SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Volitve v Franciji: Skrajna desnica poražena v vseh regijah

0

termometer

Končni uradni izidi drugega kroga lokalnih volitev v Franciji so potrdili, da skrajna desničarska Nacionalna fronta v nedeljo ni zmagala v nobeni od 13 regij.

Po končnih izidih so desnosredinski republikanci zmagali v sedmih regijah, socialisti francoskega predsednika Francoisa Hollanda pa v petih. Nacionalisti so prvič zmagali na Korziki. V prestolnici Pariz je prvič po 17 letih zmagala desnica. Volitev se je udeležilo 58 odstotkov volilnih upravičencev.

Predsednica FN Marine Le Pen je v svoji regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardie izgubila proti republikancem nekdanjega predsednika republike Nicolasa Sarkozyja. Le Penova je po prvih podatkih osvojila okoli 42 odstotkov glasov, njen tekmec Xavier Bertrand pa skoraj 58 odstotkov.

Tudi 26-letna nečakinja predsednice FN Marion Marechal-Le Pen, ki je kandidirala v regiji Provansa-Alpe-Azurna obala, je izgubila proti republikancem. Osvojila je okoli 45 odstotkov glasov, kažejo prve ocene. Njen republikanski tekmec je dobil skoraj 55 odstotkov glasov.

Socialisti podprli Sarkozyja Socialisti, med katere spada tudi francoski predsednik Francois Hollande, so iz drugega kroga volitev umaknili več kandidatov. Šlo je za kandidate iz regij, v katerih sta v prvem krogu premočno zmagali Le Penovi. S tem so blokirali FN. V eni od regij so socialisti tako podprli kandidata desnosredinskih republikancev, nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

V prvem krogu francoskih regionalnih volitev, ki je potekal prejšnjo nedeljo, je FN zmagala v šestih regijah, na nacionalni ravni pa osvojila 27,7 odstotka glasov. Socialisti so dobili 23,1 odstotka, republikanci pa 26,7 odstotka glasov.

FN se zavzema za izstop Francije iz evro območja in za zaprtje državnih mej K vzponu FN so močno prispevali teroristični napadi v Parizu pred enim mesecem, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi. FN se zavzema za izstop Francije iz evroobmočja, zaprtje državnih mej, pogosto tudi svari pred islamizacijo francoske družbe.

Poleg terorizma so bili pogosta tema kampanje pred referendumom tudi rekordna nezaposlenost, slabi ekonomski rezultati, visok državni dolg in počasnost reform. Zaradi nedavnih terorističnih napadov so volitve potekale pod zelo ostrimi varnostnimi ukrepi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin