiji: Vučićevi koaliciji se po prvih podatkih nasmiha prepričljiva zmaga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Aleksandar Vučić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po polovici preštetih vzorčnih glasov je lista Aleksandar Vučić – Srbija se ne sme ustaviti dobila 47,1 odstotka glasov. To pomeni, da bo ta koalicija v novem sklicu 250-članskega srbskega parlamenta dobila več kot 125 sedežev, je po srbskih parlamentarnih volitvah dejala srbska premierka Ana Brnabić.

Po besedah Ane Brnabić je opozicijska lista Srbija proti nasilju dobila 23 odstotkov glasov, Socialistična stranka Srbije (SPS) ima 6,7 odstotka glasov, koalicija Nada pa ima 4,6 odstotka glasov.

Vučić že slavi zmago

Nekaj po 22. uri je javnost s sedeža liste Srbija se ne sme ustaviti nagovoril tudi predsednik Srbije Aleksandar Vučić:  "Brez dvoma je v Beogradu največ glasov dobila lista Srbija se ne sme ustaviti. V Vojvodini je osvojila absolutno večino, imela bo med 67 in 69 poslanci. Imela bo tudi več kot 127 mandatov v srbskem parlamentu in s tem absolutno večino."

Vučić je še dejal, da je pred Srbijo težko obdobje, ko se bodo morali pogovarjati in nadaljevati evropsko pot. "To bodo težka pogajanja in težka popuščanja tudi s Prištino, toda Kosovo in Metohijo bomo vedno varovali kot del srbskega ozemlja."

Prvi uradni podatki

Prihajajo tudi že prvi uradni podatki. Kot piše srbski medij Politika, je po za zdaj preštetih glasovih na 340 voliščih lista Aleksandra Vučića dobila 30.012 glasov oziroma 55,4 odstotka. Lista Srbija proti nasilju je po teh podatkih za zdaj dobila 6918 glasov, kar znaša 12,8 odstotka. To so podatki po preštetih 54.132 glasovih.

Po prvih projekcijah organizacij IPSOS/CeSID je na podlagi 65,1 odstotka vzorcev Vučićeva lista dobila 46,6 odstotka glasov, lista Srbija proti nasilju 23 odstotkov, SPS 6,9 odstotka, koalicija Nada 4,9 odstotka in Mi – glas ljudstva 4,8 odstotka.

Beograjske lokalne volitve

V Srbiji so bile poleg parlamentarnih tudi lokalne volitve. Pomembne so zlasti za lokalne volitve v Beogradu. Po prvih projekcijah IPSOS in CeSID je lista Beograd se ne sme ustaviti na beograjskih volitvah dobila 38,4 odstotka glasov, opozicijska lista Srbija proti nasilju 35,1 odstotka, lista koalicije Nada pa šest odstotkov. Vučić je po volitvah dejal, da se še ne ve, kdo bo na koncu vladal v Beogradu.
Ne spreglejte