Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2019,
8.01

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Izrael volitve Benjamin Netanjahu Bližnji vzhod

Torek, 17. 9. 2019, 8.01

4 leta, 7 mesecev

Izraelci drugič letos na volitve, Netanjahu in tekmeci zelo izenačeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Volitve v Izraelu | Poznavalci tudi tokrat pričakujejo podobne izide kot aprila, saj sta največji stranki izenačeni. | Foto Reuters

Poznavalci tudi tokrat pričakujejo podobne izide kot aprila, saj sta največji stranki izenačeni.

Foto: Reuters

V Izraelu danes že drugič letos potekajo parlamentarne volitve, saj zmagovalcu aprilskih volitev, premierju Benjaminu Netanjahuju, ni uspelo sestaviti koalicije, parlament pa so razpustili. Poznavalci tudi tokrat pričakujejo podobne izide kot aprila, saj sta največji stranki, Netanjahujev desni Likud ter Modra in bela stranka, glede na javnomnenjske ankete izenačeni.

Približno enajst tisoč volišč po vsej državi se je odprlo ob 6. uri po srednjeevropskem času, zaprla pa se bodo ob 21. uri. Svoj glas bo lahko oddalo približno 6,4 milijona volilnih upravičencev, ki volijo 120 članov kneseta. Prvi izidi vzporednih volitev bodo objavljeni takoj po zaprtju volišč, uradnih izidov pa ne gre pričakovati pred sredo. Glede na ankete naj bi tako Likud pod vodstvom Benjamina Netanjahuja kot Modra in bela stranka pod vodstvom Benija Ganca osvojila okrog 32 poslanskih sedežev.

Gaza
Novice Na območju Gaze novo obstreljevanje med Izraelci in Palestinci

Netanjahuju po aprilskih volitvah ni uspelo sestaviti vlade

Izraelci morajo spet na volišča, ker zmagovalcu aprilskih volitev, premierju Netanjahuju, ni uspelo sestaviti koalicije, parlament pa so razpustili. Ker bo izid današnjih volitev verjetno zelo podoben rezultatu aprilskih, možnost tretjih volitev ni izključena. Predsednik države Reuven Rivlin je sicer zagotovil, da bo naredil vse, da bi jih preprečil.

Netanjahu je danes ob oddaji glasu na volišču v Jeruzalemu zaradi napovedanega tesnega izida vse izraelske državljane pozval, naj pridejo na volišča. Kot je spomnil, je tudi ameriški predsednik Donald Trump v ponedeljek dejal, da bo volilna tekma tesna. Njegov izzivalec Ganc je medtem ob oddaji glasu blizu Tel Aviva volivce pozval, naj zavržejo korupcijo in ekstremizem.

Izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju po aprilskih volitvah ni uspelo sestaviti koalicije. | Foto: Reuters Izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju po aprilskih volitvah ni uspelo sestaviti koalicije. Foto: Reuters

Dolgoletni izraelski premier Netanjahu je po volitvah 9. aprila od izraelskega predsednika dobil mandat za sestavo vlade, ker je bil blok desničarskih in verskih strank močnejši od skupine sredinskih, levičarskih in arabskih strank. Netanjahu je zaradi tega v parlamentu dobil več priporočil za sestavo vlade kot njegov tekmec Ganc.

Modra in bela stranka vztraja, da se ne bo pogajala z Likudom, dokler ga vodi politik, nad katerim visi senca obtožb o korupciji. Netanjahu je na drugi strani obljubil, da ne bo oblikoval vlade narodne enotnosti, temveč močno desno vlado.

Brezpilotno letalo, dron
Novice Izraelska vojska napadla iranske cilje v Siriji

Ključno vlogo bi tokrat lahko odigrala volilna udeležba

Pomembno vlogo bi utegnila imeti stranka Izrael Bejtenu pod vodstvom Avigdorja Libermana, ki ji podpora javnosti po prejšnjih volitvah raste. Liberman sicer vztraja, da ne bo sodeloval v vladi, ki jo bo vodila judovska verska zakonodaja.

Po mnenju analitikov bi tokrat lahko odločilno vlogo igrala volilna udeležba. Če bo nizka, bodo imele od tega koristi desničarske in verske stranke, ki imajo iz ideoloških razlogov v povprečju zvestejše volivce.

Ne spreglejte