SiolNET. Novice Svet
0,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Volitve v Izraelu: Netanjahu in Ganc skoraj popolnoma izenačena

0,78

termometer

Benjamin Netanjahu
Desni tabor pod okriljem dozdajšnjega izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je po zadnjih podatkih osvojil en poslanski mandat več od levosredinskega zavezništva. Foto: Reuters

Stranki izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in njegovega glavnega tekmeca Benija Ganca sta po skoraj vseh preštetih glasovih s torkovih parlamentarnih volitev povsem izenačeni. Glede na izide preostalih strank se nobeni ne obeta možnost oblikovanja večinske vladne koalicije.

Po približno 92 odstotkih preštetih glasov sta tako stranka Likud pod vodstvom Benjamina Netanjahuja kot tudi Modra in bela stranka njegovega glavnega tekmeca Benija Ganca v 120-članskem knesetu osvojili 32 sedežev. Novi izraelski premier naj bi postal tisti, ki ima največ možnosti, da zbere 61 glasov podpore, a očitno se to ne obeta nobenemu od njiju.

Volitve v Izraelu Novice Izraelci drugič letos na volitve, Netanjahu in tekmeci zelo izenačeni

Združena arabska lista bi za premierja lahko podprla Ganca

Glede na rezultate, ki so jih dosegle preostale stranke, naj bi levosredinski blok pod vodstvom Ganca skupaj zbral 55 poslanskih sedežev, desni tabor pod okriljem Netanjahuja pa 56. Stranka Izrael Bejtenu nekdanjega obrambnega ministra Avigdorja Libermana je medtem osvojila devet sedežev in bi bila lahko jeziček na tehtnici pri oblikovanju nove vladajoče koalicije.

Združena arabska lista bi za premierja lahko podprla Benija Ganca. Združena arabska lista bi za premierja lahko podprla Benija Ganca. Foto: Reuters

Tretja najmočnejša sila v novem parlamentu je sicer postalo pretežno arabsko zavezništvo Združena lista, ki naj bi glede na izide osvojilo 12 poslanskih sedežev. Arabske stranke doslej niso izrekale podpore nobenemu od premierjev, a kot je danes napovedal njen vodja Ajman Odeh, bodo tokrat za premierja podprli Ganca, vendarle pa bodo sami ostali v opoziciji.

Ta odločitev arabskega zavezništva strank bi lahko onemogočila Netanjuhuju obstanek na premierskem položaju, saj bi lahko odločilno pripomogla k temu, da bi izraelski predsednik Reuven Rivlin mandat za sestavo vlade podelil Gancu.

Odeh: Mi smo prava opozicija

Če bi se uresničila velika koalicija med Likudom in Modro in belo stranko, bi bil sicer Odeh kot vodja tretje največje stranke tudi uradno vodja opozicije. Kot je povedal danes, si bo prizadeval za to vlogo in jo izkoristil za opozarjanje na položaj arabskih državljanov Izraela. "Mi smo prava opozicija," je dejal Odeh.

Odeh je napovedal, da bodo tokrat za premierja podprli Ganca. Odeh je napovedal, da bodo tokrat za premierja podprli Ganca.

Visoka volilna udeležba med izraelskimi Arabci je poskrbela za "preprečitev skrajno desne vlade", je še dodal Odeh, ki je na čelu skupne liste več arabskih strank. Te so na aprilskih volitvah nastopile ločeno in skupno zbrale deset mandatov.

Tretja najmočnejša sila v novem parlamentu je sicer postalo pretežno arabsko zavezništvo Združena lista, ki naj bi glede na izide osvojilo 12 poslanskih sedežev. Arabske stranke do zdaj niso izrekale podpore nobenemu od premierjev. Če pa bi se to spremenilo in bi tokrat podprle Ganca, bi to onemogočilo Netanjuhujev obstanek na premierskem položaju.

 

Netanjahu za oblikovanje močne sionistične vlade

Netanjahu je v torek zvečer v pričakovanju izidov dejal, da je pripravljen na pogajanja o oblikovanju močne sionistične vlade. Ganc je na drugi strani pozval k oblikovanju široke vlade narodne enotnosti, ki bi vključevala tudi Likud. Temu naj bi bil naklonjen tudi Liberman.

Netanjahu je zaradi "političnih razmer" v Izraelu odpovedal udeležbo na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku prihodnji teden, so sporočili viri v njegovem uradu. V preteklosti je Netanjahu v govorih na zasedanjih GS ZN običajno obtoževal Iran, da tajno razvija jedrsko orožje.

Benjamin Netanjahu Foto: Reuters

Ob robu zasedanja je imel Netanjahu med drugim predvideno dvostransko srečanje z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Ta je prejšnji teden napovedal, da bosta govorila o nadaljnjih korakih v zvezi s sporazumom o medsebojni obrambi med tradicionalnima zaveznicama ZDA in Izraelom.

V Izraelu so se v torek na volišča letos odpravili že drugič, saj zmagovalcu aprilskih volitev Netanjahuju ni uspelo sestaviti koalicije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin