Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 9. 2021,
15.10

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

4

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus cepljenje Avstrija

Petek, 24. 9. 2021, 15.10

2 leti, 7 mesecev

Vodja avstrijskih svobodnjakov se otepa obtožb, da je bil cepljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

4

Herbert Kickl | Kickl je eden od najglasnejših dvomljivcev o ukrepih, ki jih v boju proti pandemiji covida-19 sprejema vlada pod vodstvom Sebastiana Kurza. | Foto Reuters

Kickl je eden od najglasnejših dvomljivcev o ukrepih, ki jih v boju proti pandemiji covida-19 sprejema vlada pod vodstvom Sebastiana Kurza.

Foto: Reuters

Vodja avstrijskih svobodnjakov FPÖ Herbert Kickl, ki je eden od glasnih nasprotnikov obveznega cepljenja v Avstriji, se brani pred obtožbami, da se je v resnici na skrivaj že cepil proti bolezni covid-19. Danes je na televiziji celo predstavil test, ki dokazuje, da nima protiteles. A za vladno ljudsko stranko (ÖVP) to ni dovolj.

Kickl je eden od najglasnejših dvomljivcev o ukrepih, ki jih v boju proti pandemiji covida-19 sprejema vlada pod vodstvom Sebastiana Kurza. A v vladajoči ÖVP so "udarili" nazaj. Eden od visokih predstavnikov stranke, svetovalec za odnose z javnostmi Wolfgang Rosam je namreč nedavno izjavil, da se je Kickl v nasprotju s svojimi izjavami v resnici že cepil, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Kickl je to dojel kot napad na svojo verodostojnost in čast. Od Rosama je zahteval umik izjav in mu zagrozil s tožbo. A Rosam tega ni storil, ampak je, nasprotno, svoje izjave ponovil in jih še podkrepil.

Pfizer cepivo
Novice CDC odobril poživitveni odmerek cepiva Pfizer tudi za zaposlene v izpostavljenih poklicih

Predstavil je test protiteles

Prvak FPÖ je zato danes predstavil še test protiteles na covid-19, ki dokazuje, da jih nima in da torej ni niti cepljen niti ni prebolel te bolezni.

A v ÖVP menijo, da to ni dovolj. Od Kickla zahtevajo izjavo pod prisego, overjeno pri notarju, ter potrditev testa v javni bolnišnici. "Katerikoli test protiteles" ni dovolj, je po poročanju APA poudaril generalni sekretar ÖVP Axel Melchior, Kicklovo vedenje pa je označil za dejanje "globoke užaljenosti" in "velikega sovraštva do ljudske stranke".

Janez Janša (zajem zaslona).
Novice Janša: Ob razglasitvi epidemije na NIJZ delali kot v 19. stoletju #video

Pokazal tudi videoposnetek odvzema krvi

Kickl je sicer danes na novinarski konferenci predstavil tudi kratek videoposnetek, na katerem so mu odvzeli vzorec krvi v ambulanti nekdanjega vodilnega člana ÖVP in stranke Team Stronach Marcusa Franza. Ta je nato v kratki izjavi povedal, da Kicklov vzorec krvi nima protiteles proti virusu sars-cov-2. Serološki test tako dokazuje, da ni prebolel okužbe z novim koronavirusom oziroma ni bil cepljen.

S tem je, kot je poudaril Kickl, hotel utišati zlonamerne govorice, ki so načele njegovo kredibilnost in ki so jih sprožili njegovi politični tekmeci. Kot je dejal, je s testiranjem na prisotnost protiteles sledil tudi pozivu vodje poslancev ÖVP Augusta Wögingerja.

Na Kicklove izjave se je na Twitterju odzval tudi Rosam. "OK, zdaj vemo. Kickl ni cepljen. Veliko šova zaradi govoric," je zapisal in "iracionalno vedenje" hkrati pripisal predvolilnemu boju.

deček
Novice 12-letni nizozemski deček pravico do cepljenja iskal na sodišču in zmagal
Ne spreglejte