Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2013,
14.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Venezuela volitve Hugo Chavez

Petek, 12. 4. 2013, 14.44

7 let, 12 mesecev

Volitve preizkus za Chavezovo socialistično dediščino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nicola Maduro, ki velja za naslednika Huga Chaveza, je v vročici predvolilne tekme izjavil, da se mu je v obliki ptiča prikazal sam pokojni predsednik in blagoslovil njegovo volilna kampanjo.

Morda mu bodo zmago zagotovile ravno takšne izjave, saj naj bi mu po navedbah analitikov poleg že vpeljanega strankinega programa porazdelitve bogastva med revno prebivalstvo veliko simpatij in tudi volilnih glasov prinesel ravno "duh pokojnega Chaveza".

Naslednik priljubljenega predsednika gladko do zmage? Raziskave javnega mnenja tako v zadnjih dneh kažejo, da se Chavezovemu političnemu nasledniku obeta zmaga z dvomestno prednostjo v odstotnih točkah pred zasledovalcem Henriquejem Caprilesom. Po nekaterih zadnjih podatkih naj bi imel najverjetnejši bodoči venezuelski predsednik pred svojim tekmecem 17 odstotnih točk prednosti, spet druge raziskave mnenja pa mu napovedujejo celo 20 odstotnih točk prednosti.

Z zmago Madura bo imela vladajoča stranka še naprej pod svojim nadzorom eno največjih svetovnih zalog nafte, s tem pa tudi oblast nad 29-milijonskim narodom, poročajo mediji.

Čeprav se je na predvolilnem shodu izzivalca Caprilesa zbralo več kot 100.000 njegovih podpornikov, med ljudmi pa krožijo tudi številne zgodbe o volilnih nepravilnostih in druge teorije zarote, pa Maduro kljub vsemu ostaja v zanesljivem vodstvu.

Unovčil čustveno vez s svojim predhodnikom Poleg pri volivcih delujoče retorike o nadaljevanju priljubljenega programa razdeljevanja državnega bogastva revnim je Maduru po mnenju analitikov uspelo unovčiti čustveno vez s svojim predhodnikom. Med drugim je v svoji kampanji uporabljal slogane, kot sta "Vsi smo Cahvez" in "S Cahvezom in Madurom so ljudje varni". S takšnim pristopom naj bi najverjetnejši novi predsednik po mnenju analitikov skušal ustvariti vtis o posebni vezi, ki naj bi jo imel z nadvse priljubljenim predhodnikom. Maduro je Chaveza večkrat opisal z besedama moj oče, med kampanjo pa so tudi večkrat predvajali posnetke iz prejšnjega mandata.

Chavezove slike postavljajo ob bok Jezusa Omenjena "tesna vez" pa je, kot poroča Guardian, v določenih trenutkih prešla v sfere nadnaravnega, saj naj bi se Maduru Chavez prikazal v obliki ptiča, ki je trikrat zaokrožil in s čivkanjem blagoslovil predvolilno kampanjo. Psevdoreligijsko ozračje naj bi po poročanju omenjenega časnika vladalo tudi v svetišču in muzeju, ki je posvečen pokojnemu voditelju. Tam slike pokojnika visijo poleg slik in kipov Jezusa, obešenega na križu.

Capriles ima zaradi vsega navedenega precej težko delo pri prepričevanju volilnega telesa. Ko je pred časom izgubil v volilni tekmi proti takratnemu predsedniku, je pozival k prekinitvi politike delitve, prav tako pa je kot tudi v zadnjih dne pozival k rešitvi perečih varnostnih vprašanj. Venezuelo namreč že dalj časa pestijo hude varnostne težave, deželo pa pretresa val nasilja.

"Tisti, ki to državo vodijo danes, niso nikoli storili ničesar za njeno varnost. Na teh volitvah bomo odločali o življenju ali smrti," je na enem izmed predvolilnih zborovanj podpornikom dejal Capriles. "Če si želite prihodnost, potem volite za spremembo, volite za novo vlado," je še dejal.

Ne spreglejte